FOTO VIDEO Slătinenii, îmbiaţi să înveţe în stradă arta încondeierii ouălor de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt s-au gândit să iasă din tipare în acest an cu ocazia Sărbătorilor de Paşte. Şi au reuşit. Miercuri – 8 aprilie, la iniţiativa acestora, pe raza municipiului Slatina au fost organizate trei “ateliere” de încondeiat ouă în două puncte principale ale urbei. Unul din aceste ateliere a avut loc în plină stradă, în faţa sediului Bibliotecii Judeţene “Ion Minulescu”.

Iniţial, diriguitorii Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CCPCT) Olt au gândit programul pe trei paliere, respectiv se planificase ca, dintre cele trei ateliere de încondeiat ouă, două să se desfăşoare chiar în stradă, sub privirile trecătorilor. Vremea a stricat însă planurile organizatorilor, astfel că, în cele din urmă, doar un singur “atelier” a avut loc în stradă – chiar în centrul urbei, în faţa sediului Bibliotecii Judeţene “Ion Minulescu”. Programul special al zilei a început în jurul orelor 10.30, când, în incinta Centrului Cultural “Eugen Ionescu” din municipiu, a avut loc o expoziţie de costume populare, icoane pe sticlă şi lemn, ceramică neolitică de Verguleasa neagră (făcută după o tehnică arhaică din perioada 5.000 — 5.500 î.Hr.), precum şi obiecte de ceramică din alte culturi tradiţionale autohtone.

În plus, în acelaşi cadru, grupul coral “Voces Primavera” din Slatina a oferit celor prezenţi un spectacol artistic alcătuit din cântece specifice Sărbătorilor de Paşti. De asemenea, copii de la Liceul “Nicolae Titulescu” din municipiu au oferit şi ei un spectacol de muzică.

Două ore mai târziu debuta cel de-al doilea “atelier” de încondeiere a ouălor. Pentru a atrage atenţia şi interesul slătinenilor, organizatorii au mutat totul în stradă, respectiv în faţa sediului Bibliotecii Judeţene “Ion Minulescu”. Aici, la trei mese, meşteri încondeietori de ouă au oferit un alt spectacol, de data aceasta unul de talent. Pentru ca totul să fie şi mai interesant, oricine a putut să-şi testeze îndemânarea şi măiestria la încondeiatul ouălor în timpul desfăşurării “atelierului”, adică timp de aproape trei ore. Nu puţini au fost trecătorii care s-au oprit din drumul lor pentru cel puţin câteva minute şi a lua aminte la ceea ce vedeau în faţa ochilor: copii şi meşteri populari îmbrăcaţi în costume tradiţionale, încondeind ouă după metode străvechi.

“Nu am mai văzut aşa ceva, e foarte interesant. Nici nu ştiam că se va face aşa ceva în plină stradă, m-aş fi învoit de la serviciu ca să învăţ şi eu, dar acum pot sta doar câteva minute şi să iau aminte. Doar la bunica am mai văzut aşa ceva, la ţară, şi mi-e dor să învăţ mai multe”, a spus Ileana Dumitru.

Şi tinerii s-au arătat interesaţi de ideea organizatorilor de la (CCPCT) Olt. În grupuri-grupuri, aceştia au lăsat deoparte pentru câteva minute smartphon-urile şi tabletele, unde-şi aveau “lipiţi” ochii în timp ce mergeau pe stradă, şi s-au apropiat de mesele unde se încondeiau ouă.

“Este foarte frumos şi pare simplu, doar la televizor am mai văzut ceea ce se face aici, acum. Nu ştiu cât talent trebuie să ai ca să pictezi ouă, dar răbdare am văzut că trebuie să ai foarte multă şi, mai ales, trebe să fii atent să nu scapi oul”, a spus, mai în glumă, mai în serios, Bogdan Luţă, elev.

image

Cel de-al treilea atelier, care fi trebuit să aibă loc tot în aer liber – pe esplanadă – şi care presupunea atât tehnici de încondeiere a ouălor, ci şi prelucrarea lutului şi transformarea acestuia în obiecte de artă alături de meşterul olar Ionel Cococi din comuna Vădastra (singurul din ţară ce creează replici ale ceramicii neolitice folosind o tehnică arhaică din perioada 5.000 — 5.500 î.Hr.), a fost mutat tot în incinta Centrului Cultural “Eugen Ionescu” din municipiu, aceata din cauza vântului.

Organizatorii au adus la Slatina pentru acţiunile mai-sus menţionate încondeietori de ouă de pe Valea Olteţului, de la Călui, Oboga şi Corbeni. Acţiunea CJCPCT Olt s-a vrut un prilej pentru ca oamenii să vadă că un ou încondeiat nu se face aşa uşor şi că are valoarea lui simbolică şi religioasă. O parte din aceste modele se regăseşte şi pe ceramica de pe Valea Olteţului. Meşterul Tudor Diaconeasa prezent şi el la acţiune în faţa Bibliotecii Judeţene, a susţinut încă o dată că, de fapt, modelele de pe vasele de ceramică sunt coborâte de pe ouă şi nu invers, adică oul încondeiat a fost înaintea minunatei ceramici de Valea Olteţului.

“Am vrut ca, în acest an, să venim cu ceva deosebit în faţa slătinenilor – la propriu, şi credem că am reuşit pe deplin. În acest sens am adus încondeietori de ouă din judeţ de pe Valea Olteţului - de la Călui, Oboga şi Corbeni -, care să arate slătinenilor cum se încondeiază ouă în modele unice pe toată zona de sud a ţării, de la Turnu Severin până la Constanţa, şi aici vorbim despre modele acceptate de muzeele din România şi apreciate ca atare. Pe ansamblu, cred că este un bun prilej pentru ca oamenii să vadă că un ou încondeiat nu se face atât de uşor, că are valoarea lui atât simbolică - dar şi religioasă, dar şi că, în Săptămâna Patimilor, este bine să ne aplecăm puţin şi asupra meşteşugurilor populare aşa cum aceşti oameni le păstrează din generaţie în generaţie”, a declarat Valeriu Ciurea, referent în cadrul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt.

Vă mai recomandăm:

VIDEO-FOTO   Vacanţă în România: mănăstirile Brâncoveni, Clocociov şi Mâineşti, locuri care te aduc mai aproape de istorie şi credinţă

Care au fost cei mai tari lăutari ai României din toate timpurile. De la Barbu Lăutaru, cel care l-a fermecat pe pianistul Franz Liszt, la Zavaidoc şi Dona Dumitru Siminică 

 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite