Copii crescuți ca să emigreze. Studiu îngrijorător: peste jumătate dintre elevii României vor să părăsească țara

0
Publicat:

Peste jumătate dintre elevii de gimnaziu și de liceu vor să emigreze, arată o anchetă sociologică a organizației Salvați Copiii. Motivele principale: oportunitățile legate de educație și nemulțumirea față de condițiile de viață din România.

Peste jumătate dintre copii și-ar dori să emigreze Foto: Salvați Copiii România
Peste jumătate dintre copii și-ar dori să emigreze Foto: Salvați Copiii România

Lipsiți de oportunități educaționale și nemulțumiți de condițiile de viață din România, mai mult de jumătate dintre copii își doresc să se stabilească peste graniță, arată o anchetă sociologică Salvați Copiii România. Studiul, reprezentativ la nivel național, s-a derulat în lunile noiembrie și decembrie anul trecut și a măsurat felul în care copiii de gimnaziu și de liceu își cunosc drepturile.

Iar concluziile sunt cel puțin șocante: 55,1% dintre copii își doresc să părăsească România și să se stabilească peste granițe. Principalele motive sunt legate de lipsa oportunităților în educație – 26,3% și nemulțumirea față de condițiile de viață din România – 21,9%. Mai mult decât atât, copiii nu au încredere că lucrurile s-ar putea schimba în bine în țară.

Schimbări la nivelul toleranței

Față de precedenta anchetă din 2013, proporția elevilor care ar fi de acord să aibă un coleg de clasă rom a crescut de la 48,7% la 61,8%, o creștere considerabilă este înregistrată și pentru procentul elevilor care ar fi de acord să aibă un coleg de clasă cu dizabilitate fizică (de la 39,8% până la 60,2%). A scăzut însă toleranța față de colegii cu probleme de sănătate mintală, de la 36,5% până la 31,9%.

Ancheta este una care trage un semnal de alarmă și arată că s-a ajuns într-o situație de urgență, subliniază George Roman, director de programe la Salvați Copiii România. „Rezultatele anchetei nu sună bine deloc. Trădează starea în care se află toată strategia națională pentru respectarea drepturilor copilului. Copiii nu se mai simt bine în țara noastră, consideră că nu mai dispun de aceleași condiții de dezvoltare personală, nu reușim să oferim un sistem de educație de calitate. Sunt aspecte care nu au fost rezolvate în timp. Avem în acest moment o nouă Lege a educației care este axată mai mult pe elite, pe dezvoltarea liceelor performante, fără să ținem seama de faptul că echitatea este de fapt principiul fundamental. Și vorbim de echitate în educație – în primul rând –, dar și de echitate în modul în care serviciile sociale ajung la copii. Știm bine că sunt mii de localități fără asistenți sociali profesioniști, ceea ce înseamnă că acei copii sunt invizibili pentru serviciile de protecție și îi fac și mai vulnerabili decât sunt în familiile lor, știm la fel de bine că accesul la sănătate este diferit, în funcție de resursele de care dispun părinții. În educație, diferențele sunt colosale între școli, aflate uneori la distanțe mici. Într-un oraș mare avem anumite condiții de învățare, iar la câteva zeci de kilometri, într-un sat, nu avem nici măcar o clădire sigură, iar condițiile igienice sunt precare“, subliniază George Roman.

Datele anchetei arată că subiecții percep foarte bine situația în care se află, adaugă George Roman, înțeleg cauzalitatea acestei situații, faptul că nu investim în copii și nu acordăm importanță drepturilor lor. „Avem și câteva date care arată că micuții vor să se exprime în fața adulților. Elevii nu sunt reprezentați în Consiliile de Administrație ale școlilor, nu participă în niciun fel la procesul decizional al școlilor. Pentru noi, rezultatele anchetei sunt un semnal de alarmă, dar ele ar trebui luate în serios de cei care au putere de decizie, de cei care formulează politici și alocă bugete. Pentru că aceia, de fapt, pot să producă schimbarea“, adaugă specialistul.

Proporția mare de copii care au declarat că-și doresc să părăsească România este îngrijorătoare, atrage atenția sociologul Mircea Kivu. „Nu este, în niciun caz, o veste bună. Dacă ei vor ajunge la majorat cu această idee, atunci nimeni nu-i va mai putea opri“, arată sociologul.

Nivelul de informare cu privire la situațiile de risc 

Potrivit Salvați Copiii, în ultimii 10 ani, procentul copiilor care admit că știu cui să ceară ajutorul într-o situație de risc a rămas constant în cazul exploatării prin muncă sau pentru producerea unor materiale cu conținut sexual, dar a scăzut în cazul abuzului fizic (cu 4,7 puncte procentuale) și în cazul abuzului sexual (cu 3,4 puncte procentuale). „Îngrijorător este faptul că, deși cei mai mulți dintre copii (65%) pot recunoaște un abuz, doar 1 din 3 se află în situația de a ști cui să ceară ajutorul și de a avea și încredere în acea persoană sau instituție de referință“, arată organizația.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite