Primari din Olt, Vâlcea și Argeș cer oficial să poată vâna urșii fără restricții. „Asistăm neputincioși la numeroase atacuri”
0Primarii din 13 localități din Olt, Vâlcea și Argeș au întocmit un memoriu adresat premierului Marcel Ciolacu prin care cer să se permită vânarea „fără nici un fel de restricții” a urșilor în localitățile „care nu reprezintă un areal obișnuit al acestui prădător”.

Memoriul a fost semnat de primarii din Sâmburești, Dobroteasa, Vitomirești, Verguleasa, Vulturești, Teslui, Oporelu, Leleasca, Făgețelu (toate din Olt), Dănicei, Nicolae Bălcescu, Stoilești (din Vâlcea) și Cuca (din Argeș). Demersul a fost anunțat și pe Facebook de primarul Iulian Preda, din Sâmburești, județul Olt.


„Am solicitat Prim-Ministrului schimbarea legislației tâmpite din această țară referitoare la acest aspect.
Solicităm :
- legalizarea vânării fără nici un fel de restricții a urșilor în localitățile care nu reprezintă un areal obișnuit al acestui prădător;
- incriminarea în legislație ca faptă penală a creșterii și înmulțirii artificiale a ursului, în locuri special amenajate în acest scop;
- incriminarea în legislație ca faptă penală a relocării/aducerii ursului în zone care nu reprezintă un areal obișnuit al acestui prădător, precum și fără obținerea acordului prealabil scris al autorităților publice locale.
Riscul înmulțirii ursului este mare și consecințele pot fi tragice pentru om.
Vin vremuri grele și fiecare dintre noi trebuie să gândim și să acționăm înspre apărarea interesului personal, dar și public al populației. Văitatul pe rețelele de socializare nu este o soluție, dimpotrivă”, a scris primarul doin Sâmburești, Olt, pe Facebook.
Inițiativa scrierii și depunerii memoriului a venit după înmulțirea atacurilor sălbăticiunilor în localitățile respective, acestea fiind zone în care urșii au ajuns de curând, nefiind mediul lor obișnuit.
„Există indicii temeinice că acest răpitor este înmulțit artificial”
Prezența urșilor a dat viața localnicilor peste cap, aceștia trăind cu teama că pot fi atacați oricând, spun primarii. În cuprinsul memoriului primarii menționează că se confruntă cu prezența urșilor începând cu anul 2023, iar fenomenul „s-a accentuat foarte grav în cursul acestui an”.

„Asistăm neputincioși la numeroase atacuri ale acestui animal sălbatic asupra gospodăriilor cetățenilor noștri, atacuri care au dus la distrugerea de stupi și de stupine, la omorârea de oi, miei și capre”, scriu primarii. Aceștia spun că au „indicii temeinice că urșii sunt aduși și răspândiți de către entități interesate și nu este vorba despre apariția lor naturală sau de mărirea arealului pe cale naturală; există indicii temeinice că acest răpitor este înmulțit artificial, în locații specializate în acest scop cu scopul răspândirii acestuia în toată țara”, se mai menționează în memoriu.
Primarii critică legislația în vigoare, prin intermediul căreia fie s-a interzis cu totul vânarea urșilor, fie s-au alocat cote mici, astfel că animalele s-au înmulțit amenințător.
În cuprinsul memoriului este criticată de asemenea Ordonanța de Urgență nr. 81/2021 prin care se stabilește modul de intervenție în situațiile în care se impune prevenirea și combaterea atacurilor urșilor. Primarii consideră că ordonanța respectivă este „un act normativ ineficient, hilar pe alocuri”, măsurile cuprinse fiind fără rezultat, consideră edilii. Mai mult, aceștia acuză că actul normativ, în fapt, ar fi fost promovat „tocmai pentru a ajuta la răspândirea ursului pe teritoriul țării noastre”. Primarii spun că oamenii trăiesc permanent cu teamă și că se observă chiar „o reticență de a-și mai lucra terenurile”.
Alături de memoriul semnat de primarii localităților amintite au fost anexate și mai multe fotografii cu efectele atacurilor urșilor în aceste localități, respectiv: oi ucise în comuna Oporelu, stupină distrusă în Teslui, plantație de prun distrusă în Dobroteasa, oi omorâte în comuna Cuca, stupină distrusă în Vitomirești.
Problema urșilor care încep să amenințe localități întregi, schimbându-și arealul, nu este pentru prima dată pusă în discuție. Ministrul mediului, Mircea Fechet, declara, în cadrul Consiliului de Mediu de la Bruxelles, în martie a.c., că „România a dovedit că este capabilă să gestioneze cea mai mare populație de urs brun din Europa, ba mai mult de atât, să asigure condițiile ca aceasta să prospere”. În munții Carpați, mai menționa ministrul, trăiesc între 6.400 și 7.200 exemplare, ceea ce reprezintă peste 40% din populația de urși a Europei. Ministrul Mediului sublinia însă necesitatea „existenței unui echilibru pentru coexistența omului, a comunităților locale, a fermierilor, a ciobanilor, cu carnivorele mari, inclusiv ursul”, iar pentru că, informa ministrul, în ultimii 20 de ani în România au fost uciși de urși 26 de oameni, alți 274 fiind desfigurați. În acest context ministrul Mediului solicita Comisiei aplicarea Directivei Habitate pentru a reevalua starea de conservare a celor 10 populații de rus brun din Europa, iar pe baza rezultatelor reevaluării să se analizeze dacă se impune actualizarea statutului de protecție, așa cum s-a întâmplat cu specia lup.