Niciun vinovat în cazul adolescentei din Caracal legată cu cămaşă de forţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Muncii a finalizat ancheta în cazul adolescentei cu handicap din Caracal a cărei imagine a apărut în presă, fata fiind imobilizată într-o cămaşă de forţă. Concluzia anchetei oficialităţilor este că angajaţii centrului de plasament au fost îndreptăţiţi să procedeze astfel din cauza stării de sănătate a fetei.

Reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Drepturilor Copilului Olt afirmă că fata din fotografia respectivă suferă de un handicap psihic grav (autism infantil atipic, retardare mentală severă cu IQ<35, agitaţie psihomotorie, comportament autoagresiv), aceasta ar fi avut o criză la momentul fotografiei, criză ce ar fi dat dreptul angajaţilor de la ”Casa de tip familial SF. Mihail” din Caracal să apeleze la imobilizarea fetei de 18 ani fără a-i face rău.

În fotografia cu pricina se poate vedea cum o fată stă imobilizată într-un pat, legată cu ceea ce seamănă a fi o cămaşă de forţă de culoare închisă. Mâinile îi sunt prinse la spate, blocate complet de cămaşa care o ţine nemişcată. 

“În acest caz s-au derulat mai multe anchete: în afară de ancheta noastră, a fost una desfăşurată de inspectori de la Ministerul Muncii şi încă una de Direcţia de Sănătate Publică, şi toate aceste acţiuni au concluzionat că nu s-a făcut niciun abuz asupra fetei şi că măsura imobilizării sale a fost luată pe termen scurt, de câteva ore până la sosirea medicului specialist, din cauza handicapului său grav pe sistem nervos, ce a impus o asemenea măsură. Legislaţia noastră permite personalului din instituţile de protecţie socială să ia măsura imobilizării unei persoane instituţionalizate dacă situaţia o impune, cum a fost şi acest caz de la Caracal. Fata nu a fost bruscată sau rănită, s-a acţionat în acest mod pentru protecţia copilului şi în interesul său, deci nu este vorba despre niciun abuz. Cei care mă cunosc ştiu că eu nu tolerez abuzurile de niciun fel, mai ales pe cele asupra copiilor şi, dacă s-ar fi dovedit în acest caz că a fost vorba de aşa ceva, aş fi mers până la capăt cu măsurile drastice – din fericire, nu este cazul”, a declarat Rădiţa Piroşca, director al Direcţiei pentru Protecţia Drepturilor Copilului Olt.

Deoarece anchetele autorităţilor au decis că nu a fost vorba despre un abuz, autorităţile de la Olt au sistat demersurile către Poliţia sau Parchet. Conducerea DPDC Olt încearcă acum să afle identitatea persoanei care ar fi putut face fotografia cu pricina.

Mai puteţi citi pe acelaşi subiect:

Adolescentă legată în cămaşă de forţă într-un centru pentru copii cu nevoi speciale din Caracal. Explicaţia oficială: personal insuficient

Elevă snopită în bătaie de o colegă la un liceu din Caracal

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite