Medicul care a eliberat în 2023 peste 3.000 de certificate de boală și ocupă locul 2 pe țară: „Au dreptul la concediu medical”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic din județul Olt se află în top 3 național al medicilor cu cele mai multe concedii medicale eliberate în 2023. În contul său au fost numărate peste 3.000 concedii. Ce a constatat CJAS și ce spune medicul.

De la cabinetul de Medicină Internă s-au eliberat cele mai multe concedii medicale FOTO: A.M.
De la cabinetul de Medicină Internă s-au eliberat cele mai multe concedii medicale FOTO: A.M.

La nivel național, primul loc în top-ul concediilor acordate în cursul anului 2023 îl ocupă un medic oncolog din Cluj, cu 3.225 certificate de concediu medical care însumează aproape 94.000 zile de concediu. Pe locul 2 este un medic din Olt, cu 3.063 certificate acordate în 2023, care însumează 32.499 zile, iar pe locul 3 este un medic din Teleorman, care a acordat peste 2.950 concedii medicale în cursul anului trecut. În județul Olt, în 2023 au fost eliberate în total 61.644 certificate de concediu medical, cu peste 3.500 mai puține decât cu un an înainte.

Medicul din Olt cu cele mai multe concedii acordate, care are specializarea Boli Interne, a fost verificat de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Olt în repetate rânduri, și cu ocazia controalelor tematice obișnuite, dar și atunci când s-au primit sesizări.

Angajatorii pacienților care au depus certificate medicale eliberate de medicul în cauză ar fi fost printre nemulțumiți și ar fi solicitat verificări, spun reprezentanții CJAS Olt. Angajatorilor li s-a părut ciudat, de exemplu, că anumiți angajați s-au îmbolnăvit în preajma unor restrângeri de activitate. La rândul lor, reprezentanții CJAS au sesizat Colegiul Medicilor, pentru ca și acest for să facă propriile verificări. 

Cine este medicul, care este adresabilitatea

Medicul cu cele mai multe concedii medicale eliberate asigură activitatea în cabinetul Boli Interne din cadrul Ambulatoriului de Specialitate (Policlinica) al Spitalului Județean de Urgență Slatina. Este singurul medic cu această specializare care lucrează exclusiv în ambulatoriu, șapte ore pe zi, cinci zile pe săptămână, explică managerul SJU Slatina, Angela Nicolae. Într-o zi, în contract cu CJAS, poate să consulte în medie 28 pacienți. 

Ceilalți medici desfășoară activitate în cadrul secției Medicină Internă. Și din acest motiv, fiind singurul medic care acordă consultații șapte ore pe zi, de luni până vineri, de aici rezultă și un număr foarte mare de pacienți și de consultații. (...) Faptul că suntem în top... CJAS derulează nenumărate controale cu privire la modalitatea de acordare și eliberare a concediilor medicale, fie la seiszare, fie în cadrul acțiunilor tematice și de control de fond. Și nu țintit pe o specialitate. În cazul sesizărilor, da, se duc și verifică medicul, dar toate specialitățile sunt verificate”, a declarat Nicolae, pentru „Adevărul”. 

În cadrul controalelor, se verifică atât certificatele de concedii medicale eliberate asiguratului, cât și registrele de consultații, adeverințele eliberate de angajator privind numărul de zile de concediu medical, planul de urmărire a evoluției bolii, dacă este cazul, precum și alte documente medicale – prescripții medicale, bilete de trimitere pentru servicii clinice și paraclinice.

„Adică o serie de documente care se întocmesc la eliberarea și acordarea acestor documente. Precizez că în cazul mai multor medici, acolo unde s-au constatat nereguli – în sensul că nu au fost întocmite planurile de urmărie a bolii, deși era condiție obligatorie, sau inspectorii CJAS au constatat că nu s-au respectat prevederile legale -, s-au constatat toate aceste neconformități și nereguli, s-au aplicat măsuri, adică medicii au fost sancționați fie cu avertisment, fie cu amendă. De precizat că sancțiunea se aplică medicului prescriptor și se iau măsuri astfel încât să nu se repete”, a mai spus managerul SJU Slatina.

Și medicul în cauză, Doina Protopopu, a fost sancționată cu ani în urmă, însă la ultimele controale nu s-au constatat în cazul său abateri. 

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate spun că, pe lângă documentele amintite de managerul Angela Nicolae, CJAS a verificat nu doar prescripțiile, ci și dacă pacienții și-au ridicat medicamentele din farmacie, nefiind constatate nereguli în acest sens. 

Ceea ce verifică și controlează inspectorii este dacă se îndeplinesc condițiile legale, pașii procedurali, însă un diagnostic nu poate fi contestat nici de inspectorii CJAS nici de noi”, a mai precizat Nicolae.

„Suntem din ce în ce mai bolnavi”

Medicul Doina Protopopu a acceptat să explice pentru „Adevărul” cu ce probleme ajung pacienții în cabinet astfel încât au nevoie de concediu medical, dar și cum s-a ajuns la un număr atât de mare.

Sunt singurul medic din cabinetul de Medicină Internă din cadrul Ambulatoriului Spitalului. Adresabilitatea este foarte mare, vin pacienți din tot județul. Avem o platformă industrială bine dezvoltată în oraș. Sunt foarte multe afecțiuni, locomotorii în primul rând, dar și respiratorii. Pacienților nu le le putem îngrădi dreptul de a se prezenta. Se prezintă, cei care au probleme, cu biletul de trimitere de la medicul de familie, cu programare la recepție, sunt consultați, investigați, li se dau tratamente corespunzătoare. Nu putem îngrădi dreptul medicului de a-i consulta și a elibera tratamente și eventual și concediu, oamenii fiind bolnavi. Au dreptul la concediu medical. Numărul mare se explică în primul rând prin platforma aceasta industrială, care e în plină dezvoltare, și bolnavii trebuie rezolvați. Și eu, fiind singurul medic din policlinică, normal că adresabilitatea e mare”, spune medicul Doina Protopopu.

La Policlinica SJU Slatina vin pacienți din tot județul Olt FOTO: A.M.
La Policlinica SJU Slatina vin pacienți din tot județul Olt FOTO: A.M.

Medicul estimează că 80% dintre pacienții care pleacă din cabinet cu un certificat de concediu medical lucrează în industrie, iar în unele fabrici condițiile de muncă sunt grele. Durerile de spate sunt cele mai frecvente. 

Au fost efectuate pe parcursul anului și controale de la Casa de Asigurări, au fost în regulă toate actele. Pacienții au avut adeverințe, trimiteri, au fost investigați – fie radiografii, fie analize de sânge pe care le-au făcut fie aici, fie la particular, pentru că nici Policlinica nu poate să cuprindă toate investigațiile pe care le-am dat. (...) Unii sunt în evidență la București, mai ales cu astmul bronșic profesional, sunt în evidență la clinicile profesionale din orașe universitare, unii sunt și operați, au bilete de ieșire, unii sunt la recuperare, deci au acte care atestă problemele lor”, a adăugat medicul.

Pe de altă parte, medicul Doina Protopopu spune că nu a fost niciodată contactată de către angajatori nemulțumiți.

„Nu m-au sunat angajatorii, pentru că știu că  (n. red. - angajații) au probleme și au dosare de la clinici, au radiografii, au investigații, chiar la vârste destul de tinere”, a mai spus medicul. 

Medicina Internă se ocupă, pe de altă parte, de un domeniu vast. La acest cabinet vin și pacienții externați din secțiile clinice ale SJU Slatina care nu au primit concediu medical la externare și care nu se pot întoarce imediat la lucru, pentru că nu sunt complet refăcuți. 

Suntem din ce în ce mai bolnavi. Stresul, poluarea și condițiile de muncă (n. red. - sunt principalii factori incriminați). A crescut și vârsta de pensionare și omul, lucrând mai mult, începe să aibă și mai multe afecțiuni. Începe diabetul, la vârste din ce în ce mai mici. Toate încep la o vârstă mai mică din cauza stresului și al poluării.  Iar pacienții, de unde să ia din altă parte (n. red. - concediu medical)? Că Medicina Internă le cuprinde pe toate. Noi cu afecțiunile locomotorii, și digestive, respiratorii, renale, cardiace, practic toate afecțiunile. Toate afecțiunile sunt cuprinse în Medicina Internă, asta este problema”, a mai adăugat medicul.

La afecțiunile deja prezente dinainte de pandemie s-au adăugat și complicațiile post-COVID.

Acum sunt multe bronșite post-COVID, au rămas bolnavi sechelari și au bronșite secundare, astm, tuse... E foarte grea refacerea după COVID. Mulți au aparate de oxigen care li se dau și acasă, pentru că nu mai pot să respire și normal că nici la serviciu nu mai pot să meargă, pentru o perioadă, până-și revin”, a insistat medicul Doina Protpopu.

Colegiul Medicilor Olt: „Cazurile acestea sunt de competența altor instituții”

Președintele Colegiului Medicilor Olt confirmă că CJAS Olt a trimis, de-a lungul timpului, mai multe sesizări cu privire la numărul mare de concedii eliberate, cazul în discuție nefiind singurul. Răspunsul dat a fost însă de fiecare dată același, chiar dacă „nici nouă nu ne convine să fim peste tot citați că s-au dat nu știu câte zeci de mii de zile de concediu medical”.

Colegiul Medicilor nu are în obiectul lui de activitate anchetarea unor asemenea cazuri. Cazurile acestea sunt de competența altor instituții, de exemplu Inspecția Muncii și așa mai departe, nu noi. Noi nu avem pârghiile legislative să anchetăm aceste cazuri. Am primit și noi sesizările, le-am analizat, a discutat comisia noastră de specialitate cu doamna doctor, dar mai mult de atât noi nu putem face. Ce să facem? Să modificăm noi legea ca să satisfacem pe cei care solicită răspunsuri, altele decât cele primite? Prin cadrul independenței profesionale ei (n. red. - medicii prescriptori) răspund de ce fac și mai departe noi nu putem face nimic”, a precizat, pentru „Adevărul”, președintele Colegiului Medicilor Olt, medicul Marinache Costache.

Dr. Costache spune că pe de o parte înțelege că CJAS, presat de alte instituții, este nevoit să caute răspunsuri, însă insistă că nu Colegiul Medicilor le poate oferi. 

Nu e numai județul Olt în situația aceasta, e toată țara. ITM-ul poate controla. Am avut situații când li s-a spus de către nu știu ce primar că cel care are concediu medical lucrează câteva luni în Spania. Păi, de ce nu a spus atunci? Că acum e în țară. (...) A fost o perioadă când se completau niște formulare de către pacienți și spuneau unde-l găsește, ca cei care anchetează cazul să știe unde-l caută. S-a renunțat la asta”, a mai amintit șeful Colegiului Medicilor Olt.

Pe de altă parte, mai spune dr. Costache, „nu putem să îi incriminăm pe toți că sunt hoți sau că beneficiază de nu știu ce conveniențe sociale. Trebuie să fim cu picioarele pe pământ, să respectăm omul și dacă el încalcă legea, să răspundă”.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite