FOTO  Prima etapă a modernizării Muzeului Judeţean Olt se apropie de final. Foiţe de aur de 24k pe pereţii muzeului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Muzeului Judeţean Olt se pregăteşte să bifeze, luna aceasta, finalizarea primei etape a amplului proiect de reabilitare-modernizare a clădirii ce adăposteşte instituţia, proiect derulat pe fonduri europene. Celelalte două etape ce vor schimba definitiv „look”-ul exterior, dar mai ales pe cel interior al instituţiei, vor fi terminate anul viitor. Valoarea proiectului se ridică la 45 miliarde lei vechi.

Reuşind să acceseze anul trecut un proiect pe fonduri europene iniţiat cu ajutorul Consiliului Judeţean Olt şi în colaborare cu Agenţia de Dezvoltarea Regională Sud-Vest Oltenia, actuala conducere a Muzeului Judeţean Olt şi-a propus să pună piciorul în prag şi să reabiliteze / modernizeze imobilul istoric astfel încât să nu mai fie nevoie de alte intervenţii câteva zeci de ani de aici încolo. Prima etapă a proiectului, care se întinde pe aproape trei ani, va fi dusă la sfârşit în cursul acestei luni, când cea mai nouă aripă a clădirii ridicate la 1887 şi aflată undeva în spatele acesteia va fi integral realizată. Este vorba despre o construcţie care se integrează perfect în structura iniţială a vechii clădiri ce a adăpostit iniţial Palatul Administrativ al Prefecturii Olt, unul dintre cele mai vechi imobile din Slatina. Fiind alcătuită din parter şi 1 etaj, noul corp va adăposti birourile personalului muzeului, mutate din clădirea propriu-zisă a instituţiei unde au fost până acum: Contabilitate, Resurse umane, secretariatul şi cabinetul directorial, plus grupurile sanitare pentru public şi personalul menţionat.

A doua etapă, ce constă în finalizarea modernizărilor în restul clădirii muzeului, va fi dusă la bun sfârşit în luna martie 2015. Din acel moment se va intra în cea de-a treia etapă a proiectului, respectiv întregul imobil va fi menţinut într-o stare de „carantină” pentru o perioadă de minimum şase luni, aceasta în scopul stabilizării condiţiilor de microclimat propice expunerii obiectelor istorice. După finalizarea lucrărilor de construcţie, vor urma amenajările muzeo-tehnice: montare mobilier de etalare a obiectelor, sisteme de securitate etc.

„Normele internaţionale impun nişte condiţii speciale în cazul efectuării unor lucrări de reabilitare sau modernizare a unui muzeu. Toată lumea crede că, odată ce s-au terminat nişte lucrări de reparaţii sau modernizări, zugrăveli etc., atunci gata – se mută mobila şi se dă clădirea în folosinţă. Ei bine, pentru muzee, situaţia este puţin altfel, în sensul că este obligatorie o perioadă de carantină unde nu se expune nimic, aceasta pentru a se stabiliza nişte parametri de umiditate, uscăciune etc. În momentul în care se îndeplinesc aceşti parametri – care sunt constant monitorizaţi, atunci se poate trece şi la organizarea expoziţională. Acestea sunt normele de conservare obligatorii pe care trebuie să le respecte orice muzeu din lume. Deci, abia undeva prin toamna târzie a anului viitor se poate spune că vom inaugura oficial primele noi camere expoziţionale ale Muzeului Judeţean Olt, pentru că lucrurile vor continua cu celelalte camere de expoziţie, pe care le vom deschide tot după ce vor fi îndepliniţi parametrii despre care vă vorbeam”, a declarat directorului instituţiei, prof.univ.dr. Laurenţiu Guţică-Florescu (foto).

gutica laurentiu

Ce dotări moderne va deţine Muzeul Judeţean Olt

Mai precis, conducerea instituţiei etalon a culturii din judeţul Olt şi-a propus ca, în toamna anului viitor – undeva în luna noiembrie, să treacă la organizarea expoziţională, pentru ca, în 2016, să deschidă secţiile Arta plastică „Ion Popescu-Negreni” şi, respectiv, Istoria şi cultura oraşului Slatina, iar, undeva la finele anului 2017, va urma secţia Istoria şi cultura judeţului Olt, inclusiv partea de etnografie – secţia de Civilizaţie şi Artă populară. În total, muzeul va avea la dispoziţie nu mai puţin de 30 de săli expoziţionale moderne, dotate cu tehnică nouă.

Acestora li se vor adăuga depozitele modernizate de istorie, artă plastică, etnografie, arheologie, biblioteca documentară. Alte spaţii din incinta muzeului vor fi destinate unor camere de monitorizare a sistemelor de securitate (pază antifurt, antiefracţie) şi siguranţă (anti-incendiu, baterie de stingere cu inergen ş.a.), arhiva instituţiei. O atenţie deosebită va fi acordată persoanelor cu dizabilităţi, pentru care vor fi amenajate o rampă de acces şi un grup sanitar special.

Pentru ca scopul să fie atins, conducerea Muzeului Judeţean a căutat să includă în proiectul evaluat la 45 miliarde lei vechi cât mai multe din aspectele specifice unei activităţi desfăşurate în cadrul unui muzeu. Nu a fost uitată partea practică, axată strict pe modernizarea cu echipamente noi a muzeului, dar, mai ales, s-a avut în vedere păstrarea caracterului istoric al interiorului clădirii declarată monument istoric. Printre aspectele concrete avute în vedere la derularea renovării interioare a Muzeului Judeţean Olt se numără: reamenajare secţii expoziţionale, dotare cu echipamente adecvate activităţii instituţiei – un proiector multicolor circular, boiler, chiller, centrală control acces, sistem supraveghere video, sistem de avertizare şi stingere a incendiilor, sistem avertizare antiefracţie şi supraveghere video. De asemenea, s-au refăcut complet utilităţile – instalaţii sanitare, electrice, termice – şi, totodată, s-au montat instalaţii de climatizare moderne ce au înlocuit vechile aparate de aer condiţionat.

Foi de aur pe pereţi

La faţa locului se poate vedea deja cum va arăta corpul principal al clădirii, aflat într-o fază avansată a lucrărilor. A fost modernizat holul principal al muzeului pentru a putea găzdui vernisaje, expoziţii, lansări de carte şi alte evenimente mondene culturale, au fost reabilitate vechile secţii expoziţionale prin schimbarea tocăriei ferestre+uşi, montare sisteme anti-efracţie şi anti-incendiu, recondiţionarea pereţi. Sala de festivităţi de la etajul 1 a fost şi ea reabilitată, împrumutând unele elemente după modelul “Sălii Oglinzilor” de la Muzeul de Artă din Craiova: sens în care se vor monta patru oglinzi speciale de mari dimensiuni. Inedit este faptul că au fost aplicate foiţe de aur veritabile de 24 k, dar şi imitaţie – pe tocurile uşilor.

Tot ca o noutate, în circuitul de vizitare va fi inclus şi orologiul din turnul central al clădirii, reparat şi pus în funcţiune în anul 2012, după ce a fost pus prima dată în funcţiune în anul 1897, la zece ani de la inaugurarea imobilului ce a adăpostit Prefectura Olt.

În total, reabilitarea interioară a muzeului va presupune amenajări peisagistice pe 970 mp suprafaţă construită şi, respectiv, 2.062 mp suprafaţă desfăşurată. Sediul Muzeului Judeţean a fost construit în anul 1887 şi a adăpostit iniţial Palatul Administrativ al Prefecturii Olt, fiind unul dintre cele mai vechi imobile din Slatina.

Vă mai recomandăm pe aceeaşi temă:

FOTO  Au început lucrările de modernizare a Muzeului Judeţean Olt

FOTO  Începerea lucrărilor de modernizare a Muzeului Judeţean Olt a intrat în linie dreaptă

FOTO  Muzeul Judeţean Olt, renovat pe bani europeni

FOTO  Muzeul Judeţean Olt se modernizează pe 40 de miliarde lei vechi

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite