Sibiu: Cursurile de recalificare, salvarea şomerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rămaşi fără serviciu sau pentru că au absolvit o şcoală fără prea multe perspective de viitor, tot mai mulţi sibieni îşi pun speranţa în cursurile de recalificare organizate Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Sibiu. Bugetul alocat de AJOFM Sibiu pentru cursuri, în 2010, este de 214.000 de lei.

Nu mai puţin de 600 de persoane s-au înscris, până în prezent, pe listele agenţiei, pentru unul din cursurile care vor începe în luna aprilie, iar lista este în continuare deschisă. Cele mai multe cereri au fost depuse pentru calificările de operator introducere date, ospătar sau frizer. Oamenii care apelează la această soluţie spun că recalificarea poate fi una dintre cele mai bune soluţii ale momentului.  „ Am lucrat 12 ani ca gestionară la o firmă din Sibiu, însă anul trecut, din cauza crizei, s-au redus mai multe posturi şi am fost disponibilizată. De atunci, mi-am depus zeci de CV-uri, dar nimeni nu mai angajează în perioada asta, iar acum m-am înscris la cursul de frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist, pentru că îmi place domeniul şi aici încă este cerere. În plus, o să am o diplomă în plus, nu se ştie niciodată când voi avea nevoie de ea“, ne-a spus Monica Ocneriu, în vârstă de 50 de ani.

Buget de criză
Anul acesta, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Sibiu dispune de un buget de 214.000 de lei pentru recalificarea şomerilor. Deşi suma este cu 54.000 de lei mai mare decât anul trecut, fondurile sunt destul de mici, raportat la numărul de şomeri înregistraţi în judeţ la acest moment. „ Anul trecut,  în luna februarie, în Sibiu erau înregistraţi 7.418 de şomeri şi au fost alocaţi 160.000 de lei pentru cursurile de recalificare, iar în acest moment, avem 15.965 de şomeri. Noi ne-am propus să cuprindem minim 800 şomeri, la cursurile de anul acesta“, ne-a spus Ovidiu Ogrean, purtător de cuvânt al AJOFM Sibiu.

Aproape 300 s-au angajat anul trecut
Sibienii care vor să se recalifice pot opta pentru una din cele 11 oferte puse la bătaie de Centrul de Formare Profesională a Adulţilor. În plus, datorită cererii foarte mari pe piaţa muncii, AJOFM Sibiu este în curs de atestare a cursurilor de comunicare în limba germană, inspector resurse umane sau operator pe maşini cu comandă numerică. În anul 2009, cursurile de recalificare organizate la Sibiu au fost urmate de 528 de şomeri, cei mai mulţi optând pentru specializarea de operator calculator sau lucrător în comerţ, iar dintre acesţia 285  au fost încadraţi în muncă.

Acte necesare pentru înscrierea la cursuri
Înscrierea la cursurile de reclaificare se face pe baza cărţii de identitate, a certificatului de naştere şi de căsătorie, a actului de studii , a unei adeverinţe care să ateste capacitatea solicitantului de a ocupa o anumită meserie, precum şi o recomandare, în original, din partea centrului de informare şi consiliere profesională din Sibiu.


Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite