Tur decisiv la Colegiul Medicilor şi Camera Federativă. Medicii de familie concurează pentru supremaţia în Colegiu cu specialiştii din spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Structura care îi reprezintă profesional pe medicii din judeţ, dar şi cel mai mare sindicat al medicilor de la nivel judeţean, încheie astăzi, cu cel de-al doilea tur, procesul electoral de alegere a noilor membri în structurile de conducere. În cazul Colegiului, competiţia între medicii de familie şi medicii din celelalte specialităţi a trecut graniţa animozităţilor interne.

La Colegiul Medicilor au fost aşteptaţi să voteze, pe 13 şi 14 martie, în cel de-al doilea tur pentru alegerea membrilor Consiliului Judeţean, 735 de medici cu drept de vot înscrişi pe listele electorale, după ce, în primul tur, s-au prezentat puţin peste jumătate (375), pentru validare fiind nevoie de două treimi. Duminică au votat 73 de membri, astăzi, până la ora 11,00, se prezentaseră aproximativ 100, iar preşedintele Comisiei Electorale, dr. Adrian Jidovu, estima că ziua se va încheia cu 350 de buletine în urna de vot.

„Îi aduc pe medicii de familie la un curs în Slatina, e campanie mascată!“

Alegerile pentru structura de conducere a Colegiului Medicilor Olt sunt organizate, de altfel, cu repetiţie, după ce la finele anului trecut au fost invalidate în parte, motivat de faptul că mai mulţi candidaţi n-ar fi avut dreptul, la acel moment, să candidaze pentru un nou mandat (între timp, şi după invalidări de alegeri în mai multe judeţe, au fost transmise clarificări de la nivel central, permiţându-li-se membrilor să candideze indiferent de numărul de mandate exercitate).

image

„Cei mai mulţi dintre medicii din spital care au votat la Colegiul Medicilor, au votat şi pentru Camera Federativă FOTO Alina Mitran“

Pentru cele 13 mandate puse în joc (dintre câştigători se va vota componenţa Biroului Judeţean, cu preşedinte şi vicepreşedinţi) s-au înscris 26 de medici, dintre care 11 sunt medici de familie. Un număr suficient de mare de candidaturi din zona medicinei de familie încât să-i îngrijoreze pe specialiştii din spitale, care spun că în mandatul care tocmai se încheie medicii de familie „au făcut ce-au vrut în Colegiu“.

Cea mai mare nemulţumire a specialiştilor (care spun că prin observatori au constatat că ar fi fost câştigătorii turului I) este că s-au trimis prea uşor către structura centrală dosarele care au ajuns spre judecare în urma reclamaţiilor pacienţilor, când ar fi trebuit totul rezolvat local.

„Să sperăm că ne mobilizăm mai bine în acest tur, dar e clar că ei sunt mult mai bine organizaţi. Astăzi au o întâlnire în sală la Colegiul „Nicolae Titulescu“ la un curs, i-au adus şefii lor, e un curs cu credite. Nu e campanie mascată asta? Şi după, vin la vot“, şi-au manifestat medicii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina temerile, cu ocazia exercitării dreptului de vot pentru Camera Federativă a Medicilor, structura sindicală, de data asta (alegerile pentru Colegiu au avut loc la sediul structurii profesionale, din clădirea SJU Slatina, etajul VI, în timp ce pentru sindicat s-a votat în sala de şedinţe din ambulatoriul de specialitate, la etajul I).

Reprezentanţii medicilor de familie se declară, la rândul lor, sătui de speculaţii şi refuză să mai comenteze. „Nu mai vreau să spun nimic pe temă, vorbim de mâine!“, a spus preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Olt, dr. Viorel Rădulescu.

Turul II şi la sindicatul medicilor

Alegeri au loc astăzi, 14 martie, şi pentru Comitetul de Conducere al Camerei Federative a Sindicatului Medicilor Olt. Şi aici la primul tur membrii de sindicat s-au prezentat în număr insuficient pentru validarea alegerilor pe 7 martie, astăzi participarea nemaicontând. Sunt 11 nume înscrise pe listă, cei mai mulţi candidaţi din spitalul slătinean (Eufrosina Brătoi, Mihai Călinescu, Alin Cătănescu, Diana Ciobârcă, Marian Dorobanţu, Cătălin Dudu, Daniela Ilie, Ion Ivănuş – Spitalul Orăşenesc Corabia, Elena Moga, Ştefăniţă Adrian Stănculescu – Spitalul Orăşenesc Balş, Camelia Trifan), din care vor rămâne 7.

image

„Directorul medical al SJU Slatina, dr. Cătălin Pătru, s-a prezentat şi la alegerile de la sindicat FOTO Alina Mitran“

Membrii de sindicat au avut ceva nelămuriri în faţa buletinului de vot, neştiind câte nume trebuie să bifeze, sau câte să taie, chiar şi sfatul preşedintelui în funcţie al acestui sindicat, dr. Eufrosina Brătoi, care a „supervizat“ procesul, fiind contradictoriu. Mulţi au fost îndemnaţi să taie trei-patru nume, alţii „măcar unu’-două“, unul dintre colegi reproşând că nu se regăsesc informaţii clare chiar pe buletinul de vot.

Sindicatul în cauză, revigorat în 2012, după ani de latenţă, a ajuns în prezent la aproape 300 de membri, cei mai mulţi, aproximativ 200, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, dar şi din spitalele din Balş, Corabia şi Caracal. Şi aici s-a ajuns la alegeri după ce mai mulţi dintre membrii structurii de conducere şi-au înaintat demisiile, invocând lipsa de comunicare în cadrul echipei, ambiguitatea statutului etc.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite