Candidatul PSD Emil Moţ, pus la zid de reprezentanţii romilor: „Vă solicităm  scuze publice cu privire la expresia «ţigănisme»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Moţ nu a oferit până acum un răspuns FOTO: Adevărul
Emil Moţ nu a oferit până acum un răspuns FOTO: Adevărul

Grupul Local de Iniţiativă Slatina, un ONG reprezentând comunitatea romă, care în 25 mai a organizat o dezbatere publică avându-i invitaţi pe candidaţii la funcţia de primar al Slatinei, solicită public scuze din partea candidatului PSD, Emil Moţ, care, potrivit unui articol din presa locală, şi-ar fi motivat absenţa de la eveniment spunând că nu participă la „ţigănisme“.

La şase zile de la evenimentul organizat de Grupul de Iniţiativă Local Slatina, un ONG înfiinţat în 2013 care militează pentru rezolvarea problemelor cetăţenilor de etnie romă, a postat în 31 mai, pe pagina de Facebook / Grupul De Iniţiativă Slatina, o scrisoare deschisă adresată preşedintelui PSD Olt - Paul Stănescu şi preşedintelui PSD - Liviu Dragnea, prin care le solicită o reacţie cu privire la presupusa afirmaţie a candidatului PSD la funcţia de primar al Slatinei, Emil Moţ.

Acesta a lipsit în 25 mai de la acţiunea ONG-ului, din cei nouă candidaţi nerăspunzând invitaţiei reprezentanţii PSD, UNPR şi PMP. Ulterior, pe un site al unei publicaţii locale a apărut un articol în cuprinsul căruia se face referire la o presupusă afirmaţie a lui Moţ. Acesta ar fi răspuns unui alegător că a lipsit de la întâlnirea cu reprezenaţii romilor pentru că nu se prezintă la „ţigănisme“.

„Domnul Emil Moţ (candidat PSD) a explicat că nu participă la dezbatere pe motiv că nu dă curs la «ţigănisme» şi că are altă treabă (conform articolului „Emil Moţ bun de măritat! Calcă, găteşte şi spală! “ publicat online în data de 26 mai“).

În accepţiunea noastră, expresia «ţigănism» contribuie la perpetuarea unor stereotipuri cu privire la comunitatea de romi, ţigănism fiind derivat de la verbul „a se ţigăni“ (ţigănesc, vb. IV. Refl. A insista mult pentru a obţine ceva; a cere ceva cu încăpăţânare; p. ext. a se târgui, a se tocmi îndelung. – Dinţigan, conform DEX 2009.) Vă asigurăm că dezbaterea organizată de noi nu a fost o ţigăneală, ci am dezbătut probleme reale ale comunităţii de romi din Slatina (care reprezintă aproximativ 7% din totalul populaţiei Slatinei), probleme pe care candidatul PSD la Primăriea municipiului Slatina a decis să le ignore.

Considerăm că votul unui etnic român cântăreşte la fel de mult ca al unui cetăţean nerom. În acelaşi timp, comunitatea de romi trebuie să devină un partener de dialog pentru autoritatea publică astfel încât decalajele dintre romi şi români să fie reduse.

Vă solicităm să oferiţi un punct de vedere public şi scuze publice  cu privire la expresia „ţigănisme“ utilizată în articolul citat“, transmit reprezentanţii romilor în scrisoarea deschisă, la finalul căreia apar 66 de nume ale susţinătorilor acestei forme de protest, scrisoare pe care au transmis-o şi presei.

„Nu am ce reacţie să am, n-am spus aşa ceva!“

Candidatul PSD Emil Moţ a răspuns într-un târziu apelurilor telefonice, declarând pentru Adevărul că sunt simple răutăţi de campanie şi că nu a avut o reacţie pe temă pentru motivul simplu că nu a folosit expresia la care se face referire: „Mi-au trimis şi mie acea scrisoare, dar nu am ce reacţie să am, pentru că eu nu am spus niciodată aşa ceva. Acum ce să mai cred decât că e o răutate din partea dumnealor, dacă se iau după ce scrie o publicaţie care nici nu ştiu dacă există. N-am spus cuvintele astea!“, a reacţionat Moţ, precizând de asemenea că şi-a rugat staff-ul de campanie să sune şi să anunţe, în ziua în care a fost programată dezbaterea, că nu poate participa, pentru că are alt program. „Acest lucru îl pot dovedi cu lista de apeluri, dar nu vreau să facem din asta altceva“, a mai spus Moţ.

Citiţi şi: 

VIDEO Romii cu problemele, candidaţii cu discursul. Candidat la Primăria Slatina: „Vă promitem, din patru-n patru ani, că vă dăm şi aer să respiraţi“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite