Protest spontan la Arhivele Naționale Olt, nemulțumiri și la Protecția Mediului. Cu cât e mai mic salariul în județe față de „centru”

0
Publicat:

Angajații Arhivelor Naționale - Serviciul Județean Olt au protestat, vineri, 17 mai 2024, suspendând activitatea cu publicul timp de o oră. Este prima acțiune dintr-o serie de proteste care se pregătesc. „Nu vrem măriri, vrem salariile la nivelul celor din aparatul central”, spun angajații.

Angajații Arhivelor Naționale Olt au suspendat lucrul cu publicul timp de o oră
Angajații Arhivelor Naționale Olt au suspendat lucrul cu publicul timp de o oră

Între orele 10,30-11,30, angajații Arhivelor Naționale -Serviciul Judeţean Olt au protestat prin întreruperea activităţii şi anularea programului de lucru cu publicul. Au ajuns la această măsură după mai multe demersuri legale inițiate în scopul eliminării discrepanțelor salariale dintre funcțiile din administrația publică centrală şi cele din unitățile teritoriale.

Șapte angajați din cei nouă câți are instituția au protestat vineri, iar trei dintre aceștia vor participa și la protestul care va avea loc în 23 mai 2024 în București.  

image

„Acțiunea de astăzi este concepută ca un prim semnal pentru guvernanți. Protestele vor continua până când drepturile noastre vor fi recunoscute și nedreptatea salarială va fi înlăturată. În acest sens, următoarea acțiune va fi organizarea unui miting la sediul Guvernului României, în data de 23 mai 2024, cu participarea salariaţilor din toată țara”, au precizat protestatarii.

Și angajații APM au rămas cu lefurile nealiniate 

În aceeași situație se regăsesc și angajații Agenției Județene pentru Protecția Mediului. Și ei au făcut demersuri astfel încât salariile lor să ajungă la nivelul colegilor din structura centrală care fac aceeași muncă și sunt încadrați pe funcții similare, în schimb au salarii cu până la 1.700 lei mai mari, sume nete. 

Proteste pentru alinierea salariilor angajaților din instituțiile județene la cele din structurile centrale au fost în toamna trecută în mai multe ministere. În urma acestor proteste au obținut măriri de lefuri (nivelul salarial a fost ridicat la nivelul salariilor din structurile naționale) angajații din prefecturi, casele județene de pensii, agențiile de șomaj, casele de asigurări de sănătate, direcțiile de sănătate publică etc..

Arhivele Naționale, Protecția Mediului și Rezervele Statului au fost, în schimb, omise, iar în prezent este nevoie de modificarea actului normativ. Procedurile au fost realizate, dar totul s-a blocat în Camera Deputaților, for decizional, unde se află în prezent proiectul de aprobare a ordonanței de urgență prin care s-au aprobat celelalte măriri.

Modificarea ar fi la doar un aviz distanță, iar pentru acel aviz este nevoie ca o anume comisie să întrunească cvorumul, demers deosebit de greoi având în vedere că a început campania electorală și politicienii sunt mai mult în teritoriu.

Cert este că angajații discriminați sunt deciși să-și ducă demersul până la capăt, iar pentru asta pregătesc și alte forme de protest. Angajații Agenției Județene pentru Protecția Mediului vor face, luni, 20 mai 2024, grevă japoneză, iar o parte dintre sindicaliști vor participa la protestul din 23 mai, din București.

Cel mai mare salariu în APM, spun surse din rândul sindicaliștilor, este 5.100 lei net, astfel încât creșterea cu 1.700 lei, pentru a ajunge la nivelul colegilor din agenția națională, ar fi una substanțială. Și în cazul celor mai mici salarii alinierea la cele din aparatul central ar veni cu un plus, fiind vorba de aproximativ 500 lei.

„Colegii sunt speriați, știți că se vorbește de înghețarea salariilor în sistemul bugetar. Își pun problema, pe bună dreptate, că altceva este să înghețe salariul la 6.800 lei, nu la 5.100”, a declarat un angajat din cadrul APM Olt, pentru „Adevărul”.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite