Funcționarii de la Casa de Pensii cer egalitate în salarizare și dotări. „Avem imprimante și din 2001, le mai cârpesc colegii” VIDEO

0
Publicat:

Zeci de angajați ai Casei Județene de Pensii Olt au protestat joi-dimineața, 26 octombrie 2023, timp de o jumătate de oră, în fața instituției, cerând egalitate salarială și dotări pentru a-și putea face munca.

Angajații de la Pensii spun că instituția a ajuns Cenușăreasa sistemului și că au constatat, inclusiv de-a lungul acestui an, că protestul este singura soluție pentru a se face auziți.

Ei cer salarii egale cu ale colegilor din structura centrală, motivând că fac aceeași muncă, în schimb sunt diferențe și de până la 3.000 lei între salariile funcționarilor de la nivel județean și cei din Casa Națională de Pensii. Mai mult, ar fi diferențe de salarizare și între casele județene, deși ar trebui să existe aceleași grile și lucruri foarte clare.

„Aceeași muncă, aceleași drepturi salariale vrem. Sunt discriminări și între noi și cei din Casa Națională, dar și între casele de pensii județene”, spune unul dintre protestatari. „Nu avem imprimante, de exemplu. E interzisă achiziția de imprimante. De ce? Nu știm. Avem la un dosar minim 50 de pagini. Calculatoare depășite...”, spune un alt protestatar.

Colegii îl completează și spun că nici până astăzi dosarele pensionarilor nu au fost digitalizate, iar pentru a analiza un dosar acesta trebuie scos fizic din arhivă și consultat fiecare document în parte, pentru că programele în uz nu permit accesarea diverselor informații printr-un simplu click.

Sunt diferențe între instituții, sunt diferențe între ministere. Se pune problema unor negocieri, o nouă lege unitară de salarizare, care se va aplica nici asta nu știm cum. Pentru că și ultima tot unitară de salarizare a fost, da?! Ministerul Sănătății a trecut la maximul salariilor din 2023 începând cu 2018, Ministerul Educației a ieșit, a făcut grevă la final de an școlar, au câștigat ce au câștigat, Ministerul de Finanțe - au făcut protest și cei de acolo și au reușit mărirea unor venituri salariale.  La Ministerul Muncii, deși volumul de muncă e enorm aici, și ne confruntăm cu modificări legislative de nu se poate, noi program informatic nu vedem, dotări pe sistemul electronic de achiziții publice se fac fără să avem asigurată și reparația sau întreținerea la echipamente... Reparăm cum putem. Cred că avem imprimante și din 2001, le mai cârpesc colegii, din două au ajuns să mai cârpească câte una. Am ajuns la concluzia că doar prin protest se mai poate face ceva. Dacă nu protestăm, nu obținem nimic”, a explicat un alt funcționar care sunt motivele care l-au scos în fața instituției.

Teama este că, pe noua lege, aflată încă în dezbateri, „s-ar putea să fim prinși în grilă între paznic și femeia de serviciu”.

Funcționarii spun că au acces la informație și că fac comparații cu alți angajați ai statului, cu cei din Casa de Asigurări de Sănătate sau cei din Ministerul de Finanțe, de exemplu, iar comparația îi dezavantajează total. Un funcționar în prag de pensie, de la Casa de Pensii,  se apropie de 5.000 lei net salariu lunar, fără să atingă acest prag, iar aceste venituri sunt după ce se adună toate sporurile, se plâng funcționarii. 

„La noi vârsta de pensionare e 65, cu mari șanse să se ducă spre 70. Ne putem compara cu alte categorii?!”, mai spun oamenii, care vorbesc de faptul că au pierdut colegi care s-au îmbolnăvit din cauza stresului și a condițiilor de muncă, însă sunt boli nerecunoscute drept boli profesionale. 

„Nu solicităm altceva decât egalizarea salariilor cu cele de la nivel central”

Funcționarii publici au precizat că nu vor măriri salariale, ci doar ca „personalul caselor teritoriale de pensii să beneficieze, prin asimilare, de aceleași drepturi salariale ca și personalul din  cadrul CNPP, stabilite potrivit legislației privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”.

Prevederea se regăsește într-un proiect de lege care a primit aviz negativ din partea Guvernului României, iar la Senat proiectul a fost respins, urmând să intre și în dezbaterea Camerei Deputaților.

condițiile de muncă îi predispun la boli, spun funcționarii FOTO: A.M.
condițiile de muncă îi predispun la boli, spun funcționarii FOTO: A.M.

Arătăm că intenția noastră nu este aceea de a perturba activitatea curentă (nu se întrerupe activitatea de relații cu publicul și nici activitatea internă) și nu intenționăm să prejudiciem în nici un fel interesele beneficiarilor noștri, ci doar să ne facem auzite nemulțumirile noastre, cu privire la lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivate și nediscriminatoriu, care a condus la o situație inacceptabilă astăzi, la nivel de case teritoriale de  pensii”, au precizat protestatarii, printr-un comunicat oficial.

Diferențele mari de salarizare între funcționarii din teritoriu ai Ministerului Muncii și funcționarii altor ministere (sunt diferențe între 1.000 și 3.00 lei) există pentru că „celelalte ministere au obținut prin hotărâri de Guvern sau ordin de ministru asimilarea salariilor la nivel central, de minister sau agenție după caz (Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, etc). La nivel local chiar și cei din administrația locală sau județeană au salarii net superioare, în condițiile în care dețin tot calitatea de funcționari publici”, mai spun angajații Casei de Pensii.

Funcționarii CJP Olt au protestat timp de o jumătate de oră FOTO: Alina Mitran
Funcționarii CJP Olt au protestat timp de o jumătate de oră FOTO: Alina Mitran

Discrepanțele majore dintre salariile funcționarilor publici au fost constatate și de către Comisia Europeană, care a atras atenția guvernanților noștri cu privire la necesitatea urgentă de a adopta o nouă lege a salarizării prin care să fie egalizate toate salariile și eliminate decalajele existente în prezent. În consecință, nu solicităm altceva decât egalizarea salariilor cu cele de la nivel central și alinierea cu cele ale funcționarilor publici din alte instituții deconcentrate și din administrația locală și județeană, iar în prezent se poate realiza doar prin adoptarea legii de completare  a art. 141 din Legea 263/2010”, au mai precizat protestatarii.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite