De ce copiii trec mai uşor prin Covid-19. Explicaţiile date de medicul pediatru Mihai Craiu VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi copiii trec mai uşor prin boală, numărul mare de infectări într-o perioadă scurtă de timp deja sufocă spitalele FOTO: arhiva
Deşi copiii trec mai uşor prin boală, numărul mare de infectări într-o perioadă scurtă de timp deja sufocă spitalele FOTO: arhiva

„Cam la 10.000 de infectaţi apare un deces. Este de aşteptat să existe şi în România“, spune medicul pediatru Mihai Craiu despre infectările cu SARS-CoV-2 în rândul copiilor. Părinţii ar trebui să privească datele în context şi să acţioneze raţional, mai spune medicul.

Prezent joi-seara, 7 octombrie 2021, într-o emisiune la postul de televiziune Digi24, medicul pediatru Mihai Craiu, medic primar în cadrul Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” şi fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii, a vorbit despre situaţia care există la acest moment în spitalele pentru copii, atrăgând atenţia că secţiile sunt pline şi că la camerele de gardă continuă să se prezinte părinţi cu copii cu teste pozitive, de aceea grija părinţilor trebuie să crească. 

Ce, în schimb, nu ar trebui să facă părinţii este să acţioneze irational, pentru că deja anumiţi părinţi au ales să-şi ţină copiii acasă chiar şi în comunităţile în care rata de infectare nu este foarte mare, iar în şcoală nu există focare.

 „Cam la 10.000 de infectaţi apare un deces. Este de aşteptat să existe şi în România“

Medicul a prezentat datele din SUA, unde la 5,3 milioane de infectaţi s-au înregistrat 280 de decese în rândul copiilor. „Cam la 10.000 de infectaţi apare un deces. Este de aşteptat să existe şi în România“, a spus medicul, explicând în care situaţii apare acest risc.  „Virusul evident se replica diferit în diverse organisme, iar unele persoane aparent sănătoase sau care nu au afecţiuni majore pot să aibă un deficit imun înnăscut. Este cunoscut scenariul pacienţilor tineri care fac autoanticorpi împotriva interferonilor, încă de anul trecut este publicat acest studiu franţuzesc (…) care arată că dacă faci  această afecţiune, şi oricare alta, şi gripă dacă faci, se întâmplă fix acelaşi lucru la un adult tânăr, riscul fiind important pe termen scurt în momentul în care se adună foarte mulţi pacienţi în acelaşi timp, atunci riscul este mare. În momentul în care progresia în comunitate este foarte mică e foarte puţin probabil să ajungă infecţia la aceşti fragili inaparenţi“, a explicat medicul. 

„Cred că nu există niciun fel de risc mai mare pentru copii decât închiderea şcolii“

Părinţii ar trebui să privească şi jumătatea plină a paharului, ne încurajează medicul, şi să lupte cu toate armele pe care le au ca şcolile să rămână deschise. 

„E indiscutabil că învăţământul în formatul său online aduce inabilităţi academice şi, sigur, face rău şi la sănătatea fizică şi la aia emoţională, de aceea personal cred că nu există niciun fel de risc mai mare pentru copii decât închiderea şcolii. Trebuiesc făcute toate eforturile pentru a menţine şcoala deschisă, dar trebuiesc privite lucrurile în context, cum spuneam. Iarăşi, privim cifrele din Statele Unite. Mortalitatea prin infecţia SARS-CoV-2 (…) dacă comparăm decesele de la 1 ianuarie 2021 până în septembrie 2021 şi decesele pe ultimii 5 ani în aceeaşi perioadă, tot în Statele Unite, constatăm că decesele prin COVID, acuma cât au circulat mutaţiile Alfa şi Delta, aparent mult mai contagioase decât tulpina iniţială, au produs un număr de decese comparabil, să spunem, cu accidentele de maşină. Este de 6 ori mai mic numărul de decese prin Covid decât prin accidente de circulaţie la categoria 0-18 ani, sau de două ori mai mic decât decesul prin înec, sau o dată şi jumătate mai mic decât decesul prin gripă şi pneumonie. Deci, să nu facem o catastrofă, pentru că mulţi părinţi au privit comparativ şi au decis că trebuie să oprească copilul ăla acasă chiar dacă în şcoala respectivă nu era focar. (…) Personal cred că nu trebuie să închidem toate şcolile otova. Trebuie să ţinem cont de nişte realităţi ale comunei, ale localităţii respective şi dacă există focar. Dacă nu, copiii ar trebui să meargă la şcoală“, crede medicul Mihai Craiu.

„Cei mici luptă cu virusul într-un mod inedit“

Deşi sunt din ce în ce mai mulţi copii diagnosticaţi cu COVID, mulţi având, într-adevăr, nevoie de spitalizare, cazurile, în majoritatea lor, nu sunt deosebit de grave. Acest lucru se întâmplă pentru că cei mici au un mod propriu de a lupta împotriva acestui inamic nou. Mai mult, probabilitatea ca un copil să infecteze un adult este mai mica decât aceea ca adultul să-l infecteze pe copil, a mai spus medicul, explicând de ce se întâmplă asta.

„Cei mici se luptă cu virusul într-un mod inedit, ei folosesc numai imunitatea înnăscută. Imunitatea înnăscută este ceea ce avem instalat în computer basic, pe hardware, fără să avem niciun program specializat. Imunitatea dobândită e cea pe care o obţinem, prin vaccinări, prin infecţii repetate, înseamnă experienţă, ca să să zic aşa. Experienţa vine la pachet cu prejudecăţi. - A, pe ăsta l-am mai văzut, dau tare-n el. Pe ăsta nu l-am mai văzut. -  Prejudecăţile vin cu o latenţă de reacţie, adică îmi trebuie câteva zile să fac anticorpii specifici. Aşa reacţionăm noi adulţii. Copiii care nu au niciun fel de experienţă folosesc o singură armă: imunitatea înnăscută, care e puternică ca o bombă atomică, de asta se descurcă cu virusurile mult mai eficient decât noi şi nu le dă voie să se replice mult timp. Ceea ce omoară în maladia COVID nu e prima săptămână de boală, este apariţia pneumoniei şi a efectului inflamator când practic nici nu prea mai avem virus în corp. Deci un răspuns imun aberant. Asta nu prea se întâmplă la copii. Copiii răspund foarte violent, cum de altfel răspund la orice strain. Aţi văzut, încep să plângă, atunci când văd un străin, nu-l recunoaşte, se luptă cu el. Aşa face sistemul imun cu virusurile. De aceea nu are timp SARS-Cov 2 să se replice foarte mult, de asta copiii, din multitudinea de pacienţi grav infectaţi din toată lumea asta, reprezintă o mica minoritate“, a explicat dr. Craiu.

„Sunt 140.000 copii în SUA, peste 1,5 milioane  în lume, care au rămas orfani“

Acesta ar trebui să fie un bun argument pentru ca părinţii să nu facă atacuri de panică, a susţinut medicul. 

Ceea ce în continuare trebuie să facem şi noi adulţii, dar şi cei mici, este să purtăm mască şi să ne spălăm des pe mâini. Mai mult, pentru că şi în alte state s-a constatat că adulţii sunt mai reticenţi atunci când vine vorba de vaccinarea copiilor, ar trebui ca cel puţin noi, adulţii, să fim cei care ne vaccinăm, astfel protejându-i pe cei mici. 

Medicul a amintit că doar în America peste 140.000 copii şi-au pierdut un părinte sau un bunic care îi îngrijea.

„Dacă avem curaj pentru noi şi spunem că nu ne interesează, trebuie să facem în minte scenariul cel mai rău – ce i se întâmplă dacă ne îmbolnăvim foarte grav sau, Doamne-fereşte,  chiar ajungem la ATI şi murim, cu cine rămân copiii noştri. Dacă pentru noi nu ne interesează, să gândim responsabil ce s-ar putea întâmpla cu copiii noştri. Sunt 140.000 copii în SUA, peste 1,5 milioane în lume, care au rămas orfani“, a mai spus dr. Mihai Craiu. 

Vă recomandăm şi:

Adolescenţii obezi au risc mare de complicaţii şi spitalizare în cazul îmbolnăvirii cu COVID-19

Medicul Mihai Craiu: „Spitalele de pediatrie din Bucureşti sunt pline. Ne gândim pe cine internăm primul”

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite