Video Profanatori de morminte căutați de poliție. Sunt zeci de cazuri într-un oraș din Olt. „Ne e frică să mai și murim”
0Polițiștii din Olt caută de luni bune persoanele care au profanat zeci de morminte din cimitire de pe raza orașului Balș. S-a decis acum publicarea imaginilor din anchetă, cerându-se ajutorul cetățenilor pentru identificarea autorului.
Zeci de cazuri de profanare de morminte s-au înregistrat în ultimii ani în orașul Balș, din județul Olt, iar autorii au rămas necunoscuți. Uneori se confirmă faptul că mormintele ar fi fost profanate cu scopul de a fi furate bunuri de valoare (bani și biijuterii cu care defunctul este îngropat), alteori oamenii care reclamă că au fost sparte mormintele spun că bijuteriile sunt la locul lor și că altceva i-ar fi interesat pe făptași, cazurile nefiind toate pe același tipar.
Inspectoratul de Poliție Județean Olt a luat acum decizia de a face publice imaginile obținute în timpul anchetei. În imagini, cel mai probabil surprinse cu luni bune în urmă, se observă un bărbat îmbrăcat în ținută de vară, care poartă șapcă.
Nu din toate cimitirele au putut fi însă obținute astfel de imagini, pentru că în cele mai multe nu există camere de supraveghere video.
„Poliția orașului Balș desfășoară investigații pentru identificarea persoanei/persoanelor responsabile de recentele profanări de morminte din cimitirele din localitate.
Pentru a soluționa aceste cazuri, Poliția orașului Balș pune la dispoziția cetățenilor imagini surprinse din cadrul anchetei și solicită sprijinul acestora în vederea identificării persoanei bănuite de comiterea faptelor.
Precizăm faptul că orice informație care poate contribui la identificarea autorului este extrem de importantă, iar colaborarea cu dumneavoastră este esențială pentru soluționarea acestor cazuri.
Cetățenii care pot furniza informații sunt rugați să contacteze Poliția orașului Balș la numerele de telefon 0249.450.137 sau 0751.518.642”, este apelul polițiștilor.
„Nici morții noștri nu mai au liniște?”
Oamenii se plâng de faptul că se confruntă cu astfel situații nu de acum, ci, spun aceștia, de peste 10 ani, iar autoritățiile nu au reușit, în tot acest timp, să-i facă să se simtă în siguranță, ci cazurile s-au înmulțit. „Vii aici ca la război, nu vii la tămâiat”, spune o femeie care a trecut printr-o astfel de experiență cumplită. Mormântul rudei sale a fost spart, fiind furată de la mâna defunctului moneda care se folosește în ritualul de înmormântare. Una dintre bănuieli este tocmai aceea că mormintele ar fi profanate cu scopul de a fi obținute obiecte folosite în ritualul de înmormântare, ca ulterior aceste obiecte să fie folosite în scopuri neortodoxe.
„Și al meu a fost acum două-trei luni dezgropat. Avenit poliția, a luat amprente. Nu s-a întâmplat nimic. Am fost șocată când s-a întâmplat lucrul ăsta. Eu sunt traumatizată, de câte ori vin, de la distanță mă uit să văd. (...) Nici morții noștri nu mai au liniște? Atât de psihopați sunt? Nu ne rămâne decât să venim să ne păzim morții”, spun localnicii care, disperați, au făcut apel la jurnaliști.
„Ne e frică să mai și murim. Că ai noștri ne îngroapă, dar ne dezgroapă ăștia și ne dau peste gard la câini. (...) Nu mai ai curaj nici în casă să mai stai”, spune o altă localnică.