Câinele, noul membru al familiei. Cum procedăm: „Numele ales e bine să fie scurt şi să se termine în consoană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A întreţine un animal de companie este o bucurie, dar şi o mare responsabilitate FOTO: arhiva
A întreţine un animal de companie este o bucurie, dar şi o mare responsabilitate FOTO: arhiva

Bucuria de a avea un animal de companie este de nedescris, la orice vârstă, doar că noul membru al familiei vine la pachet cu o grămadă de lucruri la care, poate, nu v-aţi gândit.

Copiii se bucură cel mai mult atunci când părinţii cedează în sfârşit şi acceptă în locuinţă un animal de companie. Doar că a creşte un câine nu e o treabă atât de simplă pe cât s-ar putea crede, cu toate sfaturile pe care le putem descoperi pe Internet. De la hrana specială şi cum o alegem şi până la amănuntul aparent banal de a-i găsi un nume, toate au importanţa lor. Am încercat să risipim o parte din întrebări consultându-l pe medicul veterinar Ştefan Dinu, recunoscut pentru priceperea şi dragostea cu care îngrijeşte animalele.

Primul gest – vizita obligatorie la medic

Indiferent de vârsta animalului, însă cu atât mai mult dacă acesta este un pui, ar trebui să ne gândim prima dată să facem vizita la medicul veterinar, cel care îl va evalua şi va stabili de ce tratamente are nevoie, ne va indica tipul de hrană şi ne va da sfaturi avizate. „Doar medicul stabileşte schema de vaccinare, pentru că, deşi există şi o patologie comună, sunt vaccinuri anume care se administrează în funcţie de zonă. Ceva se administrează la Tulcea, altceva la Oradea“, spune medicul veterinar Ştefan Dinu.

Primul vaccin puiuţul îl va primi la 5-6 săptămâni. Dacă mama a fost, la rândul ei, vaccinată corespunzător, şansele puiului de a avea o sănătate bună cresc considerabil. Tot ce a avut mama mai bun a transmis puilor prin lapte, colostrul, primul lapte, fiind cel mai bun medicament.

„Este foarte important să aibă tot timpul apă“

Dacă puiul ajunge în noua familie la o vârstă foarte mică, va avea nevoie, cel mai probabil, mai întâi de lapte, iar medicii recomandă laptele praf. Va mânca la început de 3-4 ori pe zi, ajungând la câteva luni la două mese pe zi.
Hrana trebuie să fie potrivită vârstei şi taliei animalului. „Recomand să nu i se dea oase şi resturi alimentare, sub nicio formă. Dacă primeşte o alimentaţie normală, nu are nevoie, eventualele probleme cu dentiţia apar foarte-foarte târziu“, spune medicul.

Un alt fapt care trebuie avut în vedere este acela că micul nostru camarad va alege, dacă îi dăm de ales, hrana umedă, mai gustoasă, mai uşor de consumat, în detrimentul celei uscate. „Chiar şi atunci când îi amestecăm, să zicem, hrana, o va mânca mai întâi pe cea umedă“, spune medicul. Foarte important este, însă, să-i asigurăm tot timpul apa. Mare grijă, mai avertizează medicul, atunci când folosim pentru a spăla vasele speciale ale câinelui detergenţi de tot felul, care pot fi nocivi. De fiecare dată va trebui să clătim foarte-foarte bine, pentru a îndepărta complet urmele de detergent.

„Este ca un copil. Trebuie disciplinat“

Nici demersul de a obişnui patrupedul să-şi facă nevoile într-un singur loc sau afară nu este uşor, ci necesită multă răbdare. „Este asemeni unui copil, trebuie disciplinat. Trebuie să aibă în casă un loc al lui, eu, personal, nu sunt de acord ca animalul să doarmă în pat cu stăpânul, spre exemplu. Va avea locul lui, există aşternuturi speciale în comerţ, şi nu mai are nevoie de nimic altceva, temperatura din casă este de ajuns. Trebuie să aibă locul lui şi trebuie obişnuit de foarte mic să meargă afară pentru a-şi face nevoile. Cu răbdare se face totul, însă odată obişnuit, nu va mai face altfel. Am avut la cabinet, la un moment dat, un câine pe care, după operaţie, l-am transferat într-o cameră specială. Şi după o vreme avea o atitudine chinuită, cumva. Asistenta a crezut că din cauza operaţiei. I-am spus să-l scoată şi aşa a făcut. După ce şi-a făcut nevoile, pentru că era obişnuit să facă asta afară, s-a schimbat total comportamentul“, povesteşte medicul.

Câinii pot fi obişnuiţi, de asemenea, să-şi facă nevoile într-un loc special din casă, pe care l-am stabilit. Există aşternuturi absorbante, uşor de schimbat, care  pot fi folosite în acest scop.
Pentru a-i determina reflexul de a urina îl putem mângâia blând pe spate, aproape de codiţă, ne sfătuiesc de asemenea iubitorii de animale care au trecut prin astfel de experienţe.

Pentru a-l disciplina, indiferent că e vorba de a-şi face nevoile, sau de a-i atrage atenţia atunci când dă totul peste cap prin casă, când roade lucruri etc., e important ca de la început să alegem, spune medicul, un nume scurt, care să se termine, de preferinţă, cu o consoană, pentru a ne spori autoritatea atunci când îl apelăm.

Un alt aspect care nu trebuie neglijat este toaleta câinelui. „Pisicile îşi fac singure toaleta, câinii nu, iar acest aspect trebuie reţinut. În magazinele specializate există produse de tot felul. La nevoie se poate folosi şi un pieptăn sau o perie obişnuită. Câinele trebuie şi spălat, deşi nu foarte des“, spune medicul.

Grijă deosebită, spune Cecilia Romaniuc, iubitor de animale, trebuie avută şi afară. „Puii au un comportament imprevizibil. Ca şi copiii, nu conştientizează pericolul. De la vârsta la care îi putem pune lesă este recomandabil să folosim o lesă reglabilă, care să-i ofere libertatea necesară, dar să ne permită să-l şi controlăm. Pot ieşi foarte uşor în stradă, spre exemplu“, spune Romaniuc, recomandându-ne să stabilim câinilor un program cât mai strict, atât de ieşit afară (de două ori pe zi), cât şi de masă.

CITIŢI ŞI: Cum alegem câinele perfect. Veterinar: „Înainte de a face pasul, trebuie să te cunoşti pe tine“

Veterinarul care a salvat oi, berze şi o maimuţă: „Mi-aş fi făcut tot cu suflet meseria şi dacă aş fi fost pictor sau tâmplar“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite