Pensionarii olteni vor cămine de bătrâni, oficialităţile le promit… vorbe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa Comisiei de Dialog Civic de la Prefectura Olt
Şedinţa Comisiei de Dialog Civic de la Prefectura Olt

Sediul Prefecturii Olt din Slatina a găzduit, astăzi, şedinţa lunară a Comisiei de Dialog Civic, unde reprezentanţii pensionarilor din judeţ au transmis, pentru a „n” oară, doleanţele lor cu privire la rezolvarea problemelor cu care se confruntă. Cum prefectul Eugen Ionică şi subprefectul Virgil Delureanu nu au participat din varii motive, înlocuitorul acestora, respectiv şeful cabinetului prefectului, Dan Stoichicescu, a fost l

Reprezentanţii pensionarilor din judeţul Olt care au participat la şedinţa Comisiei de Dialog Civic de la Prefectura Olt din Slatina au fost foarte fermi în privinţa cererilor lor, mai ales că li s-a prezentat un raport din partea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DASPC) pe care l-au considerat superficial.

„Este inadmisibil ca, în sudul judeţului, să nu avem măcar un cămin de bătrâni, mai ales că instituţia dvs. (DASPC, n.a.) are o serie de clădiri în acea zonă, clădiri părăsite, ce ar putea lua o asemenea destinaţie. În câţiva ani, aceste imobile vor ajunge ruine şi va fi pierdere de timp dacă nu le valorificăm. Noi am mai propus nu o dată amenajarea de cămine pentru persoanele de vârsta a III-a fie la fostul spital din Drăgăneşti, care acum e închis, fie la fosta tabără din comuna Vitomireşti sau la Balş ori în alte locuri. Este stringentă nevoie de astfel de locuri pentru bătrânii din judeţ. Nu se ia nicio măsură în beneficiul acestor persoane. Trebuie făcut ceva! Ca să nu mai vorbesc că nici măcar nişte centre de zi nu avem în judeţ unde pensionarii să se adune şi să discute diversele probleme cu care se confruntă şi pe care, apoi, să le transmită mai departe spre soluţionare”, a declarat Florea Mitroi, preşedintele Asociaţiei „Pensionarul” Olt.

Sorin Gheorghe, directorul general adjunct DASPC Olt

CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO !!!

Posturi blocate în sistem

Participant la şedinţă, directorul general adjunct în domeniul protecţiei persoanei adulte al DASPC, Sorin Gheorghe, a spus că în cele patru centre rezidenţiale de protecţie şi asistenţă socială din judeţ – Slatina, Băbiciu, Fălcoiu şi Spineni, există 272 beneficiari instituţionalizaţi. Persoanele vârstnice cu handicap se află în cadrul centrelor de la Slatina, Şopârliţa şi Spineni.

“Avem probleme de personal în aproape toate centrele, începând cu asistenţi medicali şi până la medici de specialitate, inclusiv psihologi. Cheltuiala medie cu îngrijirea unei persoane din sistem este de 1.500-1.700 lei/persoană, acestea contribuind la rându-le cu 60% din pensie. Sperăm ca să se deblocheze posturile pentru a avea schema completă deoarece la noi ar trebui să fie un salariaţi la două persoane instituţionalizate”, a spus Sorin Gheorghe.

Dan Stoichicescu, directorul de cabinet al prefectului, a dat dreptate reprezentanţilor pensionarilor şi a spus că va prezenta problemele ridicate superiorului său pentru identificarea unor soluţii. La acest moment, în judeţ există în evidenţe cca. 130.000 pensionari, iar numărul lor este în creştere.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite