Ridicarea restricţiilor impuse de COVID-19. De ce sunt îngrijoraţi părinţii cu copii vulnerabili
0
Ridicarea restricţiilor, aşteptată de mulţi, îi îngrozeşte pe părinţii copiilor vulnerabili. Este vorba despre mii de elevi cu boli cronice sau care au un membru al familiei din această categorie, copii care nu mai pot beneficia de şcoala online
Aproximativ 10.000 de elevi vulnerabili ar trebui să meargă fizic la şcoală, pentru că ridicarea restricţiilor, începând cu 9 martie 2022, nu le mai oferă dreptul de a beneficia de cursuri în sistem online. Totul se întâmplă peste noapte, fără o perioadă de tranziţie şi fără precizări suplimentare cu privire la cum vor fi asigurate măsurile de siguranţă sanitară în şcoli, cert fiind doar că elevii nu mai sunt obligaţi să poarte mască în sala de clasă, să limiteze interacţiunea, să-şi împrumute lucruri, să se testeze etc. În comunicările făcute în cursul zilei de 8 martie s-a anunţat doar că starea de alertă încetează, implicit şi restricţiile, şi că „pentru elevii cu boli cronice, Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, va stabili măsuri suplimenare de protecţie pentru asigurarea dreptului la educaţie în condiţii de siguranţă sanitară“.
„Trebuia să te gândeşti înainte ce vei face“
Pe grupul de Facebook „Părinţii elevilor din România“, care are peste 12.000 membri şi care în aceşti ani pandemici a devenit o voce în special pentru părinţii cu copii vulnerabili, îngrijorarea a atins cote alarmante.

Ministerul Educaţiei a anunţat că „va stabili măsuri suplimentare de protecţie“, fără ca acestea să existe la momentul ridicării restricţiilor
Coordonatorul grupului, avocatul Zeno Şuştac, spune că a încercat un dialog cu autorităţile în toată această perioadă, însă fără rezultat. „În viitor, da, «vom întocmi un set de reguli», dar prezenţa copiilor vulnerabili este obligatorie de astăzi. De astăzi, copilul merge fără nicio protecţie, el de astăzi este expus riscului de a lua boala, în condiţiile în care masca nu mai e obligatorie. (…) Nu te gândeşti acum ce o să faci pentru vulnerabili în viitor. Trebuia să te gândeşti în urmă cu o săptămână ce vei face în momentul în care ridici restricţiile, că nu e o surpriză pentru tine ca decident că ridici restricţiile, că decizia-i la tine“, a declarat Zeno Şuştac, contactat de „Adevărul“.
Părinţii nu cer altceva decât ca elevilor să li se permită în continuare să înveţe online, aşa cum, de altfel, se va întâmpla o vreme şi cu studenţii, mai multe universităţi anunţând că se pregătesc să renunţe treptat la online.
„Unii dintre ei vor rămâne cu sechele grave“
„Avem trei milioane şi ceva de elevi. Eu estimez că sunt sub 10.000 de vulnerabili, efortul din partea statului ar fi extrem de mic, extrem de limitat. Profesorilor nu le este greu, pentru că tot ce au de făcut este să lase deschis un laptop. Nimeni nu cere, în condiţiile actuale, cine ştie ce echitate şi egalitate de tratament între copilul din clasă şi copilul din online. Doar să nu fie penalizaţi, să nu fie pus absent, pe de o parte, şi pe de altă parte să nu piardă contactul cu ce se întâmplă în şcoală, cu materia“, a cerut coordonatorul grupului.
Acesta explică, de asemenea, că elevii care au învăţat exclusiv din faţa monitorului au deja o rutină şi se simt protejaţi. „Ei nu percep online-ul ca fiind o pedeapsă sau ceva inferior din punctul de vedere al calităţii educaţiei. Din contră, îl percep ca fiind singurul mijloc de protecţie care le este lor pus la dispoziţie. Problema este că nu le mai e pus la dispoziţie, le-a fost luat şi inevitabil, dacă vor fi obligaţi să meargă la şcoală, unii dintre ei vor rămâne cu sechele grave. Pentru că vorbim despre sisteme imunitare suprimate, vorbim despre afecţiuni cardiace grave, afecţiuni respiratorii grave, oncologice… E efectiv o condamnare la moarte a unor copii. Şi a unor părinţi şi a unor bunici“, a mai declarat Şuştac.
Părinţii copiilor vulnerabili, spune Şuştac, fie vor alege între sănătate şi educaţie şi-i vor ţine pe copii acasă cu acest preţ, fie îşi vor retrage copiii din sistemul public şi se vor îndrepta către unităţi de învăţământ private, cei care îşi permit, care le permit să înveţe de acasă.