Adolescentul care a fugit de la asistentul maternal, „copil-problemă“ pentru propriul părinte. „Vrea libertate“

0
0
Adolescentul de 13 ani le-a spus adulţilor din viaţa sa că vrea să fie liber FOTO: arhiva/Pixabay
Adolescentul de 13 ani le-a spus adulţilor din viaţa sa că vrea să fie liber FOTO: arhiva/Pixabay

Băiatul de 13 ani din Olt care a fugit, sâmbătă, 15 ianuarie 2022, din casa asistentului maternal a petrecut patru ani, alături de sora sa, la un alt asistent. Cu trei ani în urmă, tatăl a solicitat reintegrarea în familie. Fata s-a adaptat, băiatul - nu.

Viorel, băiatul găsit după ore de căutări într-o casă părăsită, a fost îngrjit vreme de patru ani în familia unui asistent maternal. Părinţii biologici s-au despărţit, mama a plecat, iar tatăl, copleşit, i-a lăsat pe cei doi copii, o fată în vârstă de 4 ani şi un băiat de 6 ani, în grija DGASPC. 

Adolescentul rebel de astăzi şi sora lui cu doi ani mai mică au stat vreme de patru ani în familia unui asistent maternal, fără ca acesta din urmă să raporteze vreo problemă (surse din apropierea anchetei vorbeau ieri de mai multe plecări ale băiatului „şi de la alţi asistenţi maternali“). 

Cu trei ani în urmă, tatăl copiilor a solicitat reintegrarea în familia naturală, iar DGASPC, după îndeplinirea tuturor procedurilor, a dispus ca cei doi să stea alături de tată. 

Fata s-a adaptat la noua situaţie, băiatul, în schimb, nu - spun reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Generală şi Protecţia Copilului Olt, contactaţi de „Adevărul“.

Informaţia privind plecările voluntare de la domiciliu este reală, spun reprezentanţii DGASPC Olt, însă adolescentul ar fi plecat de mai multe ori de la locuinţa tatălui, nu de la asistentul maternal. 

Tatăl a solicitat în cele din urmă ajutorul funcţionarilor specializaţi din primăria localităţii de domiciliu, dar şi pe cel al specialiştilor DGASPC. S-a propus consilierea, însă tatăl a recunoscut că nu mai are soluţii pentru a îmbunătăţi comunicarea cu fiul său şi a gestiona relaţia tensionată. Aşa a ajuns adolescentul din nou în sistem, cu trei luni în urmă. A stat mai întâi în centrul pentru primire minori în regim de urgenţă, iar de doar câteva zile se afla în grija asistentului maternal din Scorniceşti care a anunţat dispariţia. 

„Spune că vrea libertate, de asta ar fi plecat“, au dezvăluit reprezentanţii DGASPC, în grija cărora adolescentul va rămâne în continuare. 

Statisticile arată că în ultimii ani a crescut constant numărul adolescenţilor şi tinerilor care nu mai reuşesc să comunice cu părinţii lor şi aleg să fugă de acasă. Dispariţiile sunt anunţate la Poliţie, tinerii sunt readuşi în familie, sau se întorc singuri, însă sunt şi cazuri, şi nu puţine, în care fie părinţii se declară depăşiţi, fie copiii refuză să mai stea alături de părinţii lor, şi ajung în grija DGASPC pe perioade scurte sau, din contră, pentru ani de zile.

Vă recomandăm să citiţi şi

Unde a fost găsit adolescentul din Olt dispărut din casa asistentului maternal. Motivul plecării, îngrijorător

O copilă de 15 ani s-a prăbuşit de la etajul trei al unui bloc din Piteşti

Slatina


Ultimele știri
Cele mai citite