Prima daună totală pentru inundaţii, plătită unui avrigean: 20.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale a plătit, la Avrig, în judeţul Sibiu, prima daună totală, în valoare de 20.000 de euro. Poliţa de asigurare obligatorie a fost încheiată pentru o locuinţă de tip A, situată pe Valea Avrigului. Despăgubirea a fost plătită ca urmare a distrugerii totale a locuinţei în urma inundaţiei produse în localitatea Avrig în data de 10 spre 11 iunie 2011.

CITEŞTE ŞI:

Construcţiile ilegale inundate pe Valea Avrigului rămân nedespăgubite

Compania care a vândut poliţa de asigurare în numele PAID şi care s-a ocupat de instrumentarea dosarului de daună este Credit Europe Asigurări.

"Despagubirea acordata de PAID pentru dauna totala de la Avrig vine sa sublinieze faptul ca riscurile de dezastre la care este supusă România pot fi gestionate, iar sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor reprezinta un instrument important si sigur in reducerea gradului de expunere a populației la aceste riscuri", a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea.

Inundatia produsa pe valea raului Avrig in data de 10/11 iunie a afectat cinci locuinte, dintre care doua au fost distruse in totalitate. Una dintre aceste doua locuinte era asigurata printr-o polita obligatorie, pentru care PAID a achitat despagubirea in valoare de 20.000 de euro. Locuinta a fost construita in anul 1995 si avea toate autorizatiile necesare. Potrivit celor inscrise in dosarul de dauna si declaratiilor reprezentantilor Primariei Avrig, proprietarul nu va mai putea reconstrui locuinta in aceeasi zona, care este expusa riscului de inundatii.

"Riscul de inundaţii s-a transformat în certitudine, în România ultimilor ani. Nu ne mai punem problema dacă vom avea inundaţii, ci când anume se vor produce acestea. Cred, în continuare, că principalul obstacol în dezvoltarea portofoliului PAID constă în asimilarea poliţei de asigurare cu sancţiunile prevăzute de legislaţie. Scopul Legii 260/2008 este protejarea locuinţelor împotriva celor trei riscuri de catastrofe naturale şi nicidecum sancţiunile ce vor fi aplicate neasiguraţilor", a subliniat directorul general al PAID, Marius Bulugea.

Majoritatea proprietarilor de locuinte aşteaptă termenul de aplicare a sancţiunilor pentru a se asigura, fara a lua in calcul ca unul dintre cele trei riscuri s-ar putea produce inainte de această dată.

„În zonele cu expunere mare la diverse riscuri, această asigurare este privită în continuare ca o taxă și nu ca un instrument de protecție. Mizăm pe sprijinul autorităților locale în demersul nostru de popularizare a poliței PAD, pentru că obiectivul este comun – degrevarea bugetului de stat și a bugetelor locale de cheltuieli semnificative în cazul unui dezastru”, a precizat Marius Bulugea.

În orasul Avrig sunt 5.979 de locuinte, insa polite PAD au fost incheiate doar pentru 201 dintre acestea.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite