Liceenii care muncesc și-și vând pe piața liberă produsele. „Chiar astăzi am montat un dispozitiv cumpărat din acești bani”

0
Publicat:

Muncesc în seră tot timpul anului, urcă pe tractoare, recoltează, vând, iar cu banii câștigați își îmbunătățesc baza materială. Sunt elevii singurului liceu agricol care mai rezistă în Olt.

Elevi ai liceului, la practică FOTO: Fb/Liceul Tehnologic „Dimitrie Petrescu” Caracal
Elevi ai liceului, la practică FOTO: Fb/Liceul Tehnologic „Dimitrie Petrescu” Caracal

Liceul Tehnologic „Dimitrie Petrescu” din Caracal este singurul din județul Olt care are doar specializări din domeniul agricol și veterinar, într-un județ în care suprafața destinată agriculturii este importantă. Din 2019, liceul face parte din cele 59 finanțate atât de Ministerul Educației și de primărie, cât și de Ministerul Agriculturii. Cu banii de la Ministerul Agriculturii au și putut, de altfel, să-și înlocuiască vechea seră. Au construit una nouă, aproape cu forțe proprii, investind aproximativ 70.000 lei. Sera are o suprafață de aproximativ 220 metri pătrați și le permite, acum, să facă stagiile de practică la ei în școală și pe timpul iernii.

„Am avut 4.000 fire de roșii”

Elevii au început munca în seră încă din iarnă. Au produs mai întâi aproximativ 4.000 fire de tomate și 2.000 plante de castraveți, pe care le-au valorificat în mare parte pe piața liberă. 400 plante de tomate le-au plantat însă în sere și vor comercializa produsele.

Noua seră a fost construită cu doi ani în urmă FOTO: Alina Mitran
Noua seră a fost construită cu doi ani în urmă FOTO: Alina Mitran

„Ideea de seră a fost mai veche, am mai avut una, dar în sera aceasta producem de anul trecut. Este o seră performantă, cu încălzire, cu deschidere automată, cu termopane. Este un ajutor foarte mare pentru noi și chiar le place copiilor ceea ce fac. Sunt copii din mediul rural, ei acasă chiar desfășoară această activitate, au solarii”, a explicat directoarea liceului, prof. Clarisa Florica.

Cu banii de pe producția de anul trecut și cu ce au încasat vânzând răsadurile din acest an, s-a achiziționat un sistem care permite deschiderea automată a ferestrelor, pentru ventilație.

Elevii și porfesorii au plantat 400 tomate în această primăvară FOTo: Alina Mitran
Elevii și porfesorii au plantat 400 tomate în această primăvară FOTo: Alina Mitran

„Am avut o altă seră, care se poate vedea dincolo, acoperită cu geamuri, nu se mai putea încălzi. Ne-am dorit foarte mult să facem ceva și pe perioada de iarnă, pentru că elevii noștri trebuie să-și desfășoare activitatea și în această perioadă. În plus, câștigăm și niște bănuți în felul acesta. Îi folosim tot în interesul școlii. Acum, de exemplu, am cumpărat un dispozitiv pe care chiar acum îl montăm, pentru că altfel trebuia să deschidem manual ferestrele, capetele. Având acest dispozitiv, el va reacționa la creșterea temperaturii. Este pe bază de parafină, noi nu puteam folosi ceva ce nu se pretează în acest mediu. Parafina reacționează și atunci se deschide automat”, a detaliat prof. Valeria Gheorghe.

De la arat până la treierat, pe terenul școlii

Școala califică elevii în domenii precum agricultură, mecanică, industrie alimentară și are și o grupă care pregătește tehnicieni veterinari. Liceul administrează opt hectare de teren agricol, iar elevii exersează toate operațiunile agricole, de la pregătirea terenului și semănat și până la treierat și comercializarea produselor. În seră, la fel, seamănă pentru obținerea răsadurilor, plantează, îngrijesc și recoltează. S-au ocupat chiar și de comercializare, tomatele fiind cumpărate, la un preț care să aducă și profit liceului, în mare parte chiar de cei din liceu, în primul rând pentru știau că sunt „curate”.

Elevii exersează și îngrijirea culturilor în câmp FOTo: FB/Liceul Tehnologic „Dimitrie Petrescu”
Elevii exersează și îngrijirea culturilor în câmp FOTo: FB/Liceul Tehnologic „Dimitrie Petrescu”

Noi nu facem tratamente decât dacă este nevoie. Se poate mânca sănătos, dacă vrem. Cum? Făcând cât mai puține tratamente chimice și, dacă se poate, să facem manual eliminarea buruienilor. Noi nu am folost ierbicide nici anul trecut și nici anul acesta. Intervenim cu un tratament pentru boli sau dăunători doar dacă vedem că este cazul”, a mai spus prof. Gheorghe.

„La sfârșitul lunii mai începem să recoltăm”

În cursul anului trecut, primul în care au desfășurat activitate în noua seră, elevii și profesorii au încercat mai multe soiuri de tomate. S-au oprit la Reyana, pentru că s-a dovedit cea mai productivă și a răspuns bine la condițiile de mediu.

Am avut anul trecut mai multe soiuri, iar anul acesta ne-am axat pe acesta, pentru că este foarte productiv. Este o cercetare și pentru noi, să vedem dezvoltarea acestui soi și adaptarea lui la condițiile de mediu. Suntem dispuși să cercetăm orice tip de soi. Sper să avem și producții adecvate soiului. (...) Liceul deține și teren în câmp, avem cultivate și alte specii: grâu, porumb, anul ăsta înființăm și floarea soarelui. Avem toată tehnologia, începând de la semănat, lucrări de îngrijire, iar apoi recoltatul”, a dat detalii și prof. Florentina Popescu.

Anumite lucrări practice au loc în sala de clasă FOTo: Alina Mitran
Anumite lucrări practice au loc în sala de clasă FOTo: Alina Mitran

Te-ai întreba cum de mai aleg, astăzi, copiii să se îndrepte către un liceu cu profil agricol, care te califică în meserii ce presupun muncă grea, tot timpul anului. O fac pentru că provin din mediul rural și au intuit că este un potențial extraordinar de a câștiga bani frumoși din muncă cinstită. Mai mult, agricultura nu se mai face, astăzi, doar cu sapa, utilajele au încorporată tehnică de ultimă oră, iar asta află în fiecare zi, studiind despre metodele moderne de lucru și exersându-le.

„Liceul nostru a avut foarte mulți absolvenți de liceu care au accesat chiar fonduri europene și au plecat la facultatea de agronomie. Asta înseamnă că le place, chiar le place ceea ce fac și nu sunt forțați să vină la un liceu agricol. Sunt elevi care la 18 ani au fonduri europene accesate și lucrează împreună cu familiile lor”, a mai spus prof. Popescu.

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite