Haos generat de vidul legislativ. De ce sunt liberi suspecţii de COVID-19 rămaşi fără concedii medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 3 iulie, medicii de familie se feresc să mai elibereze concedii medicale pacienţilor care au intrat în contact cu persoane pozitive, invocând vidul legislativ. Autorităţile întârzie să clarifice situaţia.

România a ajuns de ieri pe primul loc în UE la număr de cazuri noi depistate zilnic, iar problemele care decurg de aici sunt din ce în ce mai greu de gestionat. 

În fiecare zi, din spitale pleacă pacienţi cu teste positive pentru noul coronavirus, se întorc în familii şi-şi văd de viaţă. 

Până la începutul acestei luni, membrii familiilor celor testaţi pozitiv, dar şi restul persoanelor care au intrat în contact cu cel diagnosticat cu COVID-19, erau plasaţi în izolare pentru 14 zile, la finalul perioadei eliberându-li-se concediu medical. 

Odată cu suspendarea izolării şi a carantinei, ca urmare a deciziei CCR, medicii de familie se tem să-şi mai pună parafa pe vreun concediu, pentru că nicio instituţie nu-i lămureşte în ce bază legală mai pot elibera astfel de documente.

„Au lăsat doar declaraţia pe propria răspundere“

Direcţia de Sănătate Publică Olt aşteaptă lămuriri de la minister pe această temă, aşa că medicii de familie n-au de aici un răspuns. 

În vechile condiţii, DSP înainta către medicii de familie un document în baza căruia persoanelor plasate în izolare la domiciliu le erau eliberate concediile medicale, de către medicul de familie, la finalul perioadei de izolare. 

„Acum au lăsat doar declaraţia pe propria răspundere. Chiar suntem total descoperiţi în momentul ăsta. Aşa, fiecare poate să declare ce vrea. Problema este la viitorul control al Curţii de Conturi“, a declarat vicepreşedintele Societăţii Medicilor de Familie Olt, dr. Viorel Rădulescu. 

Medicul spune că pe bună dreptate colegii se feresc să elibereze aceste concedii medicale pentru cei care declară că se autoizolează, pentru că amenda în cazul eliberării nelegale este între 5.000 şi 10.000 lei, iar precizările aşteptate de la Ministerul Sănătăţii întârzie.

„Va fi un dezastru. Oamenii ce pot să facă? Merg la lucru, nimeni nu-şi permite să-şi piardă locul de muncă. Rămân oamenii fără serviciu“, spun şi alte voci, inclusiv din instituţiile judeţene implicate în gestionarea cazurilor de COVID-19 şi care aşteaptă ca lucrurile să se clarifice.

Dacă probleme sunt deja în ceea ce-i priveşte pe contacţii direcţi ai celor confirmaţi official cu noul coronavirus, lucrurile se complică şi mai tare pentru contacţii contacţilor. „Colegii sunt înnebuniţi şi tot întreabă, pentru că acel contact se izolează alături de familie. Cum procedezi cu el, cum procedezi cu ceilalţi?!“, întreabă dr. Rădulescu, în numele colegilor medici de familie.

Pe de altă parte, sunt şi medici de familie care au decis să-şi asume să nu-i lase pe suspecţi „să zburde pe străzi“. „Dacă pacientul meu anunţă DSP-ul că a intrat în contact cu un caz pozitiv şi mă anunţă şi pe mine, la începutul perioadei, nu să vină după 14 zile şi să spună că a stat în izolare, îi dau concediu medical. Eu îmi asum“, a declarat dr. Viorel Dumitrescu, de asemenea medic de familie.

Cert este că legislaţia prevede acordarea concediului medical în termen de 30 de zile, aşa că mulţi medici aleg varianta „să-i temporizeze“ pe pacienţi. 

În lipsa unui mod unitar de lucru, presiune enormă se pune, însă, şi pe angajatori, care au de ales între a primi la lucru un potential angajat infectat cu noul coronavirus şi a-i permite acestuia să rămână în izolare, neştiind cine va suporta costurile şi care este forma legală. 

VĂ RECOMANDĂM ŞI: Cum a devenit o moaşă din România celebră în Regatul Unit. Povestea asistentei care i-a cucerit pe britanici

Managerul Spitalului Colentina, confirmat cu coronavirus. Unitatea se redeschide pentru pacienţii cronici  

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite