Când trebuie plantaţi pomii în livadă. Cea mai mare greşeală pe care o fac amatorii, în opinia specialiştilor în horticultură
0Primăvara, deşi capricioasă, ca cea pe care tocmai o traversăm, este momentul ideal pentru a planta pomii în livadă. Ce greşeli să nu facem.
Toamna şi primăvara sunt momentele potrivite pentru a planta în grădină pomii la care am visat de multă vreme. Dacă toamna perioada propice se încheie doar atunci când temperaturile de afară nu ne mai permit să săpăm gropile necesare, pământul fiind îngheţat, sezonul de plantat începe primăvara devreme şi se încheie, ne spune inginerul horticol Mihail Pârşan, pe la mijlocul lunii aprilie, când pomii pornesc serios în vegetaţie, iar riscul de „a nu se mai prinde“ creşte.
„Tehnologia de plantare presupune o discuţie foarte vastă. În funcţie de spaţiul pe care îl avem la dispoziţie, de cum vrem să dirijăm coroana, se stabileşte şi distanţa de plantare“, a precizat specialistul, precizând că în grădinile mici putem planta pomii şi la doar un metru unul de celălalt, intervenind ulterior cu lucrări la aranjarea coroanei, dar şi la patru metri şi chiar mai mult distanţă.
Cea mai mare greşeală, consideră specialistul, pe care o putem face atunci când vrem să plantăm un pom este aceea de a procura materialul săditor din pieţe, târguri şi altfel de spaţii în care nu există condiţii propice pentru menţinerea în stare bună a puieţilor.
Rădăcinile au nevoie de o anumită umiditate, iar odată extrase din stratul protector se pot repede deshidrata, astfel că există riscul să ajungem acasă cu un pom care nu mai are nicio şansă să devină pomul roditor pe care ni-l dorim.
Un alt risc atunci când cumpărăm de oriunde este acela de a primi altceva decât am dorit. „Întrebi dacă are nu ştiu ce soi şi-ţi spune: «Am de toate!». Şi aştepţi şi tot aştepţi să rodească, şi fie este altceva, fie nu mai rodeşte niciodată, ţi-a vândut nu ştiu ce arbust“, a mai spus inginerul horticol, insistând ca materialul săditor să-l cumpărăm de la persoane avizate, direct din pepinieră, chiar dacă, optând pentru achiziţia din alte spaţii, ni se oferă inclusiv documente.
Uneori obţinem chiar un preţ bun, şi ni se poate părea tentant să acceptăm oferta, însă preţul mic este de fapt indiciul că pomul respectiv are puţine şanse să prindă rădăcini în grădina noastră. „Oamenii sunt încântaţi de preţ, iar când ajung acasă...“, a remarcat inginerul cu o experienţă de peste 40 de ani.
Tot la pornirea în vegetaţie, în primăvară, pomii au nevoie şi de tratamente specifice, pentru a-i feri de boli şi dăunători. Un bun specialist ne va indica încă de la achiziţionarea materialului săditor produsele necesare. Tot acum se efectuează şi lucrările de toaletare a coroanei, un pom având nevoie de 3-4 ani pentru a-şi forma coroana.