Lux și eleganță la Muzeul Județean Olt. Obiecte-tezaur de la Muzeul Brukenthal pot fi admirate timp de două luni
0O expoziție care poate constitui și astăzi o sursă de inspirație pentru pasionații de modă, lux și eleganță a fost vernisată la Muzeul Județean Olt. 77 obiecte aparținând Muzeului Brukenthal pot fi admirate până în luna mai.
Expoziţia „Sobrietate și stil în moda transilvăneană a secolelor XVIII-XIX” a adus la Slatina veștminte, podoabe și tablouri care zugrăvesc o lume de mult apusă, dar pe care adesea o evocăm. Sunt 77 piese, selectate din zestrea extraordinar de bogată a Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, ce oferă ocazia unei priviri în trecut.
„Ace de voal, paftale şi cingători din aur şi argint bătute cu pietre preţioase, costume şi accesorii vestimentare, toate sunt semne ale dezvoltării economice pe care o atinseseră locuitorii din Transilvania în secolele trecute”, descriu organizatorii expoziției vernisate joi, 2 martie 2023 și care va putea fi vizitată, la Muzeul Județean Olt, până în 22 mai 2023.
Piesele au fost selectate de către dr. Raluca Maria Frâncu și dr. Raluca Maria Teodorescu, curatorii expoziției, la Slatina exproziția fiind pregătită pentru vizitatorii avizați sau simpli iubitori de frumos de către dr. Iohana Brătoi.
„Această expoziție este un concept pe care noi l-am organizat încă din anul 2012 și expoziția a parcurs un traseu lung prin țară, începând de la Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Olteniei din Craiova, până la Satu Mare, Constanța, Iași... Este o expoziție care a circulat până în 2015 în toată țara. Am făcut o pauză și iată că revenim cu expoziția, pe care o redeschidem de data aceasta la Muzeul Județean Olt, într-un concept adaptat, nou, în care am inclus tablouri care au fost restaurate și nu au mai fost expuse de o perioadă lungă de timp”, a menționat dr. Raluca Teodorescu.
Pentru că este o perioadă în care școlile din județ au programate activități în săptămâna „Școala Altfel”, organizatorii le propun să nu rateze această expoziție, pentru că este organizată astfel încât să le trezească elevilor mari și mici curiozitatea. Muzeografii le pot chiar propune jocuri în care să găsească în perimetrul expoziției piese reprezentate într-un tablou, de exemplu.
Piesele expuse au, unele dintre ele, valoare de tezaur, fiind bijuterii realizate de meșterii sibieni în atelierele locale, folosind materiale scumpe și pietre prețioase. Cea mai veche piesă expusă în cadrul expoziției, paftaua „cu frunziș”, datează din jurul anului 1600, fiind o podoabă transmisă din generație în generație într-o veche familie de vază, până când a intrat în patrimoniul muzeului.