Judecătorii îi dau dreptate lui Potra în procesul cu IPJ Sibiu care i-a refuzat procurarea unei arme neletale

0
Publicat:

Curtea de Apel Alba Iulia a admis marţi recursul formulat de Horaţiu Potra într-o cauză privind eliberarea autorizaţiei de procurare a unei arme neletale cu destinaţia autoapărare. Instanța a obligat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sibiu „să reevalueze motivat atât în fapt, cât şi în drept” o cerere depusă de acesta în vara anului 2021.

Horațiu Potra. FOTO Facebook Horațiu Potra
Horațiu Potra. FOTO Facebook Horațiu Potra

Decizia este definitivă, potrivit Agerpres.

„Cu majoritate, admite recursul declarat de reclamantul Potra Horaţiu împotriva Sentinţei administrative nr. 119/2024, pronunţată de Tribunalul Sibiu - Secţia a II-a Civilă, de contencios administrativ şi fiscal, pe cale de consecinţă, casează în parte sentinţa administrativă recurată şi, rejudecând în limitele casării, admite în parte acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul Potra Horaţiu în contradictoriu cu pârâtul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu - Serviciul arme, explozivi, substanţe periculoase şi astfel: Anulează Adresa nr. 139979 din data de 23.09.2022 emisă de Serviciul arme, explozivi, substanţe periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu. Obligă autoritatea Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu - Serviciul arme, explozivi, substanţe periculoase ca în termen de cel mult 30 zile de la comunicarea prezentei decizii să reevalueze motivat atât în fapt cât şi în drept cererea reclamantului nr. 138074", se arată în soluţia  scurt. 

Curtea de Apel Alba Iulia a respins în rest acţiunea reclamantului şi obligă IPJ Sibiu să plătească lui Potra suma de 50 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată în recurs.

„Cu opinie separată, respinge recursul declarat de reclamantul Potra Horaţiu împotriva Sentinţei administrative nr. 119/2024, pronunţată de Tribunalul Sibiu - Secţia a II-a Civilă, de contencios administrativ şi fiscal", se mai arată în soluţie.

În primăvara anului 2024, Tribunalul Sibiu a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată formulată de Horaţiu Potra în contradictoriu cu IPJ Sibiu.

Cum a motivat IPJ Sibiu cererea de eliberare a autorizaţiei

În septembrie 2022, IPJ Sibiu i-a respins cererea de eliberare a autorizaţiei, motivând că nu ar fi îndeplinită condiţia prevăzută la art. 14 alin. (1) lit. f din Legea 295/2004, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv că acesta prezintă un pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor.

Horaţiu Potra a dat în judecată, în toamna lui 2022, IPJ Sibiu - Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, cerând instanţei să dispună anularea soluţiei IPJ prin care i-a fost respinsă cererea pentru eliberarea unei autorizaţii de procurare a unei arme neletale, precum şi obligarea Serviciului Arme Explozivi, Substanţe Periculoase să-i elibereze autorizaţia de procurare a unei arme neletale, cu destinaţia autoapărare.

Ce a contestat Horațiu Potra

Potra s-a arătat nemulţumit că în comunicarea prin care i s-a adus la cunoştinţă refuzul oferit, autoritatea emitentă „nu a expus şi motivele care au stat la baza soluţiei conferite", apreciind că actul atacat „prezintă un viciu formal fundamental sancţionabil cu anularea acestuia".

Potra a mai susţinut că în certificatul de cazier judiciar nu există nicio menţiune care să-l plaseze în evidenţa organelor competente ca fiind o persoană ce se situează în rândul acelora care reprezintă un pericol pentru ordinea publică.

Potrivit IPJ Sibiu, în iulie 2021, la nivelul Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase a fost înregistrată cererea prin care Potra a solicitat structurii eliberarea autorizaţiei de procurare a unei arme neletale, cu destinaţia autoapărare. Ca urmare a verificărilor efectuate în acest scop, serviciul specializat din cadrul IPJ Sibiu a emis avizul negativ, motivat de faptul că solicitantul nu ar îndeplini condiţiile prevăzute de art.14 alin. 1 lit. f din Legea nr. 295/2004 R privind regimul armelor şi muniţiilor, în sensul că acesta ar prezenta pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională viaţa şi integritatea corporală a persoanelor.

„Astfel, având în vedere informaţiile deţinute de către organele competente la nivelul I.P.J Sibiu, s-a constatat că reclamantul prezintă un real pericol pentru siguranţa publică având în vedere particularităţile antecedentelor sale penale, regăsite în Situaţia Generală a cazierului judiciar, document eliberat de către Serviciul Cazier Judiciar din cadrul I.P.J. Sibiu. Mai mult, potrivit datelor existente la Serviciul de Investigaţii Criminale, susnumitul este asociat cu persoane având preocupări infracţionale, ce pot genera conflicte stradale. Menţionează faptul că, în prezent, la nivelul Poliţiei (...), reclamantul deţine calitatea de suspect în dosarul penal 1982/P/202I, fiind cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals şi uz de fals. În consecinţă, faţă de toate aspectele mai sus menţionate, structura de specialitate din cadrul IPJ Sibiu a apreciat necesară emiterea unui aviz negativ pentru eliberarea autorizaţiei de procurarea a unei arme neletale, temeiul legal fiind art. 14 alin. 1 lit. f din Legea nr. 295/2004 R privind regimul armelor şi muniţiilor", se arată în întâmpinarea depusă de IPJ Sibiu la dosrul cauzei la Tribunalul Sibiu, citată de Agerpres.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite