Elevă de 10 la BAC, sprijinită să-şi împlinească visul. Alte patru tinere vor putea să-şi cumpere cărţi şi să plătească meditaţii
0Cinci eleve sunt beneficiarele unor burse acordate de un ONG tinerilor capabili de performanţă, dar cu posibilităţi materiale precare. Una dintre acestea a încheiat examenul de Bacalaureat, în vară, cu media 10.
„Susţinem Excelenţa Copiilor din Familii Defavorizate“ este un proiect derulat de Clubul Soroptimist Internaţional Slatina, sprijinit de un club similar din localitatea Varde, din Danemarca, prin intermediul căruia cinci tinere primesc sprijin financiar pentru a putea să-şi cumpere cărţi sau să plătească meditaţii, îndeplinindu-şi, astfel, visul. Una dintre beneficiare, Alina Stanca, de loc din Balş, judeţul Olt, este astăzi studentă la Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti, iar la examenul de Bacalaureat din vară a obţinut note de 10 la toate probele. Visul său este să devină un bun medic veterinar, însă pentru asta are nevoie de sprijin. Cei 1.300 lei pe care i-a primit îi sunt de un real folos. Va plăti trei, dacă nu chiar patru luni de cazare la cămin, a spus proaspăta studentă.
Tot 1.300 lei a primit şi Georgiana Ionescu, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială din Scorniceşti, care vrea să ajungă la un liceu bun din Slatina, profil filologie. Eleva este foarte talentată şi în domeniul artelor, motiv pentru care cu banii primiţi va putea să-şi şlefuiască acest talent cu ore suplimentare predate de specialişti. Ionela Militaru, Georgiana Constantin şi Violeta Mangîru sunt eleve la Colegiul Economic „P.S. Aurelian“ din Slatina, au rezultate foarte bune şi visuri măreţe. Ar vrea să meargă mai departe la facultate, însă fără ajutor părinţilor le va fi greu. Ele au primit câte 1.000 lei fiecare, bani pentru care, la finele semestrului I, vor trebui să dea socoteală, membrii Clubului Soroptimist Slatina indicându-le să-i cheltuiască pentru a-şi achiziţiona cărţile necesare, sau a plăti ore suplimentare de pregătire în domeniul dorit. Ideea este, a declarat preşedinta clubului slătinean, prof. Graţiela Popa, ca beneficiarii să demonstreze progresul la învăţătură.
„Este un proiect iniţiat în mandatul fostei preşedinte, pe care îl continuăm. Premiem în fiecare an cinci sau şase elevi cu rezultate deosebite la învăţătură, dar care fac parte din familii cu posibilităţi reduse. Ei trebuie să dovedească faptul că acest ajutor îi conduce spre rezultate din ce în ce mai bune la învăţătură, pentru că lucrând în învăţământ ştiu ce-nseamnă ca un copil să fie foarte bun, sau bun, şi ca din cauza situaţiei financiare să nu poată să se pregătească, să participe la anumite concursuri. “, a declarat preşedinţa Clubului Soroptimist Internaţional Slatina - Graţiela Popa, profesor de matematică.
Clubul Soroptimist Internaţional Varde, Danemarca, prin intermediul căruia au venit banii, este un club dintr-o comună, a dezvăluit guvernatorul Uniunii Soroptimiste Române, Victoria Ciucu, membră a clubului din Slatina. Din Danemarca, de altfel, vin fonduri şi pentru alte proiecte de interes, de educaţie civică, dar nu numai.
„Varde este o localitate mică, este o comună, dar acolo femeile s-au constituit într-un grup pentru a susţine drepturile pe care le apără această organizaţie – drepturile femeileor defavorizate, drepturile copiilor, şi îşi extind acţiunile şi în alte ţări, în special în zona de Est, unde nevoile sunt mai mari“, a spus Ciucu, menţionând că membrele clubului din Slatina sunt implicate în prezent în alte câteva proiecte importante, printre care lupta împotriva traficului de fiinţe umane, conştientizarea asupra a ceea ce constituie aproape un fenomen – mamele adolescente, cursuri de prim ajutor etc.