Legumicultorii, loviți prin ricoșeu. „Când vine ANAF-ul, se aruncă marfă în draci“

0
Publicat:

Producătorii de legume au semnalat pe diverse grupuri că rămân cu marfa nevândută, de când inspectorii fiscali le-au pus gând rău intermediarilor și merg des în control, în depozitele en-gros. „De câte ori vine ANAF-ul în Pucheni, de atâtea ori se aruncă marfă în draci”, spune un fermier din Olt.

Legumele ajung în piețe cu adaosuri uriașe FOTO: arhiva
Legumele ajung în piețe cu adaosuri uriașe FOTO: arhiva

Un fermier oltean spune că a văzut zeci, poate chiar sute de întrebări pe grupurile producătorilor, toate având aceeași temă: „A terminat ANAF-ul controlul la Pucheni (n. red. - piața de en-gros)?”.

Mai mult, producătorii au început să posteze și filmulețe cu produsele recoltate, făcute legături, dar care nu au mai ajuns la piață, așa că sunt duse la groapa de gunoi.

Se întâmplă totul pentru că intermediarii, care reprezintă pentru mii de fermieri singura soluție de desfacere, sunt în așteptare, de teama controalelor.

Umblă zvonul că vigilența Fiscului ar urma să se manifeste până la Paște, ceea ce ar însemna, spun producătorii, că ei muncesc degeaba.

„Ei vor foaie de țăran, nu vor factură, nu vor bon fiscal”

Situația prezentată pune din nou sub lupă două mari probleme cu care se confruntă producătorii: pe de o parte prețul mare practicat de intermediarii care cumpără extrem de ieftin de la fermieri și vând cu adaos și de 200-300%, crescând nemulțumirea consumatorilor, iar pe de alta, faptul că nu acceptă să le preia fermierilor marfa cu acte în regulă. Pentru că cei mai mulți fermieri nu au alte variante,  acceptă să vândă în orice condiții. 

De câte ori vine ANAF-ul acolo, de atâtea ori se aruncă marfă în draci. Marfă pe care noi, țăranii și producătorii, ne străduim și ne punem atâtea speranțe s-o valorificăm și nu se mai poate, pentru că cine trebuie s-o valorifice nu mai face asta, pentru că trebuie să aibă de profitat mai mult decât noi”, spune cu supărare legumicultorul Aristel Nunescu, din comuna Vădăstrița, județul Olt.  

Producătorii spun că tot ce-și doresc este să fie lăsați să producă, pentru că asta știu să facă cel mai bine. în schimb, cei mai mulți sunt și producători, și transportatori, și vânzători, dar și contabili. Cu ultima parte le este nespus de greu, pentru că intermediarii către care vând acceptă doar soluțiile care-i ajută cel mai mult să eludeze plata taxelor. „Ei nu vor factură, nu vor bon fiscal, ei vor foaie de țăran, adică acea filă din carnetul de comercializare”, explică fermierul.

„Intermediarii ce interes au să se pună punct evaziunii?”

Producătorii acceptă că nu pot merge mai departe fără o piață de desfacere și de asemenea sunt de acord că au nevoie de intermediari, cer în schimb măsuri care să pună cu adevărat piața și produsele sub control.

Ce se întâmplă acum cu aceste controale nu reprezintă soluția viabilă, mai spune Nunescu. 

Intermediarii ce interes să se pună la punct? Ce interes au? Ca să poți să termini cu evaziunea asta fiscală este un lanț. Din acest lanț trebuie să faci interesată o za să declare. Și cum faci tu, stat român, să fie interesată o parte să vândă cu acte? Cum faci asta? Acordând subvenții. Acele subvenții pe care le-au inventat, de 3.000 euro, de 5.000, de..., acelea, dacă ei le-ar transforma în subvenție pe kilogram acordată producătorului care vinde cu factură unei asociații, unei cooperative, s-ar schimba lucrurile. Acordă-i 1,5 lei/kg și el va fi interesat. Eu am 3 tone de marfă, cu 1,5 lei pe care-l primesc, sunt 4.500 lei și atunci nu vând nimic fără să înregistrez”, este de părere producătorul de legume din Olt.

Dacă astfel s-ar întâmpla lucrurile, crede acesta, producătorii ar fi interesați să vândă doar cu acte, iar intermediarii ar fi și ei obligați să se conformeze, neavând de unde altundeva să-și procure marfa.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite