Trei remedii naturale împotriva mahmurelii. Ce sucuri de fructe şi de legume ne vor face să ne simţim mai bine a doua zi după ce am consumat alcool
0O petrecere unde s-a consumat mult alcool va face mereu ca cei care nu s-au putut abţine de la a-şi răsfăţa papilele gustative să se resimtă din plin câteva ore mai târziu. Mahmureala poate fi combătută în mai multe moduri, unul dintre acestea fiind prin intermediul unor sucuri naturale ce pot fi preparate acasă de către oricine.
Simptomele ce caracterizează mahmureala sunt cunoscute: ameţeală, dureri de cap şi de gât, gură uscată, stare de greaţă şi de vomă, tulburări intestinale, slăbiciune musculară etc. Toate acestea sunt cauze ale consumului exagerat de alcool. Specialiştii spun că este esenţial, în asemenea situaţii, ca, imediat ce ne trezim, să începem să oferim corpului fluidele şi nutrienţii de care are nevoie ca să-şi revină.
”Starea de mahmureală vine <la pachet> după o noapte cu consum mare de alcool, fiind efectul acidaldehidelor, adică al acelor substanţe chimice toxice ce rezultă în urma procesării alcoolului în organism şi care generează dureri de cap, ameţeli, vomă etc. Mahmureala dispare treptat pe măsură ce acidaldehidele sunt transformate în substanţe chimice mai puţin toxice. De aceea este important pentru organism să îşi revină cât mai rapid pentru a putea funcţiona normal. Persoanele care resimt starea de mahmureală este bine să ofere corpului fluide şi nutrienţi fără de care acesta cu greu îşi poate reveni. Vorbim aici despre fructoză, vitamine, aminoacizi şi minerale care ne ajută să eliminăm toxinele acumulate în seara precedentă”, spune Ioana Popa, specialist în nutriţie din Slatina.
Apa se pare că ar fi primul lucru pe care să îl consumăm imediat ce ne trezim. Nu ne va scăpa automat de mahmureală, dar este indicat să facem asta deoarece ajută la eliminarea lichidelor din corp, alcoolul îngurgitat cu o seară înainte fiind diuretic. Un leac tradiţional în ţara noastră folosit în asemenea situaţii este zeama de varză, din care se bea câte un pahar pe oră.
Dar, pentru cei care nu suportă zeama de varză sau nu deţin aşa ceva acasă la ”momentul critic”, se poate apela la alte ”metode lichide”.
Specialiştii spun că apa şi vitaminele, combinate, pot face minuni împotriva mahmurelii. În acest sens trebuie să se consume multă apă minerală, vitamine din complexul B şi vitamina C, dar şi minerale precum calciu şi magneziu. Supele de legume sau de pui, acrite cu lămâie sau cu borş, sunt foarte bune pentru astfel de situaţii.
Sucul de roşii este indicat pentru asemenea stări deoarece roşiile sunt bogate în vitamine, minerale şi enzime. De asemenea, ele conţin şi fructoza atât de necesară organismului pentru a metaboliza alcoolul. Dacă se adaugă puţin ardei iute sau piper la sucul de roşii, atunci se obţine o băutură excelentă pentru eliminarea efectelor devastatoare ale alcoolului.
Sucul proaspăt de mandarine este şi el un leac bun pentru combaterea mahmurelii. Şi fructele combat senzaţia de greaţă şi indigestia dacă sunt consumate proaspete.
pentru problema mai-sus menţionată. Astfel, sucurile din gama carbogazoaselor ce conţin lămâie galbenă şi verde sunt de mare folos deoarece ajută corpul să proceseze alcoolul. Totodată, băuturile carbogazoase ce conţin lămâie s-au numărat printre cele care grăbesc procesul ALDH, astfel că alcoolul este metabolizat mai repede, iar perioada de mahmureală scade.
Ce este procesul ALDH? Atunci când o persoană consumă alcool, ficatul eliberează o enzimă numită alcool dehidrogenază (ADH), care transformă alcoolul etilic într-o substanţă numită acetaldehidă, astfel că mai puţin alcool intră în fluxul sangvin. Aceasta este transformată, ulterior, într-o altă substanţă de o enzimă numită dehidrogenază aldehidă (ALDH). În urma unor cercetări efectuate de chinezi s-a descoperit că băuturile pe bază de plante măresc durata procesului de ADH şi înhibă procesul de ALDH, astfel că mahmureala poate dura mai mult. Acelaşi studiu arată că băuturile carbogazoase ce conţin lămâie se află printre băuturile care grăbesc procesul ALDH, scăzând, astfel, perioada de ameţeli, greaţă, vomă etc. - mahmureala.
De folos în combaterea mahmurelii poate fi şi combinaţia miere cu lămâie. Amestecul clasic al celor două produse, nealcoolizat, va fi un suc ce va conţine: miere (nu zahăr), apă caldă/fierbinte (1 litru) şi lămâie (sau sucul de la câteva lămâi, minimum două lămâi). El are calitatea că poate reface fluidele şi zaharurile pierdute. Mierea conţine fructoza care ajută la metabolizarea alcoolului şi previne schimbările rapide ale nivelului de alcool din organism, ce duc la dureri de cap. Totodată, mierea conţine potasiu, ce ajută la contracararea efectelor alcoolului asupra organismului. În ce priveşte lămâile, ele stabilizează nivelul de zahăr din sânge şi pot regla nivelul pH-ului în timp ce curăţă corpul de alcool.
Vă mai recomandăm pe aceeaşi temă: