FOTO  “Face-lift” de amploare la faţada Muzeului Judeţean Olt din Slatina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schelele au împânzit deja o parte a clădirii Muzeului Judeţean Olt din Slatina (FOTO: Mugurel Manea)
Schelele au împânzit deja o parte a clădirii Muzeului Judeţean Olt din Slatina (FOTO: Mugurel Manea)

Faţada Muzeului Judeţean Olt din Slatina va avea, în maximum un an, un aspect nou şi îngrijit, pe măsura sumelor mari investite până acum pentru modernizarea interiorului clădirii istorice ridicate la 1887. Lucrările de renovare a faţadei muzeului au demarat luna aceasta şi, deşi nu erau prevăzute iniţial în planul de modernizare a clădirii, au fost incluse acum pentru ca Muzeul Judeţean să capete o imagine complet nouă.

Muzeul Judeţean Olt se află, de doi ani, într-un amplu proces de modernizare. Adăpostit de una dintre cele mai vechi şi mai impunătoare clădiri din oraş, respectiv de sediul fostei Prefecturi, instituţia muzeală se pregăteşte să întâmpine în haine complet noi pe vizitatori, dar acest lucru nu se va întâmpla prea curând. Realizat până în prezent în proporţie de 70%, proiectul derulat de Consiliul Judeţean Olt şi Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia pentru suma de 4,5 milioane lei fonduri europene va fi integral inaugurat în primăvara 2017.

Diriguitorii instituţiei nu vor sta cu muzeul închis până atunci, primul pas în acest sens fiind deschiderea unei secţii din cadrul muzeului de 1 Decembrie a.c. Zilele trecute, o altă etapă de modernizare a Muzeului a fost demarată, deşi nu face parte din proiectul iniţial, dar a fost declanşată acum având în vedere că, oricum, clădirea este închisă din cauza lucrărilor de la interior. Este vorba despre demararea lucrărilor de reabilitare a întregii faţade a clădirii istorice. Noua lucrare, evaluată la 413.000 lei, este finanţată de data aceasta numai de Consiliul Judeţean Olt.

”Vorbim despre o lucrare la fel de importantă precum cele de la interior. Reabilitarea faţadei se impunea, dar noi nu am putut să o prindem de la început pe proiectul european în baza căruia derulăm lucrările migăloase de la interior deoarece legislaţia europeană nu permitea acest lucru. Din fericire, Consiliul Judeţean a înţeles necesitatea efectuării lucrărilor de reabilitare a faţadei clădirii Muzeului Judeţean, mai ales că, oricum, instituţia este închisă, şi a găsit fondurile necesare. Cu alte cuvinte, am reuşit să împuşcăm doi iepuri dintr-o dată. Acum sunt la începutul acestor lucrări de reabilitare a faţadei imobilului, dar sunt sigur că ne vom încadra în graphic şi vom termina totul la timp. La final, adică peste cel mult un an, slătinenii, dar şi ceilalţi trecători care vor avea drum prin preajma Muzeului Judeţean Olt, vor admira o clădire cu adevărat impetuoasă”, a declarat directorul instituţiei, prof.univ.dr. Laurenţiu Guţică-Florescu.

Proiectul adoptat în plenul Consiliului Judeţean Olt prevede că ”reabilitarea faţadelor Muzeului Judeţean Olt se va executa astfel încât să asigure conservarea pentru o bună perioadă de timp a componentelor de arhitectură ale faţadelor unui monument istoric reprezentativ pentru istoria şi arhitectura oraşului şi a judeţului”.

Lucrările de reabilitare-modernizare a Muzeului Judeţean Olt din Slatina au demarat în luna iulie 2013 şi sunt programate a fi oficial terminate în 2017. Proiectul prevede lucrări de restaurare a tuturor secţiilor expoziţionale, amenajărilor peisagistice şi decorative pentru evidenţierea clădirii şi a exponatelor, achiziţionarea de instalaţii de climatizare, sistem de avertizare şi stingere a incendiilor, sistem avertizare antiefracţie şi supraveghere video, proiector multicolor circular, boiler, chiller, centrală control acces, umidificatoare, dezumidificatoare, termohidrometre, dotarea cu instalaţii de iluminat arhitectural. La finalul tuturor lucrărilor, Muzeul Judeţean Olt din Slatina va fi unul dintre cele mai moderne instituţii de cultură din ţară, dotată conform ultimelor standard ale UE în domeniu.

Vă mai recomandăm pe acelaşi subiect:

FOTO  Muzeul Judeţean Olt, poleit cu aur. Uşile, oglinzile şi pereţii muzeului au fost îmbrăcaţi în foiţe de aur de 24k

FOTO  Începerea lucrărilor de modernizare a Muzeului Judeţean Olt a intrat în linie dreaptă

FOTO  Au început lucrările de modernizare a Muzeului Judeţean Olt

FOTO  Muzeul Judeţean Olt se modernizează pe 40 de miliarde lei vechi

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite