Şefii Protecţiei Copilului Sibiu, despre participarea celor mici la proteste: „Ar fi contrar libertăţii de întrunire paşnică dacă le-ar fi îngrădit acest drept“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La protestele de la Sibiu au venit însoţiţi de copiii lor inclusiv angajaţi ai Protecţiei Copilului FOTO Silvana Armat
La protestele de la Sibiu au venit însoţiţi de copiii lor inclusiv angajaţi ai Protecţiei Copilului FOTO Silvana Armat

Prima reacţie oficială clară emisă în România pe tema participării copiilor, alături de părinţi, la protestele din ultimele zile vine de la Sibiu. Oficialii Direcţiei de Asistenţă Socială de aici au arătat că, în contextul unor proteste paşnice, a ţinut de alegerea părinţilor dacă să fie însoţiţi de copii sau nu.

Punctul de vedere al Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţie a copilului porneşte de la inventarierea tuturor normelor legale care fac referire la protecţia copilului şi care au legătură cu formele de manifestare la care minorii au asistat în ultimele zile. Sunt aduse în discuţie de la Convenţia cu privire la drepturile copilului, adoptată de ONU în 1989, la legile speciale din România pe acest subiect şi până la prevederile din Constituţia României.

”Legea fundamentală a României, prevede la art.49 alin 3): «exploatarea minorilor, folosirea lor în activităţi care le-ar dăuna sănătăţii, moralităţii sau care le-ar pune în primejdie viaţa ori dezvoltarea normal sunt interzise». Iar la alin 5), Constituţia prevede faptul că «autorităţile publice au obligaţia să contribuie la asigurarea condiţiilor pentru participarea liberă a tinerilor la viaţa politică, social, economic, cultural şi sportivă a ţării»”, arată Laura Vîlsan.

”Copiii puteau participa”

Punctul de vedere al DGASPC Sibiu a fost emis după ce instituţia a primit două sesizări de la persoane fizice, pe subiectul participării minorilor la manifestaţiile din stradă. Laura Vîlsan, însă, invocă faptul că aceste proteste au avut un caracter paşnic. ”Deoarece protestele se desfăşurau în locuri publice şi oricine, inclusiv copiii puteau participa la acestea, opinăm că participarea copiilor la astfel de evenimente constituie, mai degrabă, o chestiune de alegere personală a părinţilor care au dreptul să decidă dacă permit copiilor lor să-i însoţească la proteste şi ar fi contrar libertăţii de întrunire paşnică dacă le-ar fi îngrădit acest drept”, arată Laura Vîlsan (foto jos).

laura vilsan director dgaspc Sibiu foto Silvana Armat

Directorul general al DGASPC Sibiu aminteşte, însă, că părinţii sunt obligaţi să asigure copiilor o viaţă familială sănătoasă şi un ”echilibru socioafectiv”. În caz contrar, instituţiile statului vor interveni, mai arată directoarea generală. ”Specialiştii DGASPC Sibiu nu vor ezita nicio secundă să acţioneze conform competenţelor conferite de lege, în toate cazurile în care avem suspiciuni privind neglijarea, exploatarea sau abuzarea unui minor”, adaugă Laura Vîlsan.

Potrivit ei, cele două sesizări transmise instituţiei vor fi rezolvate în spiritul punctului de vedere mai sus amintit. Merită remarcat faptul că  la protestele din Sibiu au participat alături de copiii lor mai mulţi angajaţi ai structurilor care formează DGASPC Sibiu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite