VIDEO  Instruire ”de imagine” înaintea anului şcolar cu primarii şi directorii unităţilor şcolare de la Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarii şi directorii şcolilor şi grădiniţelor din judeţul Olt au fost chemaţi la Slatina, miercuri – 2 septembrie, pentru a participa la o şedinţă unde urma să fie dezbătute măsurile necesare pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a procesului instructiv-educativ în noul an şcolar. Ceea ce ar fi trebuit să fie o şansă pentru expunerea adevăratelor probleme şcolare s-a transformat într-o şedinţă plicticoasă.

Sala mare de şedinţe a Consiliului Judeţean Olt din capitala judeţului a fost neîncăpătoare pentru primarii şi directorii unităţilor şcolare din judeţ care au răspuns ”chemării” prefectului Silviu Neacşu. La şedinţa cu pricina au fost prezenţi, în afară de oficialii Prefecturii Olt, şi reprezentanţi ai structurilor judeţene ale Inspectoratului Şcolar, Poliţiei, Jandarmeriei, Pompierilor şi Direcţiei de Sănătate Publică. Din păcate, ceea ce ar fi trebuit să fie o ocazie pentru cei sosiţi din toate colţurile judeţului de a expune public problemele cu care se confruntă pe tema anunţată, s-a transformat într-o şedinţă plicticoasă, unde mai toţi aşteptau cu nerăbdare să se termine şirul de vorbe goale şi de mulţumiri reciproce repetate la nesfârşit între oficialii Prefecturii Olt şi cei ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, dar nu numai.

Fiecare participant a primit câte o mapă garnisită cu o serie de regulamente, legi şi normative care, într-un fel sau altul, aveau legătură cu tema şedinţei şi pe care oricum le cunoşteau prin prisma profesiei. Marea problemă a unităţilor şcolare la începutul fiecărui an şcolar, respectiv autorizaţiile sanitare de funcţionare, a fost doar rapid trecută în revistă, fără a se insista pe identificarea unor soluţii la acest ”detaliu”. De asemenea, lipsa apei, ce reprezintă principala problemă în mediul rural pentru unităţile şcolare, a fost abordată doar ”în trecere” când, de fapt, ar fi trebuit să reprezinte polul discuţiilor.

”În judeţul Olt există 559 de unităţi şcolare, dintre care 406 sunt autorizate, iar 153 neautorizate. Pe primul loc ca şi cauză de neacordare a autorizaţiei sanitare de funcţionare (ASF) se află lipsa apei sau sursa de apă existentă este una necorespunzătoare. La nivelul judeţului există 63 de localităţi ce au sisteme de alimentare cu apă, dintre care majoritatea sunt neautorizate de noi, Direcţia de Sănătate Publică Olt. Cu toate acestea, ele funcţionează şi deservesc populaţia aferentă. În mediul rural există 65 de sisteme de alimentare cu apă, dintre care doar 16 sunt autorizate, 39 sunt neautorizate. Spre deosebire de şcoli, sistemele de aprovizionare cu apă amenajate de autorităţile locale trebuie să se autorizeze anual cu viză de funcţionare de la noi, ceea ce înseamnă că primăriile ce au asemenea sisteme de alimentare cu apă trebuie să se adreseze anual DSP pentru obţinerea obt ASF, dar acest lucru nu se întâmplă. Dacă primăriile ar fi mai deschise în a ne solicita aceste autorizaţii sanitare de funcţionare pentru sistemele lor de alimentare cu apă şi includerea în planul de monitorizare a surselor de apă din localitate – fântâni publice şi a celor ce deservesc unităţile şcolare, atunci munca noastră, a DSP, ar fi mult mai uşoară”, au declarat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Olt.

Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, Felicia Man, a declarat, la rându-i, că, la acest moment, lucrările de igienizare ar fi terminate în aproape 90% dintre unităţile şcolare din teritoriu. De asemenea, cei prezenţi la şedinţa cu pricina au aflat că, anul acesta, au fost achiziţionate 61 de microbuze şcolare, ceea ce face ca totalul acestor mijloace de transport în comun să se ridice la 144. Reprezentantul instituţiei amintite nu a mai precizat şi care ar mai fi necesarul de asemenea microbuze şcolare ce ar fi utile pentru transportul elevilor din mediul rural.

image

O veste bună ar fi legată de asigurarea aprovizionării cu combustibil necesar pentru unităţile şcolare din judeţ pe perioada iernii, operaţiune rezolvată până la acest moment în mare parte (80%), în condiţiile în care 45% dintre unităţile şcolare se încălzesc cu combustibil solid, 30% folosesc centrale pe gaz, iar restul de 25% utilizează sobe sau alte surse de încălzire.

Mai puteţi citi:

FOTO+VIDEO  Singurul ştrand din Slatina, uitat de autorităţi în bălării

FOTO  Autorităţile din Slatina amână înlocuirea staţiilor de autobuz vandalizate, dar au găsit bani pentru achiziţia de minibuze noi

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite