„Nu prin viaţă, ci prin moarte am trecut!“, o carte-document despre oameni care încă mai pot povesti istoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foştii deţinuţi politici spun că pedepsirea, de-abia acum, a torţionarilor lor nu mai foloseşte nimănui FOTO Alina Mitran
Foştii deţinuţi politici spun că pedepsirea, de-abia acum, a torţionarilor lor nu mai foloseşte nimănui FOTO Alina Mitran

Cinci poveşti terifiante despre ani de viaţă petrecuţi în temniţele comuniste, poveşti care au văzut lumina tiparului în diverse publicaţii locale în perioada 1999-2004, poveşti consemnate de George Nina Elian şi adunate în 2016 în cartea-document „Nu prin viaţă, ci prin moarte am trecut!“.

Sistemul comunist ar fi altfel privit de nostalgici dacă aceştia şi-ar rupe într-o zi ceva timp, deşi nu e nevoie chiar de mult, cartea se citeşte pe nerăsuflate, pentru a citi „Nu prin viaţă, ci prin moarte am trecut“, o colecţie de cinci poveşti, din păcate adevărate, despre experienţele trăite în închisorile comuniste.

Au fost 441 deţinuţi politici numai din Olt, astăzi, din păcate, puţini mai pot povesti prin ce-au trecut, dacă ar fi de acord s-o facă, dacă ar putea să retrăiască, istorisind, acele orori. Cei cinci aleşi de autorul George Nina Elian  au făcut, unii, faţă torentului amintirilor, alţii şi-au întrerupt şirul vorbelor în timpul interviului, descoperind cât de greu este să vorbeşti despre experienţele pe care noi, astăzi, nici măcar nu ni le putem imagina. Au fost chiar mărturisiri de genul „soţiei mele nu i-am spus niciodată tot“, venite de la oameni care, părăsind în cele din urmă închisoarea, s-au trezit în alta, reuşind, deşi oameni cu carte, sau poate tocmai de aceea, foarte greu să-şi găsească o slujbă cât să-şi poată întreţine familia.

„Cartea nu trebuie să fie un tom pentru a fi o carte de istorie pură“

„Nu prin viaţă, ci prin moarte am trecut“ a ieşit de sub tipar la mijlocul lunii martie şi a fost lansată în ultima zi a aceleiaşi luni la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu“. Evenimentul, şi el o altă lecţie de istorie, de faţă fiind foşti deţinuţi politici, istorici, preoţi, iubitori ai adevărului.

lansare carte detinuti

La lansarea cărţii au participat foşti deţinuţi politici, profesori, preoţi, istorici... FOTO Alina Mitran

S-au spus mai puţine lucruri despre carte, care este „de citit, nu de povestit“, şi mai puţine, la cererea sa expresă, despre autor, s-a încercat mult în schimb şi s-a reuşit puţin, din pricina subiectului vast, să se spună, să se povestească, să se aducă argumente despre o perioadă închisă zeci de ani sub tăcere. Foştii deţinuţi suferă, însă, enorm şi astăzi din pricina vălului aşternut peste toate şi spun că nu-i consolează cu nimic cele întâmplate de curând, torţionarii lor primind o pedeapsă mult prea uşoară şi venită mult prea târziu pentru a mai însemna ceva.

„Cartea nu trebuie să fie un tom pentru a fi o carte de istorie pură“, a argumentat din start istoricul Aurelia Grosu valoarea de document a volumului lansat. Cu alte cuvinte au exprimat acelaşi lucru şi ceilalţi invitaţi la lansare, bucuroşi că cele scrise sunt un motiv pentru ca fiecare cititor să se aplece asupra unui subiect poate încă prea puţin căutat în bibliotecă. Şi bucuroşi să transmită că istoria poate fi aflată de la cei care au scris-o îndurând pedepse de neînţeles.

Pentru „Oltul vorbeşte“ a ajuns în închisoare, astăzi vrea să tacă, să ne dea o lecţie

Din păcate, doar doi dintre deţinuţii politici intervievaţi de autor mai trăiesc astăzi, unul participând la lansare (Ştefan Nicolescu), ascultând intervenţiile, aşteptându-şi  rândul să ia cuvântul şi spunând, la timpul potrivit, cuvinte puţine, nimic despre sine. Niciun reproş, deşi motive ar fi atâtea.

lansare carte detinuti

Învăţătorul Ştefan Nicolescu a preferat să vorbească despre colegii săi FOTO Alina Mitran

Ştefan Nicolescu a fost aruncat în temniţă pentru că n-a putut să tacă şi, chiar mai mult, a încercat să schimbe lucruri. A primit 18 ani de puşcărie, pedeapsa i-a fost redusă la cinci ani, executând, printr-un noroc imens, doar un an (a fost beneficiarul unui decret). A fost încarcerat în 1959, la 27 de ani, pentru activitate anticomunistă. Învăţător de profesie, apolitic, în 1945 a înfiinţat o asociaţie, „Oltul vorbeşte“, pentru a semnala derapajele sistemului. Membrii erau tineri care, noaptea, rupeau afişele  comuniştilor şi lipeau altele, de protest.

Stelian Bădescu, de profesie croitor, a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru tăinuire. Având un atelier de croitorie în Slatina şi clienţi din „lumea bună“, a ajuns să cunoască tineri militanţi legionari, pe care i-a simpatizat pentru cinstea, corectitudinea şi patriotismul lor, lucru care s-a tradus în ani de carceră.

Ion Voiculescu avea 18 ani la vremea când a fost arestat, fiind acuzat de activitate legionară, pentru care a fost condamnat la cinci ani de închisoare, ani în care a „făcut cunoştinţă“, la Piteşti, inclusiv cu temutul Eugen Ţurcanu.

Gheorghe Simescu, militar de profesie, apolitic, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru uneltire contra ordinii de stat, ani pe care i-a petrecut prin închisorile şi lagărele: Craiova, Jilava, Aiud, Canal, Poarta Albă,mCernavodă, Peninsula.

Dan Bârsan, şef de promoţie la Facultatea de matematică şi student, în paralel, la Politehnică, apolitic, a fost condamnat la 10 ani de închisoare, pentru crimă de uneltire împotriva ordinii sociale.

Niciunul n-a ştiut clar ce vină i se aduce, toţi au fost torturaţi în moduri inimaginabile, încercându-se ulterior cooptarea lor în rândurile informatorilor Securităţii. Nu s-a reuşit, în schimb peste ani au putut cunoaşte cine au fost cei care nici după anii grei de temniţă nu le-au dat pace, „turnându-i“ în continuare Securităţii
Cartea este prefaţată de directorul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, la rândul său deţinut politic, prof. univ. dr. Radu Ciuceanu.

Citiţi şi: Preţul finanţării unei cărţi cu mărturiile deţinuţilor politici. „Le-am cerut 1.000 lei, mi-au pierdut şi adresele şi cartea“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite