Iniţiativă caritabilă pentru un copil afectat de cancer: „Mergeam spre rude, cu două zile înainte de Crăciun, când a început să facă convulsii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suferinţa unei familii din Strejeşti, judeţul Olt, care în urmă cu nici două luni a aflat că singurul copil are o formă de cancer, a reuşit să adune gândurile şi faptele bune a trei fete. Ele au creat pe Facebook „Bazarul caritabil - Inimi solidare“, iar cei dornici să contribuie cu bani pentru a acoperi cheltuielile familiei sunt invitaţi să liciteze pentru diverse lucruri.

Neli Maria Gheorghe are doar 20 de ani, însă mamă fiind, din primul moment în care a aflat că vecinii săi din Strejeşti, familia Enache, au fost loviţi de nenorocire, s-a întrebat ce altceva poate face decât să le plângă de milă.

Eu nu sunt din Strejeşti, sunt căsătorită aici, însă soţul meu a copilărit cu părinţii băiatului. Când am auzit ce se întâmplă, tocmai pentru că şi eu am un copil şi-mi dau seama ce poate fi în sufletul mamei lui Edi, m-am tot gândit ce-i de făcut. Acea pagină – „Bazar caritabil – inimi solidare“ - n-am făcut-o singură, Nicoleta şi Cornelia Groza, două surori care s-au implicat în ajutorarea mai multor familii cu copii bolnavi, mi-au fost alături. Nu le-am cunoscut personal, una este din Bucureşti şi cealaltă locuieşte în Spania, însă dorinţa de a face bine ne-a unit în acest demers. Mai avem pagina „Să-l ajutăm pe micuţul Edi“, se postează şi în „Inimi caritabile“ şi sperăm să facem, împreună cu oamenii care au auzit de caz, cât putem de mult măcar sub acest aspect, material, pentru că în rest totul ţine de cum reacţionează la tratament. Să sperăm că Dumnezeu va auzi rugăciunile tuturor celor care se gândesc la Edi!“, spune Maria, care insistă că de fapt a făcut ce-ar face orice mamă dornică să-şi ofere ajutorul.

Artiştii se oferă să realizeze portrete şi caricaturi, oameni sensibili îşi vând lucrurile de preţ

„Bazarul caritabil“ are cam trei săptămâni de când a fost lansat, iar în vânzare s-au pus fel şi fel de obiecte, banii proveniţi din vânzarea acestora mergând în contul tatălui băiatului.

„Cei care vor să pună în vânzare ceva fac o poză, o postează şi stabilesc un preţ de pornire şi o dată limită, iar cei care vor să cumpere depun banii în conturile deschise de tatăl lui Edi la BCR, pozează chitanţa şi li se trimite produsul adjudecat. Sunt şi situaţii în care se achită mai mult decât preţul fixat, dar nu e vorba de sume mari. Sunt sume mici, care însă pentru familia Enache înseamnă foarte mult şi pentru care le mulţumim celor care dovedesc generozitate răspunzând apelului nostru“, spune Maria.

Demersului fetelor li s-au alăturat deja destul de multe persoane, chiar dacă suma adunată în cont nu este o avere, undeva la puţin peste 3.000 lei până în urmă cu câteva zile. Creşte, în schimb, numărul celor hotărâţi să susţină campania. Sunt oameni care pun în vânzare diverse articole de îmbrăcăminte, ceasuri, jucării, obiecte fel de fel, dar şi artişti care anunţă că pentru 50 de lei, preţ unic, pot realiza caricaturi digitale, banii fiind viraţi în conturile menţionate în paginile amintite.

image

Maria n-a stat pe gânduri niciun moment şi a găsit soluţia de a-şi ajuta vecinii Foto: arhiva personală

Prima dată am încercat să strângem bani în sat, le-am spus despre ce este vorba şi oamenii au dat cât au putut. S-au strâns cred că peste 10 milioane lei vechi, dar vă daţi seama că atâtea drumuri cât au de făcut acolo, costurile pe care le au să stea într-un spital, chiar dacă tratamentul este gratuit, sunt enorme pentru ei, care nu au nicio sursă de venit. Nu ştiu dacă acum bunicii lui Edi vor mai putea să se ocupe de legumicultură, care era sursa de trai, pentru că toată familia a fost dată peste cap “, mai spune Maria.

Cum a început calvarul familiei Enache

Părinţii lui Eduard Gabriel şi-au luat copilul, cu două zile înainte de Crăciun, şi au pornit-o spre rude, în judeţul Vâlcea, unde aveau de gând să petreacă Sărbătorile de Iarnă.

Pe drum ne-a făcut o convulsie. Vă daţi seama că în secunda aia n-am mai ştiut de noi, n-am ştiut cum să reacţionăm, ce să facem. Am ajuns mai întâi la spitalul din Drăgăşani, pentru că era cel mai aproape, după care de acolo, la Slatina. I s-au făcut investigaţii şi, în urma acestora, după tomograf, ne-au trimis de urgenţă la Bucureşti. Nu ne venea să credem ce ni se întâmplă! I-am rugat pe medicii de la Bucureşti să repete analizele, tot speram că undeva s-a făcut o greşeală. Din păcate, nu era niciuna. A doua zi au făcut o scurtă şedinţă şi au hotărât să-l opereze, pentru că ar fi fost prea mare riscul să aştepte până după Crăciun. Totul s-a întâmplat atât de repede şi fără niciun semn. E adevărat, înainte cu câteva zile fusese tratat la Slatina, prezentase vomă, avea şi alte simptome de răceală, roşu în gât, însă nimeni nu şi-a pus problema că ar fi mult mai mult de atât“, mărturiseşte Cristian Enache, tatăl micuţului Edi.

În Ajunul Crăciunului băieţelul era operat, iar de atunci, pentru soţii Enache timpul se scurge între investigaţiile de tot felul, programarea paşilor terapeutici, curele de chimioterapie...

Vreau să fac orice, deşi nu pot să fac multe. Un copil am, însă şi de-aş avea 10, pentru oricare aş încerca imposibilul. Nu pot să vă spun prin ce-am trecut! Ne-a întrebat domnul doctor dacă ştim ce este acel diagnostic, dacă ştim la ce să ne aşteptăm. I-am spus: «Da, domnu’ doctor, este o boală care am înţeles că nu iartă!». Nimeni nu şi-a asumat să ne spună că avem şanse mari, toţi sunt rezervaţi, din când în când ne mai dă cineva câte o speranţă, dar luptăm! Am înţeles că este prea mic să facă şi alt tip de terapie, că ce face aici, chimioterapie, se face şi în străinătate. Deocamdată ne bucurăm că toate analizele sunt bune, aşteptăm să trecem cu bine peste şedinţele de chimioterapie şi sperăm, pentru că Dumnezeu e mare!“, spune Cristian.

Ca orice părinţi disperaţi, se agaţă de fiecare frază, de fiecare posibilitate care li se sugerează de aiurea. Ar vrea să creadă că în România au parte de tot ce se poate pentru tratarea bolii copilului lor, câteodată îşi permit şi să spere că poate în spitale cu alte posibilităţi se poate mai mult.

Costuri însă sunt peste tot. Deşi se descurcă foarte greu, singura sursă sigură de venit fiind alocaţia celui mic, pentru că părinţii se ocupă cu grădinăritul, mai zis o făceau, acum nu se mai dezlipesc de cel mic, au hotărât să rămână, cel puţin pe perioada iernii, în Bucureşti, la rude, să nu rişte să-i pună celui mic la încercare imunitatea, cu drumuri dese Strejeşti - Bucureşti.

„Mă credeţi că nici nu ştiu în fiecare zi câţi bani s-au strâns, pentru că nu ne mai arde de televizor, de Internet, de nimic?! Ne bucurăm că Edi este aproape cel dinainte, ne străduim să fim tari pentru el, să nu ne vadă trişti, le mulţumim medicilor şi personalului pentru ce au făcut şi fac în continuare şi sperăm“, mai spune tatăl băiatului.

Fiecare investigaţie din spital este anunţată acum zecilor de prieteni de pe Internet, se aşteaptă cu sufletul la gură rezultate şi veşti despre starea pacientului, se exprimă speranţa, se înalţă rugăciuni şi se aşteaptă. 

Pentru cei care vor să-şi ofere ajutorul, conturile deschise la BCR sunt următoarele:  RO78RNCB0521111149970001 - contul în lei
RO51RNCB0521111149970002 - contul în euro.

Citiţi şi: Maraton umanitar de zumba şi dans la Slatina

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite