Grevă în instituțiile Ministerului Muncii. „Legea salarizăriii a fost făcută țăndări”. La Pensii s-au închis ghișeele VIDEO

0
Publicat:

Activitatea în instituțiile județene din structura Ministerului Muncii este aproape paralizată în toată țara, începând de luni, 27 noiembrie 2023. Mii de angajați cer echitate în salarizare și spun că au ajuns Cenușăreasa sistemului bugetar.

Funcționarii din casele județene de pensii, agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă și inspectoratele teritoriale de muncă protestează de câteva săptămâni, iar de luni, 27 noiembrie 2023, salariații afiliați la Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii au declanșat greva generală până la rezolvarea revendicărilor lor.

Această acțiune vine în contextul eforturilor constante ale Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii (FSMM) de a obține condiții de muncă optime și remunerare echitabilă. (...)

Creșterea continuă a inechităților salariale, condiții de muncă precare și deficitul de personal au determinat angajații să acționeze pentru a obține schimbări concrete și sustenabile. Scăderea puterii de cumpărare și impactul inflației au accentuat la rândul lor starea de nemulțumire și au impus necesitatea acestei măsuri”, susțin reprezentanții FSMM.

Protestează și funcționarii înscriși în sindicate afiliate altor federații, care nu au parcurs încă procedura completă până la declanșarea grevei generale. După proteste spontane și greva de avertiment, aceștia din urmă au ales să continue protestul închizând ghișeele și rugându-i pe cetățenii beneficiari ai serviciilor lor să-i înțeleagă și să revină să-și rezolve problemele după încetarea protestelor.

 „Noi de ce merităm alt tratament?”

Angajații din AJOFM Olt au protestat și în cursul săptămânii trecute, iar de luni, 28 din cei 35 angajați ai instituției au încetat total lucrul. Liderul Sindicatului Forța de Muncă Olt, Costinel Gheorghe, spune că activitatea va fi cu siguranță afectată, pentru că vine o perioadă încărcată, peste activitatea curentă sunt anunțate mai multe concedieri colective, iar cei șapte colegi care nu au întrerupt lucrul nu pot acoperi sută la sută activitatea funcționarilor aflați în grevă. Pe de altă parte, răbdarea funcționarilor nemulțumiți a ajuns la capăt. Protestele, spune Gheorghe, au început încă din luna august, însă funcționarii au acceptat să-i dea ministrului Muncii, proapăt instalat în funcție la acea dată, timp să se familiarizeze cu activitatea ministerului. Lunile au trecut, iar despre revendicările lor nu s-a mai vorbit.

Personalul este insuficient, volumul de muncă a tot crescut, fiind în derulare inclusiv mai multe proiecte finanțate din bani europeni, iar angajații sunt constant obligați să rămână peste program pentru a-și rezolva sarcinile.

Angajații AJOFM Olt sunt în grevă generală FOTO: Alian Mitran
Angajații AJOFM Olt sunt în grevă generală FOTO: Alian Mitran

„O altă doleanță a noastră ar fi nivelul de salarizare. Până la urmă această lege unitară de salarizare a fost făcută țăndări. Fiecare își ia câte-o bucată. Cei de la Învățământ au primit creșteri salariale, cei de la Finanțe, prin ordin de ministru, au primit o creștere substanțială de salariu, iar mai nou, acum câteva săptămâni, am observat că și cei de la Casa de Sănătate, prin lege, au primit între 20 și 40%. Toate aceste lucruri nu au făcut decât să ne aducă în situația în care să ne întrebăm: noi de ce merităm alt tratament?”, a declarat liderul de sindicat din cadrul AJOFM Olt, pentru „Adevărul”. Salariul directorului AJOFM, cel mai mare din instituție, spun angajații de aici, este sub al unui funcționar de pe un post de execuție din Finanțe, inechitățile fiind flagrante.

„Grevele sunt binevenite”

Deși nu pot deocamdată să declanșeze greva generală, și salariații de la Casa Județeană de Pensii Olt au închis, tot de luni, ghișeele. Și ei protestează încă din 6 noiembrie, cerând ca salariile lor să ajungă la nivelul colegilor din Casa Națională de Pensii. Dacă și-ar atinge acest obiectiv, salariile le-ar crește cu 1.500 – 2.000 lei net, spun aceștia.

La Casa de Pensii Olt este a patra săptămână de proteste FOTO: Alian Mitran
La Casa de Pensii Olt este a patra săptămână de proteste FOTO: Alian Mitran

„Este un protest, grevă de avertiment am făcut din 6 noiembrie. Toată ziua vor fi închise, și mâine, și poimâine, având în vedere că negocierile cu doamna ministru sunt de-abia miercuri. (...) Vom soluționa cererile deja înregistrate la Casa de Pensii, oamenii au posibilitatea să trimită cererile noi prin poștă sau pe e-mail”, a precizat Eugen Florescu, reprezentantul salariaților din cadrul Casei Județene de Pensii Olt.

Pesnionarii au aflat că ghișeele sunt închise FOTO: Alian Mitran
Pesnionarii au aflat că ghișeele sunt închise FOTO: Alian Mitran

De închiderea ghișeelor vor fi afectați zeci, chiar sute de cetățeni în fiecare zi, având în vedere că la un singur ghișeu sunt zile în care se adresează peste 150 de persoane. „Le-a rămas calea de a trimite cererile prin poștă, nu le răpim acest drept. Și în pandemie au stat un an și ceva fără relații cu publicul aici”, a adăugat Florescu.

Cetățenii s-au arătat deosebit de înțelegători, ca și în săptămânile trecute. „Am venit să depun o hârtie. Sunt pensionar și mai vin mâine, poimâine, pot să mai vin. Toată lumea trebuie să beneficieze de drepturi, așa că, indiferent cine sunt, grevele sunt binevenite”, spune un pensionar care a aflat de la gardian că nu poate urca în instituție, pentru că este închisă activitatea cu publicul.

Solicitările nu mai pot fi adresate la ghișeu FOTO: Alina Mitran
Solicitările nu mai pot fi adresate la ghișeu FOTO: Alina Mitran

O doamnă a aflat tot la ușă că a venit degeaba la Slatina, de la peste 50 de kilometri. Supărată este doar pentru că va fi nevoită să revină, în schimb le înțelege demersul. „Au dreptate, vedem și noi că nu mai faci nimic cu banii ăștia. Să ceară oamenii, dacă au dreptul!”, spune femeia.

În aceeași situație sunt și cei care vin să ridice ajutoare de înmormântare sau care au termene limită de depunere a anumitor documente pentru dreptul la pensie etc..

Următoarele discuții cu ministrul Muncii sunt programate pentru miercuri, 29 noiembrie 2023, când greviștii speră să obțină răspunsurile solicitate, pentru a  nu fi nevoiți să-i amâne pe termen nedeterminat pe cei care beneficiază de serviciilor lor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite