Sindicatul Europol: În București este un singur drug test. Reacția Poliției

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliștii din Poliție se plâng că în București este folosit doar un singur aparat drug test. Brigada Rutieră susține că are în dotare opt astfel de aparate.

Doar un aparat drug test în Capitală?
Doar un aparat drug test în Capitală?

O postare pe Facebook a Sindicatului EUROPOL atrage atenția că „Lupta împotriva consumului de droguri se realizează la nivelul Poliției Capitalei cu un singur aparat de tip drug test la care au acces cei aproximativ 2000 de polițiștii de ordine publică, de la secțiile de poliție din București.” 

Potrivit Sindicatului Europol agenții sunt nevoiți să meargă la sediul Brigăzii Rutiere pentru a avea acces la un aparat drugtest, dacă depistează în trafic vreun șofer care are un comportament ce denotă că a folosit substanțe psihoactive. 

Astfel, „șoferul trebuie să își lase mașina pe marginea drumului, să însoțească patrula, să se supună testării și ulterior să fie adus la autoturism, în cazul fericit în care este depistat negativ. Toate aceste operațiuni pot însuma în unele perioade ale zilei chiar și 1 oră. ”, adaugă postarea sindicatului. 

De asemenea, postarea critică Ministerul Afacerilor Interne pentru că „ a achiziționat în 8 ani, aproximativ 110 aparate drug test pentru toate unitățile de poliție din țară, afirmând cu hotărâre că astfel luptă împotriva consumului de droguri”.  

Discutie despre aparatele drug test - Foto Sindicatul Europol Facebook
Discutie despre aparatele drug test - Foto Sindicatul Europol Facebook

Europol adaugă că o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București stabilește că vor fi cumpărate 100 de drug teste ce vor fi puse la dispoziția Poliției Capitalei. 

Europol este Sindicatul Polițiștilor Europeni și reprezintă o organizație sindicală formată în cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru apărarea drepturilor fundamentale și profesionale ale polițiștilor, potrivit site-ului organizației. 

Reacția Brigăzii Rutiere

Brigada Rutieră a Capitalei are în dotare 8 aparate DrugTest model 5000 STK, care sunt utilizate de polițiști în activitățile de control în trafic, susțin reprezentanții instituției.

În situația în care un echipaj de poliție din cadrul structurilor de ordine publică a oprit un conducător de autovehicul care prezintă elemente sugestive consumului de substanțe psihoactive, testarea personei în cauză se realizează cu operativitate în funcție de situația existentă și anume, este solicitat cel mai apropiat echipaj de poliție care are în dotare DrugTest și care se deplasează la fața locului(în măsura în care acesta este disponibil în momentul respectiv) sau echipajul de ordine publică se deplasează la sediul Brigăzii Rutiere, unde în permanență se află un aparat DrugTest”, arată aceștia.

În ceea ce priveșge testarea șoferilor  pentru stabilirea prezenței în aerul expirat a alcoolului, Briga rutieră susține că fiecare echipaj de poliție din cadrul instituției are în dotare aparate din categoria celor cu care se realizează acest tip de testare, respectiv etilotest sau etilometru și răspund cu promptitudine la toate solicitările polițiștilor de ordine publică respectând același principiu și anume cel mai apropiat echipaj.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite