Ce planuri au absolvenţii de liceu cu restanţe la BAC: „Viitorul meu nu e aici, am toată familia în străinătate!“
0Candidaţii de la BAC-ul de toamnă au venit la examen mai mult să-şi încerce norocul, iar dacă nu vor obţine note de trecere nu va fi o mare problemă, spun aceştia, aflaţi deja pe picior de plecare.
Aproape un sfert dintre candidaţii care s-au înscris să susţină probele examenului de Bacalaureat 2017– sesiunea august - septembrie au lipsit, luni, 21 august, din sălile de examen. Cei care au dat piept cu subiectele probei la limba şi literatura română s-au arătat foarte relaxaţi, deşi puţini au cu adevărat motive de bucurie.
„Nu e prima dată când dau, am mai dat. Am terminat acum patru ani, n-am luat, am plecat în străinătate şi mi-am zis să mai încerc. Dar s-au schimbat multe, e de învăţat, nu merge. Dau din nou la anu’, dar trebuie să învăţ“, a rostit în fugă o domnişoară, ieşind din centrul de la Colegiul Economic „P.S. Aurelian“ Slatina. Alţii nici măcar n-au putut spune ce subiecte au avut de rezolvat. „A fost cred că ceva... Cum era...? Nu-mi amintesc! În mare, n-am făcut nimic!“, a rostit cu glas stins o altă domnişoară, pentru ca la a cincea sau a şasea încercare cineva să-şi amintească: „N-au fost uşoare subiectele . Prima parte a picat poezie, nu-mi mai amintesc titlul şi nici autorul, la a doua, textul argumentativ - despre importanţa toleranţei în relaţia cu prietenii, iar asta chiar a fost uşor şi frumos. La comentariu - Liviu Rebreanu“, a detaliat o altă domnişoară.
Ceva-ceva şi-a amintit şi un alt tânăr, care s-a înscris să susţină o singură probă, cea de astăzi, după ce în prima sesiune a obţinut note peste 5 la toate materiile, dar n-a reuşit şi media 6. „A fost acceptabil, nici foarte greu, nici foarte uşor. Liviu Rebreanu şi Camil Petrescu ne-a picat, nu mă aşteptam. Cred că iau peste 6“, speră tânărul. După examen pleacă, oricum, în Spania, unde lucrează părinţii săi şi unde a locuit. „Anul ăsta cred că o să plec şi mă întorc anul viitor, să dau la facultate, la sport. Am făcut acolo şcoala, m-am întors în clasa a X-a aici. Aici mi se pare mult mai uşor, sincer“, continuă tânărul să povestească.
„Am terminat alimentaţie publică şi turism, dar mi se pare greu“
Tinerii au fel de fel de poveşti. Au terminat liceul şi singura soluţie pe care o văd, foarte mulţi, e străinătatea. Nu ştiu clar ce vor face, dar speră să fie altceva, pentru că domeniul pentru care s-au pregătit nu li se pare ofertant. Alţii au de gând să-şi continue studiile, dar în alte domenii. „Dau acum examenul pentru că nu m-am înscris în vară, din motive personale. Vreau să mă înscriu, după, la o postliceală, la şcoala sanitară. Eu am terminat turism şi alimentaţie publică, dar acum mi se pare greu să-mi găsesc un loc de muncă“, spune o altă absolventă.
De oferte de la şcolile postliceale nu duc, de altfel, lipsă. Reprezentanţii instituţiilor îi aşteaptă la poarta şcolii şi-i asigură că au un loc asigurat, fără să fie necesară diploma de Bacalaureat.
„Vreau să mă angajez ca baby-sitter“
Calea străinătăţii a ales-o o altă tânără absolventă a Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“ din Slatina. Vrea să urmeze facultatea de Litere, dar la fără frecvenţă, pentru că nu rămâne în România. Şi părinţii sunt plecaţi şi vor mai rămâne acolo mulţi ani să lucreze, în Germania.
Reprezentanţii şcolilor postliceale îi asigură pe tineri că au un loc asigurat, cu sau fără BAC
„Vreau să dau la facultate, la Litere, la fără frecvenţă, dar n-aş vrea să profesez, zic să fac ceva doar, să am o şcoală. Viitorul meu nu-i aici, am toată familia în străinătate, dar, am apucat de-am început şcoala aici, m-am integrat... Am plecat acolo, dar nu m-am integrat, m-am întors şi-am zis să termin şcoala. Vreau să mă angajez ca baby-sitter, am mai lucrat vara, sezonier, o lună-două. Câştigam 1.700-2.000 euro pe lună. Tata lucrează pe vapoare de croazieră, iar mama în şantierul naval. Tata câştigă 5.000, mama 2.500-3.000 euro. De-asta nici nu vreau să stau aici, de ce, pentru ce?! Nici nu-mi place România, am văzut ce civilizaţie e acolo. Acolo, dacă te prinde Poliţia la 10 şi jumătate seara, şi n-ai 22 de ani, în casă cu tine! Nu, că ai făcut tu 18 ani şi faci ce vrei! Nici să faci totul de capul tău!“, spune tânăra, foarte hotărâtă. N-ar pleca, însă, oricum. „Dacă n-ar fi ei (părinţii – n.r.) acolo, n-aş pleca. Dai peste derbedei, peste fel de fel de firme. Te înşeală şi cu actele în faţă, ştiu cazuri concrete. Au zis că le duc în agricultură şi le-au dus la produs. Bandă de bandă, cu Poliţia în legătură... De-ntors, ne vom întoarce probabil înr-o zi, vor să vină şi ei, nu vor să stea toată viaţa acolo, dar am zis că să ne facem întâi viaţa mai bună. Oricând pot să vândă casa de acolo şi să vină aici. Dar nu, deocamdată. “, mai spune tânăra.
Gândul că aici e greu, că au făcut şcoala degeaba, în timp ce în străinătate şansele sunt mult mai mari să-şi găsească un job şi s-o ducă bine îi bântuie pe foarte mulţi tineri. „Şi cu Bac, şi fără, acolo e de noi!“, e concluzia acestora.
În judeţul Olt sunt 940 candidaţi înscrişi pentru a susţine probele sesiunii a doua a Bacalaureatului 2017. La prima probă, desfăşurată luni, 21 august 2017, au fost aşteptaţi 487, dar din rândul acestora 110 au lipsit, iar doi au fost eliminaţi, fiind suprinşi copiind cu ajutorul telefoanelor mobile.