Medicii de familie au protestat şi nu prea. Au alergat, în schimb, la CJAS să semneze contractul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii care n-au luat în seamă anunţul de protest n-au greşit FOTO Alina Mitran
Pacienţii care n-au luat în seamă anunţul de protest n-au greşit FOTO Alina Mitran

Teoretic, vineri, prima zi din aprilie, a fost ziua în care medicii de familie n-au eliberat reţete gratuite şi compensate sau bilete de trimitere, în semn de protest pentru că nu s-a reuşit semnarea noului contract cadru şi nu s-a dat curs mai multor solicitări. Practic, cei care au susţinut protestul au fost pacienţii, care, informaţi din presă, nu s-au mai prezentat la programări.

În judeţul Olt, protestul medicilor de familie, programat pentru vineri, 1 aprilie, care ar fi trebuit să se manifeste prin refuzul eliberării reţetelor gratuite şi compensate şi al biletelor de trimitere, n-a fost nici pe departe protest. Deşi la Bucureşti s-a decis că este momentul propice pentru a constrânge decidenţii să fie atenţi la solicitările lor, având în vedere pregătirile de grevă ale medicilor din spitale şi semnele de nemulţumire din ce în ce mai evidente ale asistenţilor, medicii de familie din ţară n-au riscat să înceapă luna aprilie fără contract cu CJAS (pentru că s-a hotărât amânarea aplicării noului contract-cadru până la 1 iulie, se semnează acte adiţionale la vechiul contract) şi să susţină din buzunar serviciile oferite pacienţilor.

În faţa camerelor de luat vederi reprezentanţii Societăţii Medicilor de Familie şi-au anunţat solicitările şi disponibilitatea de a lupta pentru acestea, o primă poziţie fiind refuzul de a semna actele adiţionale la vechiul contract. Au spus că vor ca CJAS să-şi asume proasta funcţionare a SIUI (programul informatic buclucaş care îi lasă, periodic, pe pacienţi să aştepte cu orele la uşa medicului), că vor debirocratizare, că cer mărirea cu 25% a fondurilor care le revin prin contract, pentru a putea beneficia de tratament egal cu al colegilor lor din sistemul public etc. etc.

Pe deasupra, momentul se dovedea prielnic. Doar că medicii, avertizaţi de CJAS că în lipsa actelor adiţionale nu-şi vor lua banii pentru serviciile prestate, au dat fuga la finanţator şi şi-au pus semnătura pe documentele deja pregătire.

La Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Olt, din cei puţin peste 240 de medici câteva zeci aşteptau încă de dimineaţă. Până la finalul programului, cel mai probabil, mare parte dintre ei au semnat.
Mulţi au recunoscut vinovat acest lucru, motivând simplu: „Greva e la Bucureşti, noi avem pacienţii la uşă!“. Alţii au privit demersul colegilor lor de la Societate drept o glumă bună, pur şi simplu. Doar pacienţii au venit în număr mai mic decât era programat, convinşi că protestu-i protest. Ba, nici farmaciştii nu i-au crezut pe pacienţii care au fost consultaţi de medici  pe cuvânt, interesându-se dacă medicii care au eliberat reţete au semnat într-adevăr actul adiţional.

„Era un moment formidabil să obţinem ce am solicitat. O parte respectăm ce-am stabilit, în timp ce alţii deja au semnat!“, a constatat dezamăgit şi preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Olt, dr. Viorel Rădulescu.  

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite