„Toaletarea“ masivă a copacilor de pe o stradă din Slatina a stârnit revoltă pe Facebook. Explicaţia specialistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O lucrare de toaletare masivă a arborilor de pe o stradă întreagă din Slatina a stârnit comentarii numeroase după ce fotografiile au fost postate pe Internet.

Mai multe fotografii realizate pe strada Unirii din municipiul Slatina cu arbori viguroşi lăsaţi fără coroană au inflamat din nou Internetul, asta după ce imaginea unor arbori tineri decupaţi aproape de sol pentru a intra în orificiilor unor grătare, imagini tot din Slatina, au stârnit în ultimele două zile, de asemenea, un interes masiv.

Cei care au văzut imaginile cu pomii de pe strada Unirii în urma toaletării realizate de lucrătorii de la societatea Dezvoltare Urbană Slatina, aparţinând Primăriei Slatina, au fost foarte duri în aprecieri:

Imagine indisponibilă

„Parcă ar fi după razboi. Am citit un articol în care un specialist spunea că dacă tai mai mult de 30% dintr-un copac, acesta este sortit pieirii“, şi-a dat un comentator cu părerea. „Normal. Copacii ăia sunt morţi! Şi dacă nu ar fi ar creşte în enşpe mii de ani!“, a venit un alt răspuns. „Doamne fereste-ne de atâta prostie!!!!“ sau „Primarul asta precis a băut apa de la câine“ au fost alte aprecieri.

Inginerul horticol care coordonează toate aceste activităţi ale societăţii amintite, Florin Chiriţă, a explicat în schimb că lucrările respective, care, e drept, au un puternic impact vizual, în fapt ar fi menite tocmai să ajute arborii respectivi, care au o vechime considerabilă, aproximativ 30 de ani.

„Nu e prima oară, este a treia toaletare masivă care se face la aceşti arbori, este o specie de arţar care suportă foarte bine aceste toaletări. Toaletare de întinerire, aşa se numeşte. Nu se-ntâmplă absolut nimic. În primăvară, după două luni de zile, după ce intră în vegetaţie, mă puteţi suna să vedeţi în ce stadiu se află. Nu sunt primii pomi pe care i-am toaletat aşa, s-au toaletat şi plopii de pe Cireaşov, şi arţarii şi frasinii de pe Crişan, ăsta este impactul. Asta este perioada de toaletare a lor, o toaletare masivă, pentru că arborele a crescut foarte înalt, coronamentul foarte puternic, el bătrân fiind, trebuia făcută o toaletare de regenerare masivă“, a explicat specialistul, care a răspuns totodată şi temerii slătinenilor că din cauza tăierilor din această toamnă vor suferi în zilele toride de vara viitoare.

Imagine indisponibilă

„Vor ţine umbră şi la vară, în momentul când vor pleca în vegetaţie, în două luni de zile veţi vedea că vor face un coronament încât va fi umbră pe acea stradă. Acum, oamenii toţi zic – că ce s-a întâmplat, ce păţesc - dar nu se-ntâmplă absolut nimic, aceasta este o toaletare de regenerare, de întinerire a arborelui, pentru că ramurile îngreunau acea structură, începuseră să crească debil. Mulţi lăstari lacomi, multe crengi anapoda, datorită acestui fapt. Şi toaletările sunt de mai multe feluri, depinde şi de perioada de vegetaţie. Eu am făcut-o în perioada când arborele stagnează din punct de vedere al ciclului evolutiv, nu este afectat. În momentul când pleacă în vegetaţie el va întineri“, a dat asigurări inginerul, reamintind că acelaşi gen de lucrări s-a mai făcut şi în urmă cu patru ani, „în schimb atunci am făcut cum am putut, nu am oprit circulaţia cu Poliţia Locală, cred că a fost mai puţină agitaţie“.

Imagine indisponibilă

Dacă arborii nu vor avea de suferit, după cum dau asigurări specialiştii societăţii care a făcut toaletarea, stâlpii de iluminat şi obiectele de mobilier urban au avut, în fotografiile de pe Internet observându-se lămpi de iluminat distruse şi gărduleţul care delimitează spaţiul verde de asemenea afectat de ramurile masive în cădere.

Imagine indisponibilă


CITIŢI ŞI: 

Prostia teribilă care a generat ciopârţirea copacilor pe străzile Slatinei: „Băieţii noştri au sărit un pom la numărătoare“

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite