Caracalul, prima stațiune turistică din Olt. Primar: „Sunt bani europeni și e păcat să fim proști și să nu-i luăm”

0
Publicat:

Municipiul Caracal este prima stațiune turistică de interes local din județul Olt și puțin a lipsit ca zona turistică a capitalei culturale a Oltului să fie declarată de interes național.

Parcul „Constantin Poroineanu”, unul dintre cele mai frumoase din țară FOTO: cniptcaracal.ro
Parcul „Constantin Poroineanu”, unul dintre cele mai frumoase din țară FOTO: cniptcaracal.ro

Municipiul Caracal, reședința fostului județ Romanați (alipit Oltului în 1968), este capitala culturală a județului Olt, iar de miercuri, 28 decembrie 2022, a devenit și prima stațiune turistică de interes local din județ. Puțin a lipsit ca zona turistică a Caracalului să capete statut de stațiune turistică de interes național, a dezvăluit primarul municipiului, Marian Doldurea.

„Nu a fost de interes național pentru că nu avem 501 locuri de cazare, avem doar 436”, a explicat primarul, pentru „Adevărul”.

Se speră însă ca în scurt timp să se atingă și această bornă, pentru că istoria bogată a orașului, casele de patrimoniu, parcul care se întinde pe mai mult de 25 hectare, fiind unul dintre cele mai frumoase din țară, teatrul, evenimentele culturale care se organizează aici, poveștile extraordinare, toate merită să fie aflate, povestite, cercetate, văzute.

Punctaj suplimentar la accesarea proiectelor 

„Oltenia nu a fost deloc promovată pe turism”, spune primarul Marian Doldurea, vorbind despre potențialul extraordinar al zonei, însă lucrurile se pot schimba în viitorul apropiat.

Statutul de stațiune turistică de interes local înseamnă și punctaj suplimentar la accesarea de proiecte europene, ceea ce va face drumul accesării banilor europeni ceva mai ușor.

„Avem multe obiective de interes național: parcul, teatrul, 100 și ceva de case de patrimoniu, biblioteca, muzeul, Casa Iancu Jianu și alte obiective care pot fi vizitate. Și noi vom primi punctaje suplimentare pentru tot ce facem pe regenerare urbană. În momentul în care ai venit cu un proiect de reparație de clădire de patrimoniu, sau de altceva, are prioritate, pentru că avem punctaj suplimentar pentru treaba aceasta cu stațiune de interes local, dar probabil că va deveni de interes național”, a adăugat Doldurea.

Lista clădirilor de patrimoniu din Caracal cuprinde astăzi 136 imobile, cele mai multe aflate în proprietate privată. Aproximativ 20 dintre acestea (dintre care șase se află în proprietatea municipalității), a apreciat primarul Marian Doldurea, necesită lucrări de reparații și renovări, un demers deosebit de costisitor pentru proprietari, având în vedere condițiile în care clădirile de patrimoniu pot fi restaurate. Cu punctajul suplimentar acordat „zonei turistice de interes local” accesul la fondurile europene va fi mai ușor.

„De ce n-am face noi un traseu turistic?”

La acest moment, în Caracal sunt în derulare mai multe proiecte de restaurare a unor imobile de patrimoniu, printre acestea biblioteca municipală, muzeul, viitorul muzeu de etnografie etc. Și Parcul „Constantin Poroineanu” va fi refăcut, iar alte lucrări care la acest moment par inaccesibile ar putea fi finanțate în viitor tot din bani europeni. Tot ce trebuie făcut, crede primarul, este ca municipalitatea să pregătească din vreme terenul, astfel încât să ajungă la finanțare.

„Sunt bani europeni și e păcat să fim proști și să nu-i luăm. Dacă nu ne pregătim de acum, ne trezim cu două luni înainte să facem și aia, și aia, și nu mai poți să faci. Acum deja avem o experiență. Noi anul acesta am luat destul de multe proiecte europene pentru că ne-am pregătit din timp, asta e cheia succesului, să ai studiu de fezabilitate, să ai DALI-ul (n. red. - documentația de avizare a lucrărilor de intervenție) făcut. Totul-totul pregătit și atunci, cum s-a deschis ușa, să ai dosarul acolo, pentru că multe din axe sunt competitive, primul venit-primul servit”, spune primarul.

Viitoarele proiecte ar putea viza nu doar municipiul Caracal, ci întreaga zonă, județul Olt, deși cu o istorie bogată și cu obiective cu adevărat de interes, neavând, la acest moment, o strategie de promovare turistică.

„Sunt bani acum pentru circuite pe bicicletă, piste de biciclete. Și atunci de ce n-am face noi un traseu turistic plecând de la Sucidava, la Vădastra, la Caracal, Romula, Cezieni, Iancu Jianu, Călui...? Oltenia nu a fost deloc promovată pe turism. Putem să dezvoltăm asemenea circuite”, a mai spus Doldurea.

Există un plan chiar și pentru „minunile” care au făcut Caracalul celebru, însă proiectul, unul care va surprinde, ar urma să fie pus în practică în 2025, a mai spus primarul.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite