Narcise sălbatice protejate prin lege, arate şi transformate în câmp agricol. Ministrul Mediului a cerut pedepsirea „exemplară“ a făptaşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poiana cu narcise sălbatice, înainte şi după lucrările agricole. FOTO: Turnul Sfatului
Poiana cu narcise sălbatice, înainte şi după lucrările agricole. FOTO: Turnul Sfatului

La finalul săptămânii trecute, în aria protejată Şuvara Saşilor au fost realizate lucrări de arătură care au distrus o bună parte din suprafaţa pe care creşteau până de curând narcise sălbatice, dar şi alte specii de plante protejate. Şuvara saşilor sau Poiana cu narcise, o zonă de aproximativ 20 de hectare, situată în judeţul Sibiu, între localităţile Tălmaciu şi Sadu, a fost declarată arie protejată încă din anul 1994.

O bună parte din poiană a fost făcută una cu pământul şi arată, anunţă Turnul Sfatului. Sursa citată notează că reprezentanţii unui impresionant număr de instituţii publice s-au deplasat în zona rezervaţiei Şuvara saşilor, pentru a inspecta situaţia lucrărilor agricole care au afectat suprafeţe pe care creşteau narcise sălbatice. În urma inspecţiei, autorităţile au apelat la proprietarul terenului să cedeze o parte din suprafaţă pentru plantele considerate importante, deoarece acestea au „migrat“ în afara ariei protejate. 

Culturi de bostan în locul plantelor protejate

Lucrările agricole au început încă de săpămâna trecută, la iniţiativa unui investitor privat, care a achiziţionat câteva zeci de hectare de teren în zonă. Autorităţile sibiene au descoperit că acesta intenţionează să înfiinţeze aici o cultură de bostani din ale căror seminţe este extras ulei. La discuţii au fost prezenţi şi membrii Administraţiei sitului Natura 2000 Frumoasa, din care face parte din 2000 şi aria rezervată Şuvara Saşilor, dar şi specialiştii Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Aceştia au concluzionat că situaţia ar mai putea fi remediată, însă, pentru asta, este însă nevoie de cooperare din partea investititorului, care ar trebui să cedeze o porţiune de teren. 

„Arăturile s-au făcut în extremitatea rezervaţiei. Noi acum câţiva ani am făcut propuneri de modificare a limitelor rezervaţiei, care nu ne-au fost aprobate. În momentul de faţă, speciile rare pentru care s-a înfiinţat această rezervaţie se află în zona arabilă. Sperăm să găsim înţelegere, să lăsăm zona să îşi revină, pentru că este puţin afectată, dar în următorii ani îşi va reveni. Este exact acea zonă pentru care am mai făcut demersuri de extindere şi pe care le vom continua. Sperăm să obţinem această bucată de teren care nu este foarte mare, dar care este foarte importantă din punct de vedere al biodiversităţii. Întâlnim multe specii perene, avem iris, patru specii de orhidee, narcise, gladiola. Sunt plante cu număr foarte mic la nivel de ţară“, a declarat Andreea Sursa, din partea Administraţiei sitului Natura 2000 Frumoasa, pentru Turnul Sfatului.

Specialiştii susţin că narcisele şi celelalte plante protejate din Şuvara Saişilor au început să „migreze“ în urma împăduririi naturale a terenurilor rezervaţiei chiar înspre terenurile care au fost recent arate şi pe care le-au solicitat a fi incluse în zona protejată. Solicitare nu a fost deocamdată aprobată.

Autorităţile vin cu altă versiune

Reprezentanţii autorităţilor susţin însă că hărţile invocate nu sunt corecte şi că, de fapt, zona de teren pe care creşteau florile şi care acum a fost arată nu se află în zona protejată.

„Ceea ce am putut să facem până în prezent verificări a fost zona pe care o vedeţi, cu două GPS-uri, unul al reprezentanţilor de a ANAMP, celălalt este al reprezentanţilor care au calitatea de administratori din partea CJ Alba. Concluzia e că, până în prezent, nu a fost intrat în perimetrul rezervaţiei“, a spus Constantin Dragomir, comisar şef al Gării de Mediu Sibiu. Reprezentanţii autorităţilor mai spun că au primit o promisiune din partea proprietarului terenului, care ar fi dispus să cedeze o porţiune din suprafaţă pentru narcisele sălbatice.

Cazul a ajuns şi pe masa ministrului Mediului

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a reacţionat la aflarea informaţiilor. Aceasta a anuţat că a cerut intervenţia imediată a Gărzii de Mediu şi spune că vVinovaţii trebuie să fie pedepsiţi. „Am cerut intervenţia imediată a Gărzii de Mediu! Vinovaţii trebuie să fie pedepsiţi exemplar! Sunt fapte ireparabile, pe care trebuie să le prevenim, stopăm, pedepsim, până nu este prea târziu! Mâine, până la ora 12.00, aştept informarea GNM!”, a scris ministrul, luni seara, pe pagina sa de Facebook.

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite