Revoltă de „Noaptea Muzeelor”. Ce instituții vor fi închise în semn de protest

0
0
Publicat:

„Noaptea Muzeelor” se pregătește să-și deschidă porțile către un protest masiv, cu instituții culturale importante, din diverse orașe ale țării, care refuză să participe. Motivul? Nemulțumiri ale angajaților, printre care și salariile insuficiente. În București, evenimentul va avea de suferit deoarece muzee precum Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Istorie sau Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa", unde anii trecuți se formau cozi interminabile, vor fi închise pe 18 mai.

Coada la Muzeul „Grigore Antipa”, acum 5 ani, la Noaptea Muzeelor - Arhivă
Coada la Muzeul „Grigore Antipa”, acum 5 ani, la Noaptea Muzeelor - Arhivă

Capitala se pregătește de o Noapte a Muzeelor diferită, marcată de absența unor instituții culturale importante, în semn de protest față de salariile mult prea mici ale angajaților din muzee. 

Sărbătorită în acest an pe 18 mai, „Noaptea Muzeelor” ajunge la cea de-a XX-a aniversare în 2024, în țara noastră. În total, peste 260 de obiective din 32 de județe și din București vor putea fi vizitate cu această ocazie.  

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa a anunțat proteste pentru sâmbătă. 

De altfel, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor se declară solidară cu revendicările sindicatelor din cultură şi îşi exprimă speranţa în adoptarea rapidă de către „factorii implicaţi” a unor „măsuri de corecţie juste şi necesare”, relatează Agerpres. 

Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor a subliniat diferențele mari și nejustificate în salariile personalului din sectorul muzeal, comparativ cu alte sectoare, unele posturi beneficiind de remunerații cu 20-30% mai mari decât altele care implică responsabilități și complexitate de muncă mai mari. Aceste disproporții au determinat o mare parte a muzeelor din România să nu participe în acest an la Noaptea Muzeelor, conform deciziei Comisiei. 

Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, organismul ştiinţific de specialitate cu rol consultativ în domeniul patrimoniului cultural mobil al Ministerului Culturii, îşi exprimă respectul faţă de decizia unei mari şi reprezentative părţi a muzeelor din România de a nu participa în acest an, urmare a acestei situaţii nefireşti, la ediţia jubiliară a Nopţii Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România”, informează un comunicat al instituției. 

Comisia constată că subfinanțarea cronică a muzeelor și discriminarea între diferitele tipuri de instituții culturale nu permit sectorului muzeal să-și valorifice demnitatea și să-și exercite responsabilitățile în mod adecvat. De asemenea, aceste condiții nu facilitează creșterea patrimoniului cultural muzeal prin participarea la achiziții pe piața națională și internațională. O decizie în acest sens este amânată, mai spune Comisia. 

Cum organizarea evenimentului Noaptea Muzeelor se derulează în afara orelor de program şi se bazează pe participarea voluntară a personalului din instituţiile muzeale, demersul colegilor din domeniu este cu atât mai legitim. Ştim că în acest moment se fac eforturi mari pentru rezolvarea acestor situaţii din partea tuturor factorilor implicaţi şi sperăm cu toţii în adoptarea rapidă a unor măsuri de corecţie juste şi necesare”, se menționează în comunicatul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor. 

Ce muzee vor fi închise pe 18 mai, în București

Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” , Muzeul Municipiului București au anunțat că nu vor participa la Noaptea Muzeelor din acest an. 

În schimb, bucureștenii vor avea ocazia de a vizita 50 de obiective culturale pe 18 mai. 

Luni, Dragoş Neamu, coordonator al Relațiilor Internaționale și Proiectelor Culturale la RNMR, a declarat că ediția din acest an a Nopții Muzeelor va fi una deosebită. 

Ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor va fi una aparte şi asta nu pentru că marcăm 20 de ani de existenţă, motiv de sărbătoare în condiţii normale, ci pentru că va aduce cu sine probabil cel mai mare protest al muzeelor din ’89 încoace. Din acest motiv veţi observa că multe muzee din ţară nu apar pe programul Nopţii Muzeelor 2024, reprezentanţii acestora putând fi găsiţi şi susţinuţi în Piaţa Victoriei. Este vorba despre un protest pe care eu, personal, îl consider legitim şi îl susţin, pentru că miza este creşterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal, pentru orice poziţie profesională, pentru echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural între, de exemplu, muzee şi teatre.”, a transmis, prin intermediul Facebook, Dragoş Neamu, manager al evenimentului.   

Noapte în muzeele din România 

Sindicatele din domeniul protecției patrimoniului cultural, unite în cadrul Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa, au anunțat că vor protesta pe 18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor, în fața Guvernului. Acestea acuză subfinanțarea cronică în domeniu și degradarea continuă a condițiilor de muncă în instituțiile responsabile cu gestionarea patrimoniului cultural național. De asemenea, se plâng de tratamentul discriminatoriu între instituțiile culturale și muzeele și bibliotecile naționale, precum și de politici culturale și salariale inadecvate. 

Concret, angajații din muzee solicită o creștere salarială de 20% pentru toate pozițiile din sectorul muzeal, în vederea echilibrării inechităților și discriminărilor existente în cadrul sectorului cultural. 

Protesul, denumit „Noapte în muzeele din România”, se va desfășura după următorul program: 

  • Ora 16:00 – întâlnire în fața Bibliotecii Naționale – adresa Bulevardul Unirii 22 
  • Ora 16:00 – 19:00 – Pichetare Ministerul Culturii 
  • Ora 19:00 – 23:00 – protest Piața Victoriei / Guvern. 
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite