Un bărbat s-a judecat cinci ani cu Primăria din Sibiu pentru o Dacie 1310. De ce a cerut despăgubiri
0Un bărbat s-a judecat timp de cinci ani cu Primăria Sibiu care i-a confiscat mașina, o Dacia 1310, pe motiv că ar fi abandonat-o. Sibianul a cerut municipalității despăgubiri de 26.500 de lei, dar a primit o sumă mult mai mică.
Mașina a fost dusă la fier vechi alături de alte 40 de autoturisme considerate de Primăria Sibiu abandonate sau fără stăpân, potrivit publicației Turnul Sfatului.
Procesul, încheiat săptămâna trecută, a avut drept punct de pornire o somație lipită pe parbrizul Daciei 1310 acum șase ani, când angajații Domeniului public au identificat-o într-o parcare din zona pieței Dragoner.
Reprezentanții municipalității au arătat în instanță că mașina era într-o evidentă „stare de degradare”, și că, din acest motiv, au lipit pe parbriz o somație prin care cereau ca mașina să fie ridicată de pe domeniul public în termen de zece zile.
„Au tras concluzia existenţei unei intenții neechivoce a proprietarului sau a deținătorului legal de a renunța la exercitarea drepturilor sale asupra vehiculului”, au susținut reprezentanții Primăriei Sibiu, în fața instanței.
Mașina nu a fost ridicată, așa că proprietarului, identificat în persoana lui Ioan Chirilă, i-a fost trimisă o scrisoare prin care era somat ca, în termen de cinci zile de la primire, să mute mașina. Scrisoarea nu a ajuns la destinatar, iar angajații Primăriei s-au dus să lipească somația pe ușa sibianului. Se întâmpla pe 25 februarie 2019.
La fier vechi, după un an și opt luni
Reprezentanții Domeniului public au început procedurile pentru inventarierea, expertizarea, ridicarea și transportul autovehiculului în depozitul unde sunt aduse mașinile parcate neregulamentar. Toate aceste demersuri au durat șapte luni. Pe 25 februarie 2019, Dacia 1310 a fost ridicată.
La începutul lunii decembrie 2019, proprietarului i-a fost trimisă o nouă scrisoare recomandată în care a fost informat cu privire la decizie. A semnat confirmarea de primire, iar la câteva zile a intentat proces Primăriei, arătând că i-a fost încălcat dreptul la proprietate și a cerut anularea actelor care au dus la ridicarea mașinii sale.
„Așa am aflat de termen”
Procesul a fost unul de durată: sibianului i-a fost anulată, în primă fază, cererea de chemare în judecată, sub motiv că achitase doar 10 lei pentru taxă judiciară de timbru, fără să mai completeze cu alți 30 de lei calculați de instanță.
Acțiunea în instanță s-a poticnit apoi pe motiv de citare: la primul termen la care s-a prezentat, în 22 februarie 2020, Ioan Chirilă a arătat că a ajuns nu pentru că a primit citație, ci pentru că l-au sunat cu o seară înainte cei de la Primărie, să-l convingă să renunțe la proces.
„Așa am aflat de termen”, a descris Chirilă în fața instanței.
De-a lungul celor 18 termene de judecată, bărbatul a arătat în fața instanței că nu și-a abandonat mașina și că, din motive medicale, nu a mai putut să o folosească. Omul a mai explicat că cineva i-a lovit mașina în parcare, dar făptașul nu a fost găsit, iar el nu a mai avut bani de reparații.
Proprietarul a descris instanței o altă desfășurare a lucrurilor: după ce pe parbriz i-a fost lipită, în octombrie 2018, prima somație, el și-a mutat mașina „din locul în care era considerată abandonată, într-o curte privată”.
E demonstrat că mașina i-a fost ridicată de către reprezentanții Primăriei de pe strada Argintarilor, fapt pe care reprezentanții Primăriei au omis să-l mai consemneze în actele întocmite.
Lipsea o informare
Sibianul a invocat lipsa unui act administrativ: înainte ca primarul Astrid Fodor să semneze dispoziția de trecere a mașinii în proprietatea privată a Sibiului, Chirilă ar fi trebuit înștiințat că mașina i-a fost ridicată, potrivit Turnul Sfatului.
Magistrații au decis în cele din urmă plata către proprietarul mașinii a 7.500 lei cu titlul de despăgubiri și anularea amenzii aplicate de primărie. Primăria Sibiu trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 750 de lei.