Trucuri pentru a-i menţine în formă pe şcolari. Medic: „De cele mai multe ori noi, părinţii, susţinem obiceiurile lor proaste“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Încă de la clasele mici, copiii încep să refuze pacheţelul pentru recreaţia mare, „se prind“ de foarte devreme cum pot scăpa de ora de sport şi speculează slăbiciunile adulţilor, dobândind obiceiuri nesănătoase de care părinţii i-ar putea feri cu un pic de efort.

Începutul de an şcolar a adus şi mofturile interminabile ale celor mici. Ceasul deşteptător sună prea de dimineaţă, spălatul e o corvoadă, de la micul dejun nu trebuie să lipsească cerealele. Puţini sunt copiii, şcolarii mici în special, care să nu facă „scene“ dimineaţa, începând de la momentul în care se dau jos din pat şi terminând cu ce trebuie să conţină pacheţelul cu mâncare sau cu faptul că nu au chef de ora de educaţie fizică. Deşi poate ni se pare puţin lucru, fiecare amănunt pe care îl trecem cu vederea ascunde o problemă pe care urmează să o descoperim mai târziu.

Sprintul către baie, pentru un start bun

Dacă adulţii „nu fac ochi“ fără cafea, şi copiii au nevoie de un imbold dimineaţa, iar mişcarea asigură de departe cel mai bun start, ne spune medicul şcolar Luminiţa Ilie. „Un truc la îndemână îi pune în mişcare foarte repede. Le puteţi propune să faceţi o cursă până până la baie, pentru că avem nevoie de mişcare, în caz contrar vor fi lipsiţi de energie, somnoroşi toată dimineaţa. Puteţi să faceţi cu ei chiar şi câteva exerciţii – flexii, extensii. Li se va părea şi distractiv şi chiar are efect“, spune medicul.

Cerealele, de cel mult trei ori pe săptămână

Alimentaţia este o altă problemă. Influenţaţi foarte mult de reclamele de la televizor, poate şi de discuţiile cu alţi colegi şi, nu în ultimul rând, de gustul în sine, copiii cer adesea la micul dejun cereale cu lapte. Conţinutul mare de zahăr nu le fac însă o alegere tocmai potrivită, oricâte „cereale integrale“ ne-ar promite producătorul că regăsim. „Cereale ar trebui să le oferim la micul dejun cel mult de trei ori pe săptămână. La fel, cu mare responsabilitate ar trebui să le oferim cartofii prăjiţi, care sunt de asemenea o alegere nefericită. De două ori pe săptămână este mai mult decât suficient, asta dacă nu putem evita. Personal recomand cartofii la cuptor, cu caşcaval ras deasupra, sau cu smântână, cu ou“, ne mai sfătuieşte medicul.

„Mai este o problemă, iar aici şi noi părinţii, din păcate, contribuim la obiceiurile lor proaste. Nu le mai daţi voie să mănânce în faţa televizorului! Ne grăbim, poate ne bucurăm că în sfârşit mănâncă sau că stau liniştiţi şi-i lăsăm să mănânce uitându-se la desene animate, un obicei foarte nesănătos“, mai spune medicul Luminiţa Ilie, care atrage atenţia că sunt ani buni de când numărul copiilor cu exces ponderal sau cu tot felul de probleme de sănătate tot creşte.

„Copiii diagnosticaţi cu astm pot face sport“

Pentru că devine o mare problemă, în fiecare zi, ce-i mai punem în pacheţel, medicul ne recomandă să nu exagerăm cu interdicţiile, însă să evităm câteva alimente. Unul dintre acestea ar fi salamul, aşa că în locul lui putem folosi pentru sandvişuri fie şuncă, fie doar caşcaval. „În Anglia, chiar copiilor mici, li se dă la masa de la ora 10,00 o legumă. N-ar strica să încercăm şi noi, cu un morcov, de exemplu. De asemenea le mai putem pune în pacheţel un ou tare, pentru că nici perioada nu mai este atât de călduroasă încât să se altereze. N-ar trebui să lipsească fructul, alt fruct dacă nu mai vor mărul de la şcoală. Le putem pune o prăjiturică, chiar şi cumpărată, deşi este de prefarat să fie de casă, asta însă nu în fiecare zi“, mai spune medicul. Cert este că nu strică să-i surprindem zilnic, ce găsesc în pacheţel să nu fie repetitiv, ci să-i facă să-şi dorească acel moment al zilei.

Cel puţin la fel de importantă ca mâncarea este hidratarea. „Mai vin la cabinet copii, din clasele mari în special, care acuză dureri de cap, sau de burtă. Trec peste faptul că de obicei astfel de simptome au înaintea orei de matematică sau o altă oră pe care nu o preferă, însă am observat cu această ocazie un alt lucru: ei uită să bea apă. Vin aici şi beau două-trei pahare cu apă şi pare că nu le-a ajuns. Cei mici mai vin cu sticla cu apă de acasă însă cei mari n-o mai fac, din păcate. Tot elevii mai mari renunţă şi la pacheţel şi îl înlocuiesc în mod nefericit cu fel de fel de produse total nepotrivite: chipsuri, cornuri cu ciocolată etc. Din păcate mai sunt chioşcuri în preajma şcolilor sau chiar în şcoli care le vând elevilor inclusiv energizante, deşi noi tot tragem semnale de alarmă“, spune medicul.

Un alt aspect îngrijorător constatat de medicii şcolari este numărul mare de elevi care prezintă scutiri medicale, evitând astfel să participe la ora de sport. Dacă, eliberate fiind de un specialist, niciun profesor nu-şi asumă decizia să nu ţină cont de ele, cei care ar trebui să conştientizeze că de fapt le fac un rău copiilor sunt adulţii. „Inclusiv copiii diagnosticaţi cu astm trebuie să facă sport, profesorul care cunoaşte situaţia lor va şti cum să dozeze efortul. Însă au nevoie de mişcare, avem nevoie de mişcare cu toţii. Mai mult de atât, e de preferat ca fiecare copil să facă un sport, oricât ne este de greu, nouă, părinţilor, să-l ducem şi să-l aducem de la antrenament. Roadele acestor obiceiuri bune se vor vedea şi mai târziu“, a mai spus medicul.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite