Polițist fugit de la accident, rezultat negativ la droguri dat de Medicina Legală. Câte teste fals-pozitive au fost în Olt
0Polițistul care a accidentat o femeie, a fugit de la locul accidentului și a revenit spunând că sora sa s-ar fi aflat la volan, are rezultat negativ de la Medicină Legală în privința consumului de droguri. El a fost testat pozitiv de către polițiști pentru alcool și droguri.
Accidentul a avut loc în dimineața zilei de 5 septembrie 2023, în jurul orei 5,51.
Florin Silvian Codruț Belea, agent de poliţie în cadrul Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Constanţa – Postul de poliţie TF Negru Vodă, conducea autoturismul cu care a lovit o femeie care se angajase în traversarea străzii prin loc nepermis.
În mașină se mai aflau sora polițistului și doi prieteni, elevi la Școala de Poliție Câmpina. Șoferul a părăsit inițial locul accidentului și s-a întors la scurt timp spunându-le polițiștilor ajunși la fața locului că sora sa s-ar fi aflat de fapt la volan. Din cercetări a reieșit însă altceva, așa că tânărul a fost testat cu aparatul alcooltest și aparatul drugtest.
„Ulterior, în jurul orei 6,20, susnumitul a revenit la locul producerii accidentului ca pasager în acelaşi autoturism, susţinând că acesta a fost condus la momentul producerii accidentului rutier de sora sa, B.E.A. Fiind testat cu aparatul alcooltest, numitul B.F.S.C. a prezentat o alcoolemie de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Numitul B.F.S.C. a fost testat şi cu aparatul DrugTest, rezultatul fiind pozitiv pentru substanţa psihoactivă T1B THC, fiind recomandată efectuarea de analize de laborator. Susnumitului i-au fost recoltate probe biologice de sânge şi urină, în vederea stabilirii prezenţei în organism a substanțelor psihoactive”, au precizat, la acel moment, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal.
Tânărul a fost reținut și ulterior arestat.
Șeful Inspectoratului de Poliție Județean Olt, Ionuț Ilinca, a precizat marți, 31 octombrie 2023, că între timp polițiștilor le-au fost comunicate rezultatele probelor analizate de către institutul Național de Medicină Legală, iar în privința consumului de alcool rezultatul este negativ. „Noi avem confirmarea că nu a consumat droguri”, a precizat șeful IPJ.
Florin Silvian Codruț Belea a contestat măsura arestului preventiv și, conform portalului just-ro, Tribunalul Olt i-a admis contestația, înlocuind arestul preventiv cu arestul la domiciliu.
Unul din două teste este infirmat de Medicina Legală
Cazul polițistului Belea a readus în discuție tema rezultatelor fals-pozitive. Astfel, în primele nouă luni ale anului, dintre cele 14 rezultate de laborator transmite către polițiștii din Olt, în șapte cazuri a fost infirmat rezultatul pozitiv dat inițial de drug-test. Serviciul Rutier Olt mai așteaptă alte 18 rezultate, pentru tot atâția șoferi testați cu aparatul drug-test pentru care rezultatul inițial a fost pozitiv.
De mai multă vreme se pune problema performaței aparatelor drug-test, polițiștii din Olt având doar două astfel de aparate, de aceeași marcă. Se așteaptă ca în perioada imediat următoare alte cinci aparate drug-test, care ar da mai puține rezultate fals pozitive (din experiența polițistilor din alte județe care le au deja în dotare), să intre în dotarea polițiștilor.
„Cauzele (n. red. - rezultatelor fals pozitive) ar putea fi multiple. Nu putem spune cu exactitate dacă este doar vina aparatelor, nu putem spune dacă aparatele pe care noi le folosim au tendința sau pot determina un rezultat fals pozitiv din start. În momentul de față, probabil fiind atât de mulți derivați și atât de multe droguri sintetice care sunt consumate de către persoane, în speță de condurătorii auto, există posibilitatea ca aparatul să detecteze ingerarea unei anumite substanțe sau prezența ei în salivă, dar ea să nu pătrundă în sânge sau în mostrele biologice pe care noi le recoltăm de la subiect și atunci există posibilitatea ca rezultatul analizei toxicologice de la Instituutul de Medicină Legală să vină negativ. Există posibilitatea să nu fie folosit reactivul pentru substanța respectivă”, a declarat șeful Serviciului Rutier Olt, comisar de poliție Cristian Tița.
Deși discuțiile există, polițiștii vor continua să folosească aparatele drug-test pe care le au la acest moment în dotare până când le vor primi pe celelalte cinci, chiar și în situația infirmării a 50% dintre rezultatele pozitive la testarea inițială, pentru că aceste aparate sunt omologate.