Poliția Olt primește donație două aparate drugtest de la o firmă care le cumpără special. Până acum, Poliția avea doar două dispozitive

0
Publicat:

Polițiștii din Olt vor avea în curând două noi aparate drug-test, performante, acestea urmând să fie achiziționate de o firmă privată din Slatina. La această dată există doar două aparate drug-test la dispoziția polițiștilor olteni.

Prefectul județului Olt, Mario De Mezzo, a făcut public, joi, 5 octombrie 2023, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că firma care produce țevi fără sudură, Artrom Steel Tubes S.A., va cumpăra pentru polițiștii din Olt două aparate drug-test. 

Polițiștii din Olt au în prezent doar două aparate drug-test la dispoziție FOTO: colaj/IPJ Olt
Polițiștii din Olt au în prezent doar două aparate drug-test la dispoziție FOTO: colaj/IPJ Olt

„Este o achiziție importantă, marja de eroare este de sub 10% pentru aceste aparate marca Drager 5000, înțeleg de la colegii specialiști din cadrul IPJ că sunt cele mai performante în acest moment”, a spus prefectul.

Aparatele vor fi achiziționate de firma slătineană și vor fi donate Inspectoratului de Poliție Județean Olt.

Problema șoferilor care urcă la volan sub influența drogurilor este una reală. Chiar și în contextul în care, din cauza numărului mic de aparate aflate în dotarea polițiștilor, se fac puține testări, periodic sunt depistați șoferi sub influența drogurilor.

După cumplitul accident din satul 2 Mai din Constanța, în care doi tineri loviți de o mașină condusă de un tânăr drogat și-au pierdut viața, în județul Olt s-au înregistrat, într-un singur weekend, trei accidente rutiere grave, cu șoferi sub influența drogurilor implicați.

Într-un alt eveniment rutier, produs în centrul municipiului, o tânără testată pozitiv pentru droguri a intrat cu mașina în alte șase autoturisme parcate, producând pagube materiale.

Cel mai grav a fost însă accidentul produs la începutul anului, când un tânăr șofer a intrat cu mașina pe contrasens, pe podul peste râul Olt, la intrare în Slatina, lovind un autoturism în care se aflau două persoane, soț și soție. Femeia a murit la scurt timp de la impact, iar bărbatul a decedat câteva zile mai târziu la spital. Șoferul vinovat de accident, care avea și dreptul de a conduce suspendat, a fost testat pentru droguri, rezultatul drug-testului indicând consumul de substanțe interzise.

Pe de altă parte, polițiștii din Olt nu au doar problema numărului redus de aparate aflate la dispoziție pentru testare - există în județ doar două aparate drug-test, iar unul dintre acestea a fost vreme de câteva luni, în cursul anului trecut, inutilizabil -, ci și pe cea a rezultatelor fals pozitive. Doar un sfert din totalul rezultatelor care indică, în urma testării cu drug-testul, consumul de droguri sunt confirmate de rezultatele de laborator, spun surse din rândul polițiștilor, iar această situație este pusă și pe seama caracteristicilor tehnice ale aparatelor aflate în prezent în folosință.

Comandantul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, Ionuț Ilinca, a precizat în cursul săptămânii trecute că în perioada următoare cinci noi aparate drug-test vor intra în posesia polițiștilor din Olt. Șeful IPJ Olt a menționat cu aceeași ocazie că aparatele pe care le utilizează astăzi polițiștii olteni au toate certificările.

Ele sunt autorizate și au toată documentația în regulă. Furnizorul a eliberat toate autorizațiile astfel încât acestea să fie conforme cu legislația în vigoare. Nu putem să ne dăm cu părerea  că unele sunt bune, altele sunt mai proaste, sau unele nu au documentele care trebuie. Și aparatele de la Olt sunt conforme”, a spus atunci șeful IPJ Olt. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite