Rafila pasează responsabilitatea privind taxa pe „boală“ în curtea PNL: Propunerea a venit de la Ministerul de Finanţe

0
Publicat:

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că propunerea impozitării concediilor medicale a venit de la Ministerul de Finanţe. Demnitarul a afirmat că urmează să se stabilească dacă această impozitare va fi ridicată pentru toate categoriile.

Rafila consideră că impozitarea concediilor medicale nu reprezintă o supraimpozitare Foto: Arhivă
Rafila consideră că impozitarea concediilor medicale nu reprezintă o supraimpozitare Foto: Arhivă

Din câte ştiţi, Ministerul de Finanţe este la colegii noştri de coaliţie, de acolo a plecat propunerea. Eu o înţeleg, din punct de vedere al finanţistului, dacă vreţi, eu nu sunt finanţist. Dar, sigur că sunt pacienţi care au boli cronice, pacienţi oncologici la care şi costurile vieţii de zi cu zi sunt importante, iar discuţia care există în momentul de faţă este de a analiza dacă această impozitare va fi ridicată pentru unele categorii sau în general. Aşteptaţi, să avem discuţii, dar, cu siguranţă, pentru pacienţii cu boli cronice sau oncologici, eu am avut o poziţie în acest sens, va exista o măsură reparatorie", a precizat Rafila, în cadrul unei conferințe de presă la Slobozia.

Ministrul Sănătăţii consideră că impozitarea concediilor medicale nu reprezintă o supraimpozitare.  „Când lucraţi, primiţi un salariu, venitul este impozitat cu 10%. În cazul concediilor medicale, venitul nu este impozitat. Este vorba de impozitarea acelui venit. A existat o ordonanţă de urgenţă, iniţiată de Ministerul de Finanţe, care a introdus şi veniturile din concediile medicale în această grilă de impozitare, care se aplică în mod curent. Dacă spui că este supraimpozitare se înţelege că e un impozit suplimentar. Nu este vorba de niciun impozit suplimentar, ca să lămurim lucrurile de la început!", a mai spus Rafila, conform Agerpres.

Guvernul a introdus-o

Guvernul a introdus la sfârșitul anului trecut o taxă suplimentară pentru concediul medical, de 10%, pentru a descuraja fenomenul, iar acum vrea să o elimine. Aceasta ar putea fi eliminată printr-o Ordonanță de Urgență, la presiunea societății civile. Decizia va fi supusă la vot și în Camera Deputaților, după ce senatorii au votat eliminarea taxei.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite