Comisia juridică a adoptat raportul referitor la Legea privind carantina. Arafat: Ne confruntăm cu o problemă a personalului medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Raed Arafat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Deputaţii PSD, UDMR, PNL şi cei ai minorităţilor au adoptat un raport de admitere, fiind 24 de voturi şi o abţinere, la proiectul guvernului privind carantina şi izolarea persoanelor bolnave în caz de epidemie. Una dintre propuneri,, prevede ca internarea unei persoane infectate să nu se poată face dacă nu există acordul acesteia.

UPDATE: Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, joi seară, proiectul de lege al Guvernului privind carantina şi izolarea. Deputaţii au depus mai multe amendamente, cele mai multe aparţinând PSD, dar şi UDMR şi fostului ministru al Justiţiei, deputatul neafiliat Ana Birchall, sau minorităţilor - DETALII AICI

UPDATE Până la urma s-a decis ca izolarea să fie „măsura care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boala infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate şi aplicării unui tratament pe baza consimţământului persoanelor si numai daca acest tratament se impune, în scopul vindecării şi  reducerii gradului de contagiozitate”.

Definiţia persoanei bolnave va fi aceea că „persoana care suferă de o boala infectocontagioasa sau care prezintă la examenul medical clinic obiectiv semnele sau simptomele caracteristice bolii, astfel susceptibile de a constitui un risc epidemiologic sau biologic”;

„Riscul epidemiologie” a fost definit drept  probabilitatea de apariţie a unui eveniment generat de un agent patogen care poate afecta sănătatea grupurilor populaţionale, cu posibilitatea răspândirii pe plan local, judeţean, zonal, naţional, european sau internaţional.

Epidemia a fost definită ca extindere prin contaminare cu o frecvenţă neobişnuită a unei boli infectocontagioase,  la un număr mare de persoane raportat la riscul specific bolii respective, dintr-un perimetru determinat.

UPDATE Raed Arafat, şeful DSU: Noi am venit cu acest proiect în urma deciziei CCR şi am luat înseamă toate aspectele. Proiectul de lege prevede toate aspectele care sunt legate de carantinarea în situaţii epidemiologice sau de risc biologic. Riscul biologic fiind corelat mai mult cu partea de accidente care pot implica substanţe biologice. În corpul legii sunt mai multe definiţii care au fost adoptate, care să clarifice termenii folosiţi. 

Proiectul de acum e unul valid şi ne ajută să ne facem treaba. Mai e problema detaşărilor. Ne confruntăm cu o problemă a personalului. S-a prevăzut că e posibilă detaşarea pe o durată limitată de maxim 30 de zile. Ordinele pot fi contestate de persoanele. 

***

Pe lângă amendamentul invocat, un alt amendament la o prevedere de bază a fost de PSD: persoanele care nu respectă măsura de carantină la domiciliu să nu poată fi carantinate instituţionalizat.

Propunerea PSD privind definirea izolării este următoarea: „măsura care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boala infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate şi aplicării unui tratament pe baza consimţământului persoanelor si numai daca acest tratament se impune, în scopul vindecării şi  reducerii gradului de contagiozitate”.

De asemenea, un amendament al minorităţilor prevede că „persoanele care nu au respectat măsura de carantina la domiciliu sau în locaţia declarată au obligaţia de a suporta cheltuielile carantinării în spaţiile special desemnate. Cheltuielile ocazionate cu carantinarea se suportă de către Ministerul Sănătăţii, din bugetul aprobat cu această destinaţie şi se recuperează de la persoanele obligate a le suporta”.

În mod similar, Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, susţinea că ”proiectul Guvernului trebuie modificat pentru a le lăsa autorităţilor o libertate de mişcare mai mică”. Parlamentarii ALDE nu au depus însă niciun amendament la proiectul de lege.

Amendamentele depuse de PSD, UDMR, PNL şi minorităţi urmează să fie dezbătute astăzi în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi apoi, tot astăzi, în plenul acestui for legislativ.

Camera Deputaţilor este primă cameră sesizată în acest caz, Senatul fiind forul decizional. Guvernul a trimis luni proiectul de lege în Parlament, după ce vinerea trecută CCR a publicat decizia prin care a declarat neconstituţională carantina şi internarea obligatorie prin ordin de ministru, explicând că aceste două măsuri reprezintă restrângeri de drepturi fundamentale, lucru posibil doar prin lege adoptată în Parlament.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite