Fără cinema în municipiul din care tinerii pleacă în județele vecine pentru un film. De ce s-a sucit primăria în privința reabilitării
0De mai bine de doi ani, oamenii din municipiul Slatina pleacă în județele vecine de fiecare dată când vor să vadă un film la cinema. Primăria a promis în decembrie 2022 că sălile de cinema din incinta Centrului Cultural Eugen Ionescu vor fi reparate, însă răspunsul dat atunci nu mai este valabil.

Primarul Slatinei, Emil Moț, a vorbit într-o conferință de presă organizată miercuri, 7 februarie 2024, înainte de aprobarea bugetului orașului în Consiliul local, despre cum vor fi cheltuiți banii în acest an.
Printre investiții nu se regăsesc și bani pentru refacerea celor două săli de cinema din cadrul Centrului Cultural „Eugen Ionescu”, chiar dacă municipalitatea a promis că va realiza această investiție.
VIDEO Așa arăta cu peste un an în urmă clădirea asupra căreia încă nu s-a intervenit cu lucrări de reabilitare
Motivul este suma enormă necesară refacerii sălilor, care a rezultat în urma studiului de fezabilitate. Doar că suma se cunoștea de aproape un an, când studiul de fezabilitate a și fost supus aprobării în Consiliul local, deși primarul a lăsat acum să se înțeleagă că a fost uimit să afle câți bani ar trebui investiți.
„Am un studiu de fezabilitate, suma este enormă, 30 de milioane lei. Studiul, aprobat și în Consiliul local, pe toți indicatorii. Și acum, când am făcut bugetul, când m-am uitat: cum adică 30 milioane lei? Nu pot să fac așa ceva! Prefer să dau cei 30.000 lei din buzunarul meu, cu care s-a făcut studiul de fezabilitate, decât să dau 30 milioane lei ca să refac cinema-ul”, a spus primarul Emil Moț.
„O să găsesc o altă variantă, să vedem, cumva, să încercăm să...”
Edilul a lăsat să se înțeleagă că nu ar fi renunțat definitiv la ideea reabilitării sălilor de cinema, însă nici nu a prezentat o soluție concretă.
„O să găsesc o altă variantă, să vedem, cumva, să încercăm să... Măcar o sală s-o facem funcțională cu aparatură nouă. Noul fomat de filme nu ai cu ce să-l dai, pentru că alea-s vechi (n. red - echipamentele), nu ai cum, nu suportă formatul nou. Și să vedem cum facem să reparăm cumva și să achiziționăm noi separat, pentru că pe acest studiu de fezabilitate nu pot să fac o licitație și să dau 30 milioane lei. Gândiți-vă, cât au sălile? Au câteva zeci de locuri, nici nu știu dacă au 100 fiecare. Păi, când o veni Curtea de Conturi și spune - mă, care e eficiența acestei... - Cât va costa biletul și în câți zeci, sute de ani de zile să recuperezi tu investiția?!”, a mai spus primarul.
Conform firmei care a realizat devizul general, ar fi nevoie de 30 milioane lei (6 milioane euro) pentru reabilitare. Din această sumă, doar puțin peste 6 milioane lei sunt sume alocate lucrărilor de construcții-montaj. Utilajele și echipamentele care necesită montaj au fost estimate la 16 milioane lei. Alți 4,9 milioane lei erau prevăzuți pentru „cheltuieli diverse și neprevăzute” și exista chiar și buget rezervat cheltuielilor de informare și publicitate, de aproape 30.000 lei.
Între timp degradarea continuă la Centrul Cultural Eugen Ionescu, fost Cinema „23 August” în comunism, respectiv „Alutus” după 1989. Aici se mai joacă și astăzi piese de teatru, partea de clădire în care este situată sala de spectacole, și în care anual are loc și Gala Laureaților, evenimentul organizat cu ocazia zilei municipiului, fiind mai bine întreținută. Refacerea cinematografului „Alutus” a fost costisitoare, fiind una dintre investițiile din mandatul lui Darius Vâlcov care nu a rezistat în deplină stare de funcționare nici măcar un deceniu.