Presupusul deţinut politic Ioan Muntean, despre întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis: „PSD s-a folosit de mine? Şi eu de ei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Muntean le-a arătat jurnaliştilor conţinutul mapei roşii cu însemnele PSD FOTO: Turnul Sfatului
Ioan Muntean le-a arătat jurnaliştilor conţinutul mapei roşii cu însemnele PSD FOTO: Turnul Sfatului

PSD a trimis la întâlnirea avută cu şeful statului, la finalul săptămânii trecute, doi presupuşi deţinuţi politici, pe Ioan Muntean şi Iancu Marin, ambii contestaţi de CNSAS. Cei doi au fost însoţiţi la Cotroceni de deputatul PSD Eugen Nicolicea.

Prezentaţi de principalul partid aflat la guvernare drept foşti deţinuţi politici, Marin şi Muntean au fost contestaţi zilele trecute de CNSAS. De altfel, CNSAS a solicitat în 2009, în justiţie, constatarea calităţii de fost colaborator al Securităţii comuniste pentru Iancu Marin, unul dintre cei doi foşti deţinuţi politici trimişi de PSD la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis convocate pe tema referendumului. În final, instanţa a respins solicitarea CNSAS.

Contestat este şi Ioan Muntean. Recent, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici (AFDP) Sibiu a transmis, prin vocea secretarului său, Ioan Fedicu, că legitimaţia lui Ion Muntean ar fi fost eliberată în fals, scrie Turnul Sfatului.

Potrivit jurnaliştilor de la Turnul Sfatului, Fedicu susţine că s-a întâlnit în urmă cu trei săptămâni cu Muntean, care s-ar fi întors recent în ţară, după ce a petrecut 30 de ani în SUA. Muntean l-ar fi rugat să-i reînnoiască legitimaţia de deţinut politic, iar secretarul asociaţiei a descoperit că vechea legitimaţie a lui Ioan Muntean a fost emisă în 1992, fără să existe o hotărâre a Casei judeţene de pensii. 

„Legitimaţia aceea din 1992 a fost eliberată în fals. Nu ştiu de ce fostul secretar i-a eliberat aşa ceva fără o hotărâre a Casei de pensii. Am verificat, totodată, şi în evidenţele pe care Casa judeţeană de pensii ni le comunică, evidenţele cu sibienii care primesc acea indemnizaţie specială pentru calitatea de fost deţinut politic. Nici acolo nu apare vreun Ioan Muntean“, a declarat secretarul AFDP.

Cine este Ioan Muntean

Ioan Muntean (73 de ani) s-a născit la Răscruci, judeţul Sibiu. A fost condamnat, în acte, la opt ani de închisoare în vara anului 1980, ca infractor de drept comun. Muntean a fost judecat şi condamnat după ce a fost legitimat în zona localităţii Oraviţa de către un grănicer, căruia i s-a părut suspect. Pe drumul spre interogatoriu, Muntean ar fi sărit asupra grănicerului pe care l-ar fi bătut şi i-ar fi furat arma şi muniţia, după care ar fi fugit. A fost prins, însă, câteva ore mai târziu, iar apoi a apărut în faţa Tribunalului militar Timişoara, care a dat sentinţa pe care Ioan Muntean o contestă şi azi. „Eu nu vreau să mă duc cu povara asta în mormânt. Eu nu am dezarmat grănicerul. A fost o înscenare, deoarece pe vremea aceea nu mai puteai fi condamnat pe motive politice şi erai obligat să recunoşti infracţiuni de drept comun, înscenări. Şi pentru ca eu să accept o astfel de condamnare am fost bătut crunt, am fost ars cu fierul de călcat pe mâini, după care mi s-a spus: «ori la puşcărie, ori în mormânt». Am ales puşcăria“, a spus Muntean, potrivit publicaţiei Turnul Sfatului.

Recent, el a apărut la postul de televiziune Antena 3, unde şi-a prezentat versiunea. Apoi, a devenit unul dintre apropiaţii PSD, lucru care a devenit şi mai evident la finele săptămânii trecute, când a reprezentat acest partid la discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis. 

I-a plăcut de Iohannis

Ioan Muntean a discutat şi despre întâlnirea avută cu şeful statului. A ţinut să infirme faptul că deputatul Nicolicea ar fi fost dat afară de la consultări de către Iohannis şi a recunoscut că a fost impresionat de preşedinte. Apoi, Muntean i-a solicitat şefului statului să-l demită pe procurorul general Augustin Lazăr, omul pe care îl consideră vinovat pentru faptul că a fost închis.

„I-am povestit ceea ce mi s-a întâmplat în penitenciar, deţinutul celălalt la fel, ne-a ascultat, chiar şi-a făcut timp pentru noi. După aceea chiar ne-a spus că a fost îngrozit ceea ce a auzit de la noi. Iar eu, sincer, aşa cum mă caracterizează oamenii pe mine, i-am cerut să îl revoce pe actualul procuror general Augustin Lazăr, să semneze decretul de revocare. La care mi-a răspuns că mai are vreo două săptămâni… Şi gata. Dar am rămas foarte plăcut impresionat de preşedintele Klaus Iohannis. Şi aş mai vrea să am ocazia să mai discut cu el, dar nu cred că se mai poate“, a declarat Muntean, conform Turnul Sfatului.

Acesta a mai afirmat că întâlnirea cu Iohannis nu a decurs chiar aşa cum ar fi dorit liderii PSD. „Nicolicea ne-a dat şi mie, şi celuilalt deţinut, câte foaie într-o mapă cu întrebarea pe care să i-o citim preşedintelui (întrebarea pe care cei de la PSD au propus-o pentru referendum – n.r.). Dar nici eu, nici celălalt deţinut nu am mai făcut acest lucru. Şi nici presei nu am citit-o. Staţi aşa, dacă vă interesează, vă dau eu foaia aceea, că mie nu îmi trebuie“, a continuat Muntean, după care le-a arătat jurnaliştilor conşinutul mapei roşii cu însemnele PSD. „Fraţi români, e normal ca la 30 de ani după căderea regimului opresiv comunist, foştii torţionari să fie promovaţi în funcţii gigantice de conducere?“, apare scrisă cu caractere mari, pe trei sferturi din pagină, întrebarea destinată de preşedintelui României.

„A dat” din „casa PSD-ului”

 Ioan Muntean le-a povestit jurnaliştilor sibieni şi cum a ajuns să facă parte din delegaţia PSD. A lăsat de înţeles că este conştient de faptul că PSD s-ar fi folosit de el, dar n-a ascuns că şi el şi-a văzut de propriile interese. „PSD s-a folosit de mine? Şi eu de ei”, a punctat acesta, după care a relatat cum au decurs întâlnirile cu liderii PSD.

„Mă pomenesc sunat de Olguţa Vasilescu. Şi mă roagă dacă ne putem întâlni la Bucureşti, că trimite maşină după mine. Am acceptat. Şi l-a trimis aici pe ministrul Trif. La Bucureşti, la partid, m-a aşteptat Codrin Ştefănescu, acolo era şi Eugen Nicolicea. Şi mă întreabă dacă vreau să fac parte din delegaţie, căci Liviu Dragnea nu vrea să meargă şi să merg eu împreună cu un alt deţinut politic. Am stat la Lido. A zis Codrin Ştefănescu că acolo trebuie… mi s-a dat atenţie mare. Aveau nevoie. Sunt conştient de lucrurile astea“, a mai afirmat Muntean.
 

Citeşte şi:

Cercetătorul CNSAS Mădălin Hodor: Acel Iancu Marin, „victima“ lui Augustin Lazăr, era de fapt informatorul „Călin F”

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite