Politicienii care se „bat” să scadă prețul apei. „De la 1 decembrie va fi 11,97 lei metrul cub”. „Putem ajunge la 9,5 lei”

0
Publicat:

Consumatorilor care astăzi plătesc peste 16 lei/m.c. pentru apă și canal, al șaptelea preț (la 1 ianuarie 2024) din țară, ar putea să le scadă semnificativ facturile dacă promisiunile politicienilor se vor înfăptui. Un primar propune 11,97 lei/m.c., președintele CJ plusează și vorbește de 9,5 lei/m.c.

Pierderile de apă ar fi de 51% la CAO FOTO: FB/Compania de Apă Olt
Pierderile de apă ar fi de 51% la CAO FOTO: FB/Compania de Apă Olt
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Din năpăstuiții care plătesc unul dintre cele mai mari tarife la apă și canal din țară (7,64 lei/m.c. pentru apă potabilă și 7,29 lei/m.c. pentru canal, la care se adaugă 9% TVA), clienții Companiei de Apă Olt ar putea ajunge la un preț mai mic de 10 lei/m.c (cu TVA).. Ofertele vin din partea politicienilor aflați în campanie electorală.

Cursa promisiunilor a început în campania electorală de la alegerile locale din vară, când candidatul PNL la Primăria Slatina, Mario De Mezzo, le-a promis slătinenilor că va oferi fiecărui abonat cinci metri cubi de apă gratuit, lunar. Promisiunea nu e deloc nouă, a făcut uz de ea și fostul primar Darius Vâlcov, aflat astăzi după gratii pentru corupție.

Mario De Mezzo a câștigat alegerile și spune că nu și-a uitat promisiunea amintită mai sus, pentru care în continuare caută soluții de implementare. A găsit între timp însă o altă soluție de a le scădea abonaților cheltuielile cu apa, iar miercuri, 13 noiembrie, a anunțat că va propune membrilor Consiliului de Administrație al CAO să susțină suportarea de către societatea de apă-canal a pierderilor de apă. 51% din cantitatea de apă care este plătită de CAO către Apele Române nu ajunge la consumatorul final, regăsindu-se în pierderile de pe rețea, a susținut primarul. Pentru aceste pierderi plătesc, în schimb, clienții CAO.

În urma constatării faptului că, la Compania de Apă, 51% din apa cumpărată de CAO este pierdere, inclusă în prețul pe care oamenii o plătesc, Compania de Apă a făcut o notă de fundamentare, prin care solicită ca acea pierdere să nu mai fie plătită de oameni, ci să fie suportată de Compania de Apă, așa cum este firesc. Această notă de fundamentare a ajuns la Consiliul de Administrație al CAO. Astăzi ei o au. Consiliul de Administrație trebuie să se întrunească în ședință pentru a aviza această notă de fundamentare. Atât. Nu trebuie să o aprobe, trebuie doar să o avizeze. După care, acționarul din AGA majoritar, Primăria Slatina, prin mine, împuternicit în calitate de primar, în AGA, eu voi aproba această notă de fundamentare. Dacă aceste lucruri se întâmplă, de la 1 decembrie, oamenii din Slatina pot plăti, de la 16 lei metrul cub, 11,97 lei.

Îi rog pe cei din Consiliul de Administrație (n. red. - primarul a spus că membrii C.A. sunt sub controlul PSD) și îi somez, în același timp, în numele tuturor colegilor lor pesediști, care își doresc cei 5 metri cub de apă, dar și numele tuturor celor 93.751 de clienți din județul Olt, ca astăzi Consiliul de Administrație să se întrunească și să avizeze această notă de fundamentare. Urmând ca noi, în AGA, să o aprobăm”, a spus primarul De Mezzo.

„Mergând pe logica lor rezultă un preț chiar mai mic”

La doar o zi, președintele Consiliului Județean Olt (PSD) a plusat. A organizat la rândul său o conferință de presă în care a transmis că nu doar că nu este împotriva măsurii, dar chiar vine cu propunerea ca prețul să fie și mai mic.

Mergând pe logica pe care au abordat-o ei, privind reducerea prețului la apă, rezultă chiar un preț mai mic la apă și cred că, pe această logică mergând, putem ajunge la un preț la apă de 9,5 lei. Deci reducerea poate fi mai mare și Consiliul Județean susține ca acest preț să fie 9,5 lei. Încă o dată, vreau să specific foarte clar - tocmai că suntem în campanie electorală și nu vreau ca lucrurile să fie interpretate și amestecate - că vom susține, noi, Consiliul Județean, prin membrii Consiliului de Administrație”, a declarat, joi, 14 noiembrie, președintele CJ Olt, Marius Oprescu. Condiția este însă ca primarul De Mezzo să-i convingă pe membrii Consiliului de Administrație al CAO, prin nota de fundamentare, că soluția propusă este legală, „nu o scamatorie electorală”.

În momentul de față, tot ce avem, avem pe o pagină și trei rânduri. Sperăm, în momentul în care are loc ședința Consiliului de Administrație, să avem și noi o notă de fundamentare pe principiul pe care l-am aflat de pe Tik-Tok. Dacă plecăm de la principiul pe care l-am aflat, v-am spus că specialiștii noștri au calculat și putem scădea prețul apei până la 9,5 lei. Va trebui să vină cu instrumentele și abordările legale, prin ce lege și în baza cărui articol vom aplica această reducere fără avizul ANRSC și MIPE. Așa cum v-am spus, acest demers suntem de acord cu el, dar este obligatoriu să cerem avizul ANRSC și MIPE. Nu o facem noi, trebuie să-l ceară compania, altfel poate fi adus Companiei de Apă Olt un prejudiciu imens care la final se va răsfrânge asupra cetățenilor din județul Olt, care vor trebui să plătească la final un preț probabil în timp mai mare pentru că n-am fost în stare să obținem un aviz la timp”, a semnalat Oprescu.

„Licitația” a mers și mai departe, șeful CJ Olt, care este și șeful PSD Olt, provocându-l pe primarul Mario De Mezzo să propună în noul consiliu local și un proiect prin care să se acorde slătinenilor cei cinci metri cubi de apă gratuit. Lucrurile în noul Consiliu local Slatina, care se constituie vineri, 15 noiembrie 2024, sunt complicate, nici PSD și nici PNL nereușind să facă majoritate fără AUR. Mai mult, o parte dintre mandate sunt încă în litigiu în instanță. Cu toate acestea, Oprescu a declarat că aleșii PSD îi vor susține primarului PNL un astfel de proiect. Mai mult, dacă primarul refuză să-l promoveze, o vor face consilierii locali PSD, a mai susținut Oprescu.

Cât despre scăderea prețului la apă pe care clienții CAO ar trebui să-l plătească, ar fi un avantaj de care ar beneficia nu doar slătinenii, CAO fiind furnizor pentru cele două municipii și pentru orașele din județul Olt, dar și pentru câteva localități rurale, tariful fiind unic.  Ani la rând, atunci când clienții s-ar revoltat că prețul apei a ajuns printre cele mai mari din țară, conducerea CAO (între timp, în vara 2024, echipa de conducere a CAO a demisionat) a motivat că este obligată, prin clauzele acceptate odată cu semnarea proiectelor europene de modernizare și extindere a rețelei de apă și canal în zeci de localități (inclusiv localități care astăzi nu au un astfel de serviciu), să respecte tariful aprobat, precum și graficul privind evoluția acestui tarif până la finalizarea proiectului. Altfel spus, că prețurile nu doar că nu pot fi scăzute, ci trebuie să urmeze un grafic de creștere agreat.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite