Ciorba de potroace, remediul după petrecerea de Revelion. Ce alte reţete mai ajută în caz de mahmureală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă petrecerea a fost pe cinste şi nici nu v-aţi dat seama când s-au adunat paharele, însă a doua zi aveţi acea senzaţie specifică de „cap greu“ şi greaţă, câteva reţete simple vă ajută să vă remontaţi.

Ciorba de potroace, relativ uşor de făcut şi pentru care aveţi, după tăierea porcului, mai tot ce vă trebuie la îndemână, este o alegere potrivită.  De preferat ar fi ca pregătirile să le faceţi înainte de petrecere, dar, la nevoie, se poate şi după.

Cum facem ciorba oltenească acrită cu zeamă de varză ne spune etnograful Claudia Balaş, care confirmă că aceeaşi reţetă foloseau şi bunicii noştri. Avem nevoie de oase de porc, de morcov, ceapă, rădăcinoase, sau „albitură“, de zeamă de varză dar şi de câteva foi de varză murată, puţin orez, iar, la final, leuştean.

Oasele de porc se pun la fiert, având grijă să îndepărtăm, ca la orice ciorbă, spuma rezultată . Adăugăm ulterior rădăcinoasele şi ceapa, o parte tocate mărunt, ca la orice ciorbă, o altă parte bucăţi mari, pentru mai mult gust, care se vor îndepărta ulterior. După ce legumele sunt aproape fierte se adaugă un pumn de orez, zeama de varză şi varza murată tocata grosier, fiecare după cât doreşte să fie de acră. Dacă zeama de varză nu este de ajuns, ne putem „ajuta“ pentru un gust mai acru de un preparat pregătit în primăvară şi pus la păstrare în cămară, din corcoduşe verzi, sau „boambe“. Când  este aproape gata se adaugă, pentru cei care preferă ciorba roşie, cum se întâlneşte des în Oltenia, puţin bulion. Se mai poate adăuga, după preferinţe, piper, la final punând leuşteanul.

Salată de varză murată

Pentru cei care nu au pregătit ciorba din vreme şi nu au nici disponibilitatea să gătească în prima zi din an, există soluţii culinare mai simple. Salata de varză murată este una dintre ele, pe care o poate face oricine şi care constituie chiar o garnitură potrivită la friptură.
Se taie varza murată în fâşii subţiri, se piperează, se adaugă boia, de ardei iute sau dulce, din nou după preferinţe, iar la final puţin ulei.

Tot simplu de pregătit, dacă aveţi în bucătărie „raci“ (ardei roşii, puşi de vara la uscat) este şi reţeta de raci cu mujdei sau raci cu zeamă de varză. Ardeii se rumenesc pe grătar, iar separat se pregăteşte mujdeiul oltenesc ( usturoi zdrobit, potrivit cu sare, în care se adaugă apă). Cu „racii“ mujdeiul este adăugat la friptură. Pentru ardeii pregătiţi în acelaşi mod (copţi pe grătar) se mai poate pregăti zeama de varză, în care adăugăm boia şi piper.

CITIŢI ŞI: Cea mai delicioasă reţetă de mămăligă din România. Cum se prepară celebrul bulz moldovenesc

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite