Impresionanta lecție de viață a unui tânăr care nu-și poate folosi mâinile și picioarele. A absolvit Dreptul cu 10 FOTO

0
Publicat:

La 23 de ani, Carol Mărginean a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu cu nota maximă. Povestea sa de viață este o adevărată lecție despre ambiție, sacrificiu și demnitate.

Studentul ULBS care în ciuda dizabilităților a terminat Dreptul cu 10
Carol Mărginean alături de părinții săi Foto Direcția de Asistență Socială Deva

„La prima vedere, pare la fel ca oricare dintre noi. În realitate, este una dintre cele 800 de persoane cu dizabilități din evidența Direcției de Asistență Socială Deva, au menționat reprezentanții instituției despre povestea unui om și puterea de-a lupta când nimeni nu-ți dă vreo șansă.

Nu poate ține pixul între degete și fără ajutor nu merge decât de-a bușilea. Toate examenele scrise le-a susținut cu ajutorul mamei, căreia i-a dictat și care a scris în locul lui: „Pot învăța orice, dar nu pot să scriu. Unii profesori au fost de acord să susțin examenele oral. Alții, nu”.

Carol (VEZI GALERIA FOTO) a ales să urmeze Dreptul ca să ofere o șansă altor copii sau tineri cu dizabilități, ca el, ai căror părinți nu-i pot ajuta să lupte pentru drepturile lor sau – și mai grav – îi abandonează.

Clipa în care a învățat să lupte: „Ori mănânci singur, ori mori de foame!”

Tânărul, originar din Deva, s-a născut cu o afecțiune a nervilor care transmit semnale dinspre creier spre coloana vertebrală și spre mușchii mâinilor și picioarelor. Deși părinții au fost puși în gardă: „Pregătiți-vă pentru ce-i mai rău!”, au refuzat în primii ani să accepte realitatea, sperând într-o minune. Ea a venit, mai târziu, dar sub o cu totul altă formă, de lecție de viață.

La grădiniță a înțeles pentru prima dată că este diferit față de ceilalți: „Toți copiii puteau alerga, eu – nu”. În timp, s-a împăcat cu gândul: „Când trăiești într-o lume care arată altfel decât tine, înveți să ignori răutățile”.

Dar tot atunci a învățat să lupte: „Chiar dacă nu-mi puteam controla mâinile, n-am avut de ales. Educatoarea mi-a spus franc - ori mănânci singur, ori mori de foame!”.

Discursul la Retorică a schimbat percepția: „Toată clasa plângea, inclusiv profesorul”

A urmat cursurile cu predare în limba germană ale Colegiului Național „Decebal” din Deva și, în pofida dizabilităților sale, consideră că a avut parte de o copilărie normală: „Am fost la petreceri, am călătorit, mi-am sărbătorit majoratul. Un singur lucru a diferit: exercițiile de recuperare pe care trebuia să le fac zilnic”.

A ales să facă Dreptul la ULBS Sibiu: „În primul an de facultate, nimeni nu credea că pot ajunge prea departe. Mulți dintre colegi interacționau pentru prima dată cu o persoană cu dizabilități. La fel și profesorii”.

Și-au schimbat mentalitatea după un discurs pe care l-a susținut la Retorică. A vorbit despre persoanele cu dizabilități și curajul de a accepta ce nu poți schimba, despre autorespect și de capacitatea de a te iubi așa cum ești: „La final, toată clasa plângea, inclusiv profesorul”.

„Vreau să mă desprind de părinți, cu toții avem dreptul la o viață normală”

În această vară, Carol Mărginean a devenit absolvent de 10 la Drept, iar acum se pregătește de master.

Cel mai dificil cuvânt pe care l-a scris vreodată singur a fost chiar numele său. Mama însă i-a fost mereu alături, a luat notițe în locul lui și a scris la examene ceea ce el i-a dictat.

Și pentru că este un luptător, chiar dacă între timp „corpul nu s-a împrietenit cu zecile de tratamente, intervenții chirurgicale și vacanțe în clinici”, este decis să-și continue exercițiile de recuperare: „Vreau să fac tot ce pot ca să mă desprind de părinți. De 23 de ani, n-am făcut un pas fără ei. La urma urmei, toți avem dreptul la o viață normală – și eu, și ei. Le sunt recunoscător că m-au susținut în fiecare zi – la propriu și la figurat”.

„Este un model care dă speranță celor din jur, inspiră încredere și curaj! Pentru cei ca el, lupta nu se sfârșește niciodată și fiecare zi este o adevărată provocare – odată cu fiecare pas pe care-l poate face înainte!”, au recunoscut reprezentanții Direcției de Asistență Socială Deva.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite